Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom

Behov for en handlingsplan mot rasisme i alle norske kommuner

Del

Norsk Folkehjelp mener norske myndigheter har gjort for lite for å bekjempe ekstremisme og voksende rasisme i Norge. Nå tar organisasjonen til orde for at alle norske kommuner må vedta en handlingsplan mot rasisme.

- Terrorhendelsen i Bærum for to uker siden er en uhyggelig påminnelse om at rasismen lever i beste velgående her i Norge. Det er bra at regjeringen i kjølvannet av angrepet har vedtatt å utarbeide en nasjonal handlingsplan mot muslimhat, og at de erkjenner at dette er et problem. Vel så viktig er imidlertid at vi tar tak i problemet ute i lokalsamfunnene. Det er først og fremst der rasismen føles på kroppen, sier styreleder i Norsk Folkehjelp, Gerd Kristiansen.

Denne helgen er Norsk Folkehjelp samlet til landsmøte for å stake ut en politisk kurs for den neste fireårsperioden. Et av de politiske vedtakene som ble enstemmig vedtatt lørdag var kravet om at norske myndigheter iverksetter konkrete tiltak for å bekjempe ekstremisme og voksende rasisme i Norge, herunder at alle kommuner vedtar en handlingsplan mot rasisme.

- Det er avgjørende å få kommunene på banen, for virkeligheten kan variere mye og det som er rett medisin i ett lokalsamfunn trenger ikke være svaret på rasismeutfordringen i nabokommunen, sier Thea Tveter Lysvik, som leder Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom. Det er de som har spilt inn forslaget.

I 2016 utga Solidaritetsungdom rapporten «Antirasismeutfordringen», hvor de blant annet undersøkte hvor mange norske kommuner som hadde en tiltaksplan mot rasisme. Av de 168 kommunene som svarte på undersøkelsen var det bare hovedstaden som kunne vise til en ordentlig og konkret plan på feltet, og flere av ordførerne oppga at de ikke hadde rasisme i sin kommune.

- Det er liten grunn til å tro at dette er noe som har endret seg vesentlig på de tre årene som er gått. Heldigvis er det noen hederlige unntak. I Verran kommune har det vært et tett og godt samarbeid med lokallaget Norsk Folkehjelp Malm om en handlingsplan mot rasisme, diskriminering, mobbing og krenkelser, sier Lysvik.

Landsmøtet gjorde også tre andre vedtak på saksområdet utenforskap og ekstremisme:

  • At Norske myndigheter iverksetter konkrete tiltak for å bekjempe ekstremisme og voksende rasisme i Norge.
  • At Norske myndigheter har en god integreringspolitikk som sørger for at de som får opphold og skal bli, kommer i gang med livene sine og får muligheten til å bli bidragsytere.
  • At det gis et løft for driftstilskuddordninger for frivilligheten så vi kan skape de trygge og gode arenaene for de som faller utenfor.

For oppfølging og spørsmål ta kontakt med leder for solidaritetsungdommen Thea Tveter Lysvik på tlf: 464 00 715.

Bilder

Om Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom

Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom
Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom
Storgata 33 A
0184 Oslo

22 03 77 00https://www.folkehjelp.no/Solidaritetsungdom

Solidaritetsungdom er Norsk Folkehjelps samfunnspolitiske ungdomsbevegelse. Vi mener at verden ikke er fattig, den er urettferdig – og sammen kan vi gjøre noe med det. Derfor er det en hovedoppgave for oss å arbeide for en mer rettferdig fordeling av makt og ressurser. Vi jobber for å fremme internasjonal solidaritet, for å bekjempe rasisme og fordommer, for en human flyktning- og integreringspolitikk og for en verden fri for atomvåpen.

Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom

USAs nye Jerusalem-linje er et farlig skritt bakover8.12.2017 14:26:30 CET | Pressemelding

Jerusalems status er et av de mest betente punktene i fredsforhandlinger mellom israelere og palestinere. Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som hovedstad i Israel viker ikke bare fra den internasjonale linjen, den er i praksis ødeleggende for en fremtidig fredsprosess, og setter USA til de grader på sidelinjen som fredsmeglere i Midtøsten. Det sier leder av Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom, Philip Rynning Coker.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom