Kasakhstans Ambassade i Norge

Avskaffer dødsstraff

Del

Dødsstraff er nå offisielt avskaffet i Kasakhstan. Det skjedde ved at Kairat Umarov, landets FN-ambassadør, undertegnet FN-resolusjonen som oppfordrer alle stater til stans (moratorium) i bruk av dødsstraff. Dette melder Kasakhstans utenriksdepartement.

Statue at the entrance to the Supreme Court of Kazakhstan (Depositphotos)
Statue at the entrance to the Supreme Court of Kazakhstan (Depositphotos)

Beslutningen om å undertegne protokollen ble kunngjort av president Kassym-Jomart Tokayev i hans tale til FNs generalforsamling.

Forarbeidene for å undertegne resolusjonen ble startet i desember 2019 i tråd med presidentens løfte om stadig nye politiske reformer. Signeringen er et viktig skritt mot humanisering av straffelovgivningen i Kasakhstan. Siste gang landet benyttet dødsstraff var i 2003. 

Den internasjonale traktaten trer ført i kraft først etter at den er ratifisert av parlamentet i Kasakhstan. Ved ratifikasjon vil det eneste tillatte forbeholdet om dødsstraff være knyttet til krigsforbrytelser.

For tiden har 88 FN-stater av totalt 193 undertegnet protokollen om avskaffelse av dødsstraff.

Dødsstraff er et av de mest omdiskuterte menneskerettighetsspørsmålene i verden. Gjennom sine resolusjoner oppfordrer generalforsamlingen og FNs menneskerettighetsråd regelmessig medlemslandene til å treffe effektive tiltak for å avskaffe det de aller fleste nå betrakter som en «arkaisk» form for avstraffelse.

Amnesty melder om nedgang 

Ifølge Amnesty International var det ved utgangen av 2018 en nedgang på 31 % i bruk av dødsstraff (690 henrettelser i 20 land) sammenlignet med 2017 (993). Tallene inkluderer ikke henrettelser i land uten pålitelig, offisiell informasjon.

Det mest autoritative globale organet som arbeider for å avskaffe dødsstraff er Den internasjonale kommisjonen mot dødsstraff (ICDP) som har medlemmer som inkluderer tidligere presidenter, regjeringsledere, senior FN-tjenestemenn, advokater og journalister.

Kommisjonen fremmer aktivt ideen om å erklære Sentral-Asia og Mongolia som den første regionen i verden fri for dødsstraff, og har reagert positivt på meldingene om at Kasakhstan en stund har vurdert å fullstendig avskaffe dødsstraff.

Ingen sammenheng dødsstraff og antall drap

Men avskaffelse av dødsstraff har også sine motstandere. De mener at straffen har en avskrekkende virkning som reduserer antallet alvorlige forbrytelser, så som drap, deltakelse i terroraktiviteter, folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og narkotikahandel.

I en studie utført av amerikanske forskere, som analyserte sammenhengen mellom drap og anvendelse av dødsstraff både i USA (i forskjellige stater) og i utlandet, konkluderte man med at det ikke er noen sammenheng mellom bruk av dødsstraff og antall drap.

Bilder

Statue at the entrance to the Supreme Court of Kazakhstan (Depositphotos)
Statue at the entrance to the Supreme Court of Kazakhstan (Depositphotos)
Last ned bilde

Om Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstans Ambassade i Norge
Kasakhstans Ambassade i Norge
Nedre Vollgate 3
0158 Oslo

http://mfa.gov.kz/en/oslo

Embassy of Kazakhstan in Norway
Oslo 0158 Nedre Vollgate 3, office: +47 2242 0640
zhumagulov.t@mfa.kz, talgatmarat@gmail.com
www.mfa.gov.kz/oslo

Følg saker fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Kasakhstans Ambassade i Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom