Standard Norge

Bedre øvingsrom for musikk med en ny internasjonal standard som er basert på en Norsk Standard

Del

Standard Norge og Akershus musikkråd inviterer til lansering av den nye internasjonale standarden for øvingsrom. Standarden er bygget på en Norsk Standard.

Tid: Tirsdag 28. september kl. 0930–1130

Sted: Frogner skole- og kultursenter, Lillestrøm (gangavstand fra Frogner stasjon) 

Bedre øvingsforhold

Det er i dag ca. 500 000 musikkutøvere i Norge, både profesjonelle og amatører. Mange utøvere opplever dårlige lydforhold både for øving og til konserter, og det bygges øvingsrom og konsertsaler uten at det stilles krav til lydforhold.  

I 2014 utgav vi standarden NS 8178 Akustiske kriterier for rom og lokaler til musikkutøvelse, for å sikre bedre lokaler til bruk for sang og musikk. Standarden fikk raskt internasjonal oppmerksomhet, og flere land tok den i bruk. Blant annet ble den norske standarden brukt i planleggingen av det nye musikkonservatoriet i Melbourne. 

Fra norsk til internasjonal standard

Den store interessen medførte at det ble foreslått å legge den norske standarden til grunn for en tilsvarende internasjonal (ISO) standard. Arbeidet ble en realitet. Under norsk ledelse ved Jon G. Olsen fra Akershus musikkråd har vi nå fått en internasjonal standard basert på den norske, nasjonale standarden.

Denne nye standarden, NS-ISO 23591 Acoustic quality criteria for music rehearsal rooms and spaces, vil være et nyttig verktøy for musikere, planleggere, kommuner og andre som ønsker å skape gode lydforhold i nye og eksisterende musikkøverom.

Formell lansering

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen vil formelt motta den nye standarden på lanseringen. Blant innlederne finner vi også fylkesordfører i Viken, Tonje Brenna, og president Victoria Liedbergius, European Music Council. 

For fullstendig program til lanseringen, se år nettside:

www.standard.no/stmo-musikk

  

Fakta om standarden

NS-ISO 23591 Acoustic quality criteria for music rehearsal rooms and spaces

 • Publisert i september 2021
 • Bygger på Norsk Standard, NS 8178 Akustiske kriterier for rom og lokaler til musikkutøvelse
 • Leder for det internasjonale standardiseringsprosjektet Jon G. Olsen, Akershus musikkråd
 • Hovedkonklusjoner
  • Forskjellige musikkgrupper og gruppestørrelse har ulike behov
  • Det skilles mellom tre typer musikk: lydsvak akustisk musikk, lydsterk akustisk musikk og forsterket musikk
  • Det skilles mellom fire romstørrelser:
   Individuelle øveceller og øverom for små, mellomstore og store musikkgrupper. I tillegg komme flerbrukslokaler, bl.a. rom for både øving og framføring
  • Hovedkriteriene er volum, gulvareal, takhøyde, romgeometri, akustisk behandling, etterklangstid g bakgrunnsstøy
  • Dersom et rom skal brukes til forskjellige formål, er det behov for varierbar akustikk
 • Hvorfor ISO-standard om øverom for musikk? Egnede øverom gir
  • bedre musikk-kvalitet
  • bedre trivsel og arbeidsmiljø
  • økt rekruttering
 • Mange rom brukes til musikk
  • Over 1 million øverom for kor i Europa, enda flere for instrumentmusikk
  • I Norge over 10 000 rom brukes til musikk hver uke

Kontaktinformasjon: Jon G. Olsen (leder av ISOs arbeidsgruppe og daglig leder Akershus musikkråd, jon.olsen@musikk.no, tlf. 917 78 776

Kontakter

Kontaktperson

Einar Morten Lassesen, kommunikasjonsrådgiver
eml@standard.no
41017199 

Om Standard Norge

Standard Norge
Standard Norge
Lilleakerveien 2A
0283 Oslo

+47 67 83 86 00http://www.standard.no

Standard Norge utvikler og forvalter standarder i Norge, og har enerett på å utgi Norsk Standard. Medlemmene våre er både næringsliv, myndigheter, interesseorganisasjoner, forbrukerorganisasjoner, forskningsinstitusjoner og andre. Over 3 000 norske eksperter er med i standardiseringsarbeid i regi av Standard Norge på nasjonalt eller internasjonalt plan.

Følg pressemeldinger fra Standard Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Standard Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Standard Norge

OsloMet og Standard Norge vil løse viktige samfunnsoppgaver gjennom standardisering16.3.2022 11:41:41 CET | Pressemelding

OsloMet - storbyuniversitetet og Standard Norge har inngått en samarbeidsavtale. Et styrket samarbeid skal bidra til at viktige samfunnsoppgaver blir løst på en enda bedre måte. Avtalen som ble underskrevet under et arrangement hos OsloMet mandag, innebærer blant annet samarbeid om forskning, undervisning og formidling i tillegg til utvikling av nasjonale og internasjonale standarder.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom