ECPAT Norge

Barn utnyttes rett foran øynene dine - ikke se bort!

Del

For første gang kommer den europeiske ECPAT-kampanjen Don't Look Away til Norge. ECPAT Norge tar nå kampanjen, som har som mål å spre informasjon om seksuell utnytting av barn i reiseliv og turisme, til Norge og norske turister.

Veksten i reiselivsnæringen har økt ekspotensielt de siste tiårene. Totalt gjennomførte nordmenn 23 millioner reiser i 2017, i følge Reiselivsundersøkelsen til SSB. Nordmenn gjennomførte 6,2 millioner reiser med overnatting i 1. kvartal 2018. Både innenlands- og utenlandsreiser økte sammenliknet med samme kvartal sist år. Samtidig er seksuell utnyttelse av barn i reiseliv og turisme en forbrytelse som forblir underrapportert og mørketallene er store.

UNICEF estimerer at 1,8 millioner barn årlig utsettes for seksuell utnyttelse i forbindelse med reiseliv og turisme, men generalsekretær i ECPAT Norge, Ann-Kristin Vervik, mener dette er et beskjedent estimat. Hun hevder sivilsamfunnet nå må være med på å avdekke mørketallene og bekjempe problemet. 

- Terskelen for å si ifra dersom man er vitne til noe mistenkelig, er høy for veldig mange, sier  Vervik.

- Man kan være usikker på om tipset er viktig nok, eller ikke ha lyst til å blande seg i andres liv. Vi oppfordrer til å tipse politiet uansett, om så anonymt, så tar politiet ta den vurderingen. Uansett hva som skjer, vil tipset være uvurdelig når vi forsøker danne oss et bilde av omfanget av seksuell utnyttelse av barn.

Vervik legger også til at man må ha i bakhodet at det ikke finnes en typisk overgriper. 

- Overgripere kan være gamle og unge, kvinner og menn, av alle etnisiteter.  Det kan være en ung backpacker like gjerne som en travel forretningsmann på jobbreise. På samme vis finnes det ingen typiske barneofre. Ofrene kan være 3 år eller 13 år, og både gutter og jenter er utsatte. Det kan være gutten på barnehjemmet du besøkte i Nairobi, eller jenta som bor på naborommet på hotellet i Marbella. 

Hun understreker viktigheten av enkelte spørsmål;

- Hvem er den mistenkte, hvem er det mistenkte offeret? Hvordan ser vedkommende ut, og hva slags klær har vedkommende på? Hvordan kommuniserer de, snakker de samme språk? Virker de komfortable og naturlige i hverandres selskap? Alt dette er informasjon av stor nytte for politiet. 

ECPAT Norge er en del av et internasjonalt nettverk av 104 organisasjoner i 93 land, som arbeider med å bekjempe alle former for seksuell utnytting av barn. I dag lanseres kampanjen «Ikke se bort» i Norge. Målet med kampanjen er å spre informasjon om seksuell utnytting av barn i reiseliv og turisme. Norske reisende bes nå om å ikke se bort dersom de er vitne til noe mistenkelig, men å rapportere til politiets tipslinje.

Kampanjen til ECPAT Norge kommer til å gå på sosiale medier. I tillegg til å rapportere, inviteres publikum til å dele budskapet videre, og være med på å spre informasjon om det Vervik kaller et av vår tids største samfunnsproblemer.

- Sammen kan vi utslette seksuell utnytting av barn i reiseliv og turisme. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om ECPAT Norge

ECPAT Norge
ECPAT Norge
C/O Sentralen, PB 183
0102 Oslo

97 54 85 85http://www.ecpatnorge.no

ECPAT er et internasjonal nettverk av organisasjoner som arbeider mot seksuell utnytting av barn. Nettverket ble etablert i Thailand i 1990 og markerte sitt 25-årsjubileum i 2015. Det samme året startet ECPAT Norge sitt viktige arbeid. 

"Alle barn har rett til at ingen skader eller misbruker dem,"  slår FNs barnekonvensjon fast, og danner grunnlaget for alt av ECPAT Norges arbeid. Barnekonvensjonen er et viktig skritt mot allmenn anerkjennelse av at også barn er selvstendige individer, med særskilte behov og rettigheter.  Kommersiell seksuell utnytting av barn et av de mest alvorlige brudd på barns rettigheter.

I samarbeid med våre 104 søsterorganisasjoner i 93 land, arbeider ECPAT Norge for at seksuelle overgrep skal stoppes før de begås. For å klare dette må kunnskap om sexhandel med barn økes, og sexkjøperne bli stilt til ansvar for sine handlinger.     

ECPAT er i dag den eneste humanitære organisasjonen i verden som dedikerer seg kun til kampen mot seksuell utnytting av barn. Det gjør arbeidet vårt desto viktigere.      

Vår visjon er en verden der barn lever fri for seksuell utnytting. 

Følg saker fra ECPAT Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra ECPAT Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra ECPAT Norge

Regjeringspartiene øker støtten til ECPATs arbeid for å bekjempe seksuell utnyttelse av barn6.12.2019 13:43:36 CETPressemelding

Hvert eneste år utsettes millioner av barn for seksuell utnyttelse, og ofte befinner ofrene og overgriperne seg i forskjellige land. Nettet benyttes til deling av overgrepsbilder, seksuell trakassering, grooming og utpressing av barn til å møte overgriperne fysisk i Norge og i utlandet. For å bekjempe disse enorme utfordringene må barn og unge være bedre rustet til å beskytte seg selv og søke hjelp.