Ber Høyres landsmøte om å satse kraftfullt på bioøkonomien

— Vi kan ikke lenger bare snakke om potensialet i bioøkonomien, nå må vi handle. Høyre har hatt minst en statsråd i Nærings- og fiskeridepartementet de siste åtte årene, men jeg ser fortsatt ikke konturene av noen målrettede eksportaktiviteter, sier Wedege.
Wedege peker på at Solberg-regjeringen la frem en god bioøkonomistrategi i 2016, men sier denne ikke er fulgt godt nok opp i ettertid. Både regjeringens strategi og OECD slår fast at bioøkonomien har et betydelig vekstpotensial, men dette potensialet er fortsatt langt unna å bli realisert.
Naturviterne savner et eksportprogram for bionæringene som kan støtte bedrifter som ønsker å markedsføre og selge norsk grønn teknologi, kompetanse og produkter. De fleste bedriftene i bionæringene er små og mellomstore, og da er terskelen for å gå inn i nye land høy. Naturviterne etterlyser også et strategisk forskningsprogram med fokus på verdiskapningsmuligheter innen bioøkonomi, grønn landbruks- og sjømatteknologi og livsvitenskap.
— Norge har fantastiske avls- og genetikkmiljøer, høy dyrevelferd og lav antibiotikabruk. Dette må vi kunne utnytte bedre. Også innen skog og trevirke er mulighetene gode. På den ene siden binder skogen halvparten av Norges årlige CO2-utslipp, samtidig kan verdiskapingen økes betydelig. En fersk rapport fra NMBU peker på at omsetningen fra skog- og trenæringen kan økes fra dagens 40 milliarder kroner til 180 milliarder de neste tiårene sier Wedege.
Wedege viser til at resolusjonsforslaget «Tid for skog» som er sendt inn fra Innlandet Høyre har flere gode eksempler på tiltak som Høyre nå bør gå inn for:
Lenke til resolusjonsforslag på side 29
- Bruke nye statlige virkemidler for å etablere ny skogindustri og mer foredling av skog i Norge, herunder å gå mer aktivt inn med stimuleringskapital i tidlig fase i utviklingen av bedrifter.
- Bruke de statlige investeringsselskapene Nysnø og Investinor sine investeringer i norsk skogindustri
- Øke forskningen på nye anvendelser av skogsråstoff, nye produkter av skog og klimagevinsten ved skogbruk.
— Det er gledelig å se at Høyre i Innlandet vil styrke skognæringen men det er viktig at dette skjer på en måte som tar vare på naturen, samtidig som vi skaper verdier fra den. Klima- og naturkrisen henger uløselig sammen, og skal man øke avvirkningen av skogen må dette skje uten at det fører til ytterligere tap av naturmangfold. Det mener Naturviterne kan være mulig, dersom man benytter den kunnskapen og kompetansen som finnes i Norge på dette området, sier Wedege
Fakta
- De biobaserte næringene sysselsetter over 140 000 mennesker og har en årlig verdiskaping på over 100 milliarder kroner.
- OECD mener bioøkonomien vil vokse raskt de neste årene – drevet blant annet av behovet for mer klimavennlig energi, bærekraftig matproduksjon og nye muligheter innen medisin og helse.
- Norge har store biobaserte naturressurser, og ledende akademiske kompetansemiljøer.
Kontakter
Morten WedegeForbundsleder Naturviterne
Tel:958 29 491miw@naturviterne.noBilder

Om Naturviterne
Naturviterne organiserer medlemmer med en mastergrad innen naturvitenskap eller realfag. Våre 7000 medlemmer jobber i alle sektorer for en bærekraftig samfunnsutvikling. Naturviterne er tilsluttet Akademikerne.
Naturviternes team av advokater og rådgivere gir råd og juridisk bistand i spørsmål om lønnsforhold, arbeidskontrakter, omstilling, oppsigelser, trakassering, sykmeldinger og andre ting medlemmer lurer på angående arbeidssituasjonen. Vi hjelper også med karriere- og jobbsøkerspørsmål.
Følg pressemeldinger fra Naturviterne
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Naturviterne på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Naturviterne
Revidert statsbudsjett 2025: Positivt med økt støtte til forskning på Svalbard16.5.2025 11:27:09 CEST | Pressemelding
– Det er en viktig og riktig prioritering å styrke forskningsinnsatsen i nordområdene nå, uttaler forbundsleder Morten Wedege, etter fremleggingen av revidert statsbudsjett.
Anne Sverdrup-Thygeson tildelt Naturviterprisen 202414.11.2024 14:07:48 CET | Pressemelding
I dag ble Naturviterprisen 2024 tildelt Anne Sverdrup-Thygeson under en høytidelig seremoni på NaturviterForum i Oslo. Juryens leder, Alvhild Hedstein og Naturviternes generalsekretær Merete Skaug sto for utdelingen. Hedstein fremhevet Sverdrup-Thygesons enestående evne til å formidle naturens kompleksitet og skjønnhet, samt hennes dyptpløyende innsats for å gi naturen en tydelig stemme i samfunnet.
Anne Sverdrup-Thygeson tildeles Naturviterprisen 202428.10.2024 23:00:00 CET | Pressemelding
Anne Sverdrup-Thygeson tildeles årets Naturviterpris for sin unike formidlingsevne, store faglige kapasitet og engasjement for bærekraftig utvikling av samfunnet. Hun er den fjerde vinneren av Naturviterprisen.
Tre viktige tiltak som mangler i Naturmeldingen27.9.2024 14:27:06 CEST | Pressemelding
– Det trengs en plan for kartlegging og bruk av grå arealer. Det er også behov for en vesentlig styrking av fagmiljøene innen natur og klima og en tydelig innstramming i arealpolitikken, uttaler forbundsleder i Naturviterne Morten Wedege etter fremleggingen av naturmeldingen.
Viktigheten av lønnsoppgjør og organisasjonsgrad5.3.2024 16:13:50 CET | Pressemelding
Ved åpningen av Tariffkonferansen 2024, markerte Naturviternes forbundsleder Morten Wedege betydningen av det kommende lønnsoppgjøret som et svært viktig oppgjør. Wedege oppfordret til å fremme krav og understreket viktigheten av å opprettholde og øke antall fagorganiserte blant høyt utdannede arbeidstakere.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom