Avskoging er en utfordring også i Norge
Det skrives lite om avskoging, selv om det er en utfordring også i Norge.
−Ordet avskoging får de fleste til å tenke på regnskogen i Amazonas, men også her i Norge avskoges store områder hvert år. Og i likhet med Amazonas skyldes avskogingen menneskelig aktivitet, sier Arne Rannem i Skogseksjonen i Landbruksdirektoratet.
Store områder
Fra 1990 til 2021 er det avskoget 1800 000 dekar. Jevnt over avskoges det 60 000 dekar årlig.
−Det er vanskelig å danne seg et bilde av hvor store områder som er avskoget de siste 30 årene, men arealet tilsvarer all produktiv skog i kommunene Kongsvinger, Grue og Eidskog, forklarer Rannem.
Om utviklingen fortsetter, begynner det virkelig å vise på Norges-kartet.
− Hvis avskogingen fortsetter i samme takt frem til år 2100, vil 6,5 millioner dekar skog være borte. Det tilsvarer 7,5 prosent av det produktive skogarealet vårt, sier Rannem.
Som i Amazonas
Årsakene til avskogingen i Norge, er de samme som i Amazonas.
− To tredeler skyldes bygging av boliger, hytter, veier, jernbane, industri og mye annet. Én tredel skyldes hugging av skog for beiter og nydyrking, sier Rannem.
Når store skogområder forsvinner, vil det merkes både i Norges klimautslipp og produksjon av trevirke.
Får konsekvenser
Avskogingen på 60 000 dekar årlig, utgjør 12 prosent av årlig hogstareal, og utgjorde i fjor 1,3 millioner kubikkmeter trevirke.
− Tapet av skog gir store klimagassutslipp. Med dagens avskoging gir det et klimagassutslipp på 2,6 millioner tonn CO2 per år, noe som tilsvarer fem prosent av Norges samlede utslipp, sier Rannem.
Nøkkelord
Kontakter
Henrik EbneKommunikasjonsrådgiverLandbruksdirektoratet
Tel:92636422henrik.ebne@landbruksdirektoratet.noBilder
Om Landbruksdirektoratet
Følg pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Landbruksdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Landbruksdirektoratet
Høysesong for norske nypoteter30.6.2025 13:45:43 CEST | Pressemelding
Sesongen for norske nypoteter i full gang, og framover vil det være dem man finner mest av i butikkhyllene. Det har vært god tilgang på lagringspotet, og lite behov for import. Det er nulltoll på lagringspotet og ordinær toll på nypotet.
Derfor er vern av reindriftens arealer viktig25.6.2025 09:30:32 CEST | Pressemelding
Som en arealkrevende næring utfordres reindriften stadig av nye arealinngrep og endret arealbruk.
Risikoen for barkbilleangrep er lav – men tørke kan snu situasjonen18.6.2025 11:47:34 CEST | Pressemelding
Samlede fangstnivåer for stor granbarkbille i Norge hittil i år er svært lave mange steder. I første fangstperiode var det mange kommuner som registrerte høye fangstnivå, men dette skyldes trolig at mange biller fløy tidlig på grunn av det varme været på Sør- og Østlandet i vår.
Aldri før har så lite dyrka jord blitt omdisponert16.6.2025 09:52:56 CEST | Pressemelding
Omdisponeringen av dyrka jord fortsetter å falle, og i 2024 ble det satt ny bunnrekord i positiv forstand - den er nå på laveste nivå siden målingene startet i 1967. Bare 2 499 dekar dyrka jord ble i fjor omdisponert til andre formål enn landbruk.
Kan reinkjøtt få samme status som champagne?30.5.2025 09:00:28 CEST | Pressemelding
Reinkjøtt som beskyttet merkevare og sunn mat var blant temaene på Reinkjøttkonferansen 2025 som ble avholdt i Tromsø.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom