Fri Flyt

Begeistring for 100 år gammel Tour-historie

Del

I helgen gikk startskuddet for Tour De France, og samtidig kom de første anmeldelsene av Fri Flyt forlag sin første roman, Tour Dø France av Geir Stian Ulstein.

Et utdrag fra anmelderne
Et utdrag fra anmelderne

Det har vært en begivenhetsrik helg, med den storslagne Grand départ for Tour De France 2019 i Brüssel. Samtidig har også Geir Stian Ulsteins roman Tour Dø France hatt sin egen Grand départ med terningkast 5 i Dagbladet.

Anmelder Fredrik Wandrup gir her boken et godt skussmål og beskriver den smått utrolige historien som «autentisk til siste pedaltråkk», selv om den altså i grunn er basert på en kreativ myte - at fem nordmenn klarte å forville seg til startstreken til touren for 100 år siden.

Røverfortellingen

Mye av boken fremheves som oppdiktet - det tross alt skjønnlitteratur - men de fleste karakterene i boka har virkelig levd på ekte. Innimellom disse fem bortkomne nordmennene, finner vi karakterer som TDF-nestor Henri Desgrange, og ryttere som faktisk kjempet om historiens første gule trøye den gang da.

 – Å inkludere nordmenn i Tour de France 1919 er selvfølgelig et litterært grep, men det er ikke helt tatt ut av luften. Det deltok nordmenn i ulike avdelinger på begge sider under første verdenskrig. Veteraner fra krigen deltok i Tour de France, ikke alltid med rett evne. I romanen får leseren møte Kristoff, Hushovd og Boasson Hagens forgjengere, men de har litt andre motivasjoner og hjelpemidler enn våre norske sykkelhelter har hatt, sier Geir Stian Ulstein, forfatter av boken. 

Populært grep

Forfatteren har gjort grundig research i forbindelse med denne romanen og har endt opp med en bok med bred appell, ikke bare for sykkel-folket. Det er anmelderen i Gudbrandsdølen Dagningen, Per Ivar Henriksbø, enig i. «I alle høyeste grad lesverdig(...) Du trenger ikke være sykkelnerd for å innlemme boka i årets sommerlektyre», skriver han i sin anmeldelse i GD torsdag 4. juli.

Like mye entusiasme kan vi spore fra NRK sin TDF-kommentator Arild Eriksen, som deltok i en podcast på Radio Landevei sammen med forfatteren og Thor Gotaas, med boken som tema.

De neste tre ukene er det absolutt høysesong for sykkelsporten, og når touren ruller over skjermene og gjennom Frankrike virker det som anmeldere er enige om at Tour Dø France er en perfekt avlastning for de som ikke blir helt mett nok av dagens Tour-etappe.

Andre sitater om Tour Dø France av Geir Stian Ulstein

«Den detaljsterke og medrivende romanenn “Tour dø France” er et strålende supplement til TV-tittingen i ukene som kommer» - Fredrik Wandrup, Dagbladet (terningkast 5)

«Vi som har lest litt, en del, eller mye om dette gamle, myteomspunne og ikoniske etapperittet i historiebøkene, kjenner oss igjen i Ulsteins roman og litterære skildring.» - Per Ivar Henriksbø, GD

«Historiske hendelser og fiksjon er mikset på en så god måte at jeg etterhvert slukte alt som fakta!» - Arild Eriksen, TDF-kommentator på NRK og sykkelquizmaster

Vil du gjøre noe om boka? Lage en reportasje om touren for 100 år siden, ha forfattern på besøk, høytlesning, bokbad eller lignende? Ta kontakt.

Nøkkelord

Kontakter

Adam Tumidajewicz, adam@friflyt.no, 97 65 40 25
Geir Stian Ulstein, gso.ulstein@live.no, 99520763
Erlend Sande, erlend@friflyt.no, 90622099

Bilder

Et utdrag fra anmelderne
Et utdrag fra anmelderne
Last ned bilde
Slik så Tour De France ut som i 1919
Slik så Tour De France ut som i 1919
Last ned bilde
Omslaget på Tour Dø France
Omslaget på Tour Dø France
Last ned bilde
Forfatter Geir Stian Ulstein
Forfatter Geir Stian Ulstein
Last ned bilde
Publikum samlet for Touren for 100 år siden
Publikum samlet for Touren for 100 år siden
Last ned bilde
Faksimile fra GD 4. Juli, anmeldelse av Per Ivar Henriksbø
Faksimile fra GD 4. Juli, anmeldelse av Per Ivar Henriksbø
Last ned bilde
Faksimile fra Dagbladet 6. juli, anmeldelse av Fredrik Wandrup
Faksimile fra Dagbladet 6. juli, anmeldelse av Fredrik Wandrup
Last ned bilde

Lenker

Om Fri Flyt

Fri Flyt
Fri Flyt
Postboks 4767, Nydalen
0473 Oslo

22 04 46 00http://www.friflyt.no

Tour Dø France er Fri Flyt Forlag sin første skjønnlitterære roman. Forlaget gir ut en rekke forskjellige bøker om ski, klatring, sykling, friluftsliv og alt innimellom. Fri Flyt lager guidebøker, kokebøker, kart, historiebøker og biografier og en hel del innimellom. Se utvalget på friflytbestill.no.

Ønsker du også å anmelde boka? Ta kontakt på forlag@friflyt.no eller 97 65 40 25!

Fri Flyt er norges ledende blad om ski- og frikjøring startet i 1998. Fri Flyt AS gir også bladene Terrengsykkel, Landevei, Klatring, UTEmagasinet såvel som bøker og kart.

Følg saker fra Fri Flyt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fri Flyt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Fri Flyt