Avinor Flysikring ASAvinor Flysikring AS

Avinor Flysikring først i Norden med nytt dronesystem

Del

Dronebransjen er i rask utvikling, og nesten en halv million nordmenn eier en drone. Dette skaper en del utfordringer i luftrommet, spesielt rundt lufthavner hvor det er mange flybevegelser. Avinor Flysikring gikk derfor i fjor ut på anbud om et nytt dronesystem for Norge. Dette blir det første dronesystemet i Norden.

Selskapet Frequentis fra Østerrike, med underleverandør Altitude Angel, er valgt som system leverandør av dronesystemet til Avinor Flysikring.

-Vi er stolte av å kunne tilby et UTM-system som en av de første flysikringsleverandørene i Europa og den første i Norden. Regjeringen la i mars 2018 frem Norges dronestrategi hvor det blant annet heter at «Regjeringen vil legge til rette for å utvikle og ta i bruk løsninger for trafikkstyring av dronetrafikk og kommunikasjon med operatører, med mål om på sikt å få til full integrering av droner og annen lufttrafikk». Med denne anskaffelsen muliggjør vi dette, sier administrerende direktør i Avinor Flysikring, Anders Kirsebom

Med det nye dronesystemet tar Avinor Flysikring i bruk avansert teknologi for å sikrere kunne integrere droner i luftrommet. Kontrakten er på tre år, med opsjon på to års forlengelse, ett år av gangen. Kontrakten mellom Avinor Flysikring og Frequentis ble undertegnet av partene den 14. januar ved Avinor Flysikrings hovedkontor i Oslo.

Bruken av droner i luftrommet rundt lufthavner er økende og det forventes fortsatt vekst i de neste årene. Operatørene og brukerne av droner er en god blanding av profesjonelle aktører og de som kun flyr for egen hobby. Flere av disse er ikke kjent med oppbygningen av luftrommet eller hvordan de skal forholde seg til lufttrafikktjenesten. Systemet som nå er anskaffet er skreddersydd for håndtering av droner og dronebrukere.

-Dronesystemet vil kunne håndtere den ubemannede luftfarten bedre enn i dag. Systemet virker «begge veier» slik at operatørene får lett tilgang til informasjon om regler, luftrom og kan forespørre tillatelser til flygninger i kontrollert luftrom. På motsatt side vil det bli vesentlig lettere for lufttrafikktjenesten å kunne betjene forespørsler, finne kontaktinformasjon, se planlagte flygninger og administrere luftrommet, sier Axel Knutsen, programleder for droner i Avinor Flysikring.

Utrulling til Avinors lufthavner er planlagt i løpet av 2020. Kontrolltårnenhetene ved Tromsø, Bodø og Kristiansund er utvalgt som testenheter. Etter hvert skal dronesystemet rulles ut på totalt 18 lufthavner i Norge.

Bilder

Om Avinor Flysikring AS

Avinor Flysikring AS
Avinor Flysikring AS
Postboks 150
2061 Gardermoen

67 03 00 00https://avinor.no/flysikring/

Avinor Flysikring AS leverer tårntjeneste på flyplasser og fjernstyrte tårn, flygekontrolltjeneste for trafikken i norsk luftrom og teknisk infrastruktur for flynavigasjon.

Avinor Air Navigation Services delivers tower services at airports, remote tower services, en-route services and technical infrastructure for air navigation.

Følg pressemeldinger fra Avinor Flysikring AS

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Avinor Flysikring AS på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Avinor Flysikring AS

Avinor Flysikring og Frequentis er vinnere av internasjonalt anerkjent pris12.2.2021 11:25:08 CET | Pressemelding

Bransjemediet Air Traffic Management Magazine har tildelt Avinor Flysikring og Frequentis den prestisjetunge prisen Air Traffic Management Award 2020 i kategorien “ATM/UTM Integration” for måten selskapene sammen har klart å integrere droner i norsk luftrom. Juryen anerkjenner måten selskapene har oppnådd bedre situasjonsforståelse for dronetrafikken i luftrommet, samt en mer effektiv kommunikasjon mellom dronebrukere og flygeledere i kontrolltårn ved lufthavner.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom