Avinor Flysikring AS

Avinor Flysikring og Frequentis er vinnere av internasjonalt anerkjent pris

Del

Bransjemediet Air Traffic Management Magazine har tildelt Avinor Flysikring og Frequentis den prestisjetunge prisen Air Traffic Management Award 2020 i kategorien “ATM/UTM Integration” for måten selskapene sammen har klart å integrere droner i norsk luftrom. Juryen anerkjenner måten selskapene har oppnådd bedre situasjonsforståelse for dronetrafikken i luftrommet, samt en mer effektiv kommunikasjon mellom dronebrukere og flygeledere i kontrolltårn ved lufthavner.

Avinor Flysikring satte i gang satsingen på et helt nytt dronesystem i 2020, og gikk inn i et samarbeid med østeriske Frequentis. Målet med satsingen er å sørge for et brukervennlig dronesystem for brukere, samt en mer effektiv godkjenningsprosess for flygeledere. Totalt sett sikrer dette en tryggere integrasjon av droner i kontrollert luftrom, i takt med det raskt økende tallet på dronebrukere i Norge.

-Dette er et nybrottsarbeid innen norsk luftfart, og til tross for COVID-19 har vi lykkes med å teste og utvikle det nye dronesystemet – Ninox Drone – på tvers av landegrenser ved bruk av digitale hjelpemidler. Vi er naturligvis fornøyde med at juryen til Air Traffic Management Award har lagt merke til innsatsen som har blitt lagt inn i det nye systemet, og anerkjenner at man allerede i tidlig fase av utrullingen ser ut til å oppnå målene for Ninox Drone-systemet. Det har vært viktig for oss at systemet skal være brukervennlig og lett tilgjengelig for den enkelte dronebruker. Dette har vi oppnådd ved å ha en app tilgjengelig for både for Android og Apple sin iOS-plattform. Samtidig er det viktig for oss at systemet skal gjøre arbeidshverdagen enklere for flygeledere. Systemet tillater at de kan godkjenne forespørsler om droneflyvninger digitalt i stedet for via telefon, og sende direkte meldinger til dronebrukere rundt lufthavner dersom det er behov for det, sier Axel Knutsen, leder for droneprogrammet i Avinor Flysikring.

-Systemet er allerede i operativ test ved seks kontrolltårn i Norge. Det sørger for god situasjonsforståelse av droner og flytrafikk i samme luftrom og åpner for direkte kommunikasjonsmuligheter mellom flygeledere og dronebrukere, som sikrer trygge operasjoner. Vi er glade for å kunne jobbe sammen med Avinor Flysikring i implementeringen av det første dronesystemet i Norden, sier Guenter Graf, Vise President for UTM i Frequentis.

Ninox Drone-systemet er i testfase ved lufthavnene i Alta, Bodø, Kirkenes, Kristiansund, Lakselv og Tromsø, og skal i løpet av 2021 rulles ut ved alle de 17 lufthavnene hvor Avinor Flysikring drifter kontrolltårnene. Avinor Flysikring håndterer om lag 10.000 droneflyvninger i året innenfor 5 kilometer-sonen rundt lufthavner. Det er i dag ca. 400.000 dronebrukere i Norge.

Bilder

Lenker

Om Avinor Flysikring AS

Avinor Flysikring AS
Avinor Flysikring AS
Postboks 150
2061 Gardermoen

67 03 00 00https://avinor.no/flysikring/

Avinor Flysikring AS leverer tårntjeneste på flyplasser og fjernstyrte tårn, flygekontrolltjeneste for trafikken i norsk luftrom og teknisk infrastruktur for flynavigasjon.

Avinor Air Navigation Services delivers tower services at airports, remote tower services, en-route services and technical infrastructure for air navigation.

Følg pressemeldinger fra Avinor Flysikring AS

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Avinor Flysikring AS på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Avinor Flysikring AS

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom