Avskoging er en utfordring også i Norge
Det skrives lite om avskoging, selv om det er en utfordring også i Norge.
−Ordet avskoging får de fleste til å tenke på regnskogen i Amazonas, men også her i Norge avskoges store områder hvert år. Og i likhet med Amazonas skyldes avskogingen menneskelig aktivitet, sier Arne Rannem i Skogseksjonen i Landbruksdirektoratet.
Store områder
Fra 1990 til 2021 er det avskoget 1800 000 dekar. Jevnt over avskoges det 60 000 dekar årlig.
−Det er vanskelig å danne seg et bilde av hvor store områder som er avskoget de siste 30 årene, men arealet tilsvarer all produktiv skog i kommunene Kongsvinger, Grue og Eidskog, forklarer Rannem.
Om utviklingen fortsetter, begynner det virkelig å vise på Norges-kartet.
− Hvis avskogingen fortsetter i samme takt frem til år 2100, vil 6,5 millioner dekar skog være borte. Det tilsvarer 7,5 prosent av det produktive skogarealet vårt, sier Rannem.
Som i Amazonas
Årsakene til avskogingen i Norge, er de samme som i Amazonas.
− To tredeler skyldes bygging av boliger, hytter, veier, jernbane, industri og mye annet. Én tredel skyldes hugging av skog for beiter og nydyrking, sier Rannem.
Når store skogområder forsvinner, vil det merkes både i Norges klimautslipp og produksjon av trevirke.
Får konsekvenser
Avskogingen på 60 000 dekar årlig, utgjør 12 prosent av årlig hogstareal, og utgjorde i fjor 1,3 millioner kubikkmeter trevirke.
− Tapet av skog gir store klimagassutslipp. Med dagens avskoging gir det et klimagassutslipp på 2,6 millioner tonn CO2 per år, noe som tilsvarer fem prosent av Norges samlede utslipp, sier Rannem.
Nøkkelord
Kontakter
Henrik EbneKommunikasjonsrådgiverLandbruksdirektoratet
Tel:92636422henrik.ebne@landbruksdirektoratet.noBilder
Om Landbruksdirektoratet
Følg pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Landbruksdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet
Verdens vanndag: Økt matproduksjon med mindre vannforurensing22.3.2023 13:44:46 CET | Pressemelding
Tradisjonell gårdsdrift med høstpløying forurenser elver og bekker. Innen 2033 er det krav om at vannkvaliteten skal være god i alle vassdrag, samtidig skal matproduksjonen økes. Det krever tiltak i landbruket.
Salg av økologisk mat svakt synkende21.3.2023 11:37:55 CET | Pressemelding
Salg og produksjon av økologisk mat og drikke faller, viser en fersk rapport fra Landbruksdirektoratet. Samtidig er det rekordavling av økologisk korn. De siste tall og trender for økologisk mat lanseres i dag 21. mars på et seminar arrangert av Landbruksdirektoratet og Statistisk sentralbyrå.
Reindriftens arealbruk15.3.2023 09:58:45 CET | Kronikk
Kronikk av Widar Skogan, direktør for avdeling reindrift i Landbruksdirektoratet. I debatten om vindmøller på Fosen har det blitt vist til at reindriften bruker 40 prosent av landarealet i Norge og at dette er til hinder for videre nærings- og samfunnsutvikling i disse områdene.
Landbruksdirektoratets kunnskapskonferanse 2023: Matsikkerhet, klima og bærekraft i en tid med knapphet.10.3.2023 14:33:04 CET | Pressemelding
Krigen i Ukraina, stigende priser og nye krav til klima og bærekraft vil prege hverdagen både for forbrukere og landbruket i årene fremover.
Norge stor eksportør av sagtømmer7.3.2023 14:47:14 CET | Pressemelding
Norge er fjerde største eksportør av sagtømmer på verdensbasis. Eksporten skjer hovedsakelig til Sverige og Tyskland. Samlet verdi av tømmer- og trevareeksport var nær 21 mrd kroner i 2022.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom