
Avdekker hvordan klima og flom henger sammen
Noe av hensikten med Hordaflom-prosjektet har vært ny innsikt om flom og klima, og å bedre forstå hvordan slik kunnskap kan anvendes av kommunene.
- Ved å koble «fingeravtrykkene» fra fortiden med moderne og historiske data, kan vi forutsi flomfrekvens i et fremtidig klima, sier Øyvind Paasche, forsker ved NORCE og Bjerknessenteret for klimaforskning, som også er innovasjonsleder ved det nystartede senteret, Climate Futures.
Gjennom å analysere ulike typer flomavsetninger har forskerne produsert pålitelig kunnskap om flomfrekvens og -størrelse i de undersøkte vassdragene, i ett av tilfellene hele 6500 år tilbake i tid. Disse dataene er også koblet med modellbaserte klimafremskrivninger, og kan derfor bidra på en unik måte å bedre planlegge for en villere, våtere og varmere fremtid.
Oppdatere risikobildet
Risiko endres over tid. Det er derfor behov for ny forskningsbasert kunnskap for å kunne oppdatere risikobildet. Kunnskap om klimaendringenes betydning for naturbaserte uønskede hendelser, som flom, er viktig for vurderingen av risiko.
- Vi har bygget opp risikovurderinger og beredskap på bakgrunn av klima de siste 100 årene. Men klima er i endring, og data fra dette prosjektet gir oss oppdatert og god kunnskap som gir bedre beslutningsgrunnlag i beslutningsprosesser om forebygging og beredskap, sier Jørgen Gullestad, spesialrådgiver i Bergen kommune.
Flom er en form for naturkatastrofe som rammer de fleste kommuner i Norge med jevne mellomrom, og som ofte fører til store skader. Det er derfor kritisk at ny kunnskap om flom kan bidra til en styrket forebygging og håndtering av flom i fremtiden.
- For innbyggerne vil dette bety at en av de store klimaendringene kan håndteres bedre. Når vi får mer kunnskap om hva vi har i vente, kan vi planlegge bedre og redusere skade, sier Gullestad.
- Prosjektet har vært en regional pilot. Erfaringene og tankene vi har gjort, tenker vi har overføringspotensiale til andre kommuner i Norge. Vi ønsker i neste fase å oppskalere til et nasjonalt og europeisk nivå, sier Paasche.
Hordaflom er finansiert av RFF Vest, og har vært et samarbeid mellom NORCE, Universitetet i Bergen, Norges Vassdrags- og energidirektorat og Bergen kommune.
Kontakter
Øyvind Paasche, forsker i NORCE, tlf: 56 10 75 44, e-postadr.: oypa@norceresearch.no
Bilder

Lenker
Om NORCE
NORCE er et forskningsinstitutt med stor faglig bredde og sterke kunnskapsmiljøer. Vi leverer forskning og innovasjon innen energi, helse, klima, miljø, samfunn og teknologi. Våre løsninger svarer på sentrale samfunnsutfordringer og bidrar til verdiskaping lokalt, nasjonalt og globalt.
Følg pressemeldinger fra NORCE
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NORCE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NORCE
Høy turnover i Agder – over halvparten forsvinner etter 4 år31.1.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Arbeidstakere som kommer til Agder har høy sannsynlighet for å forlate jobben i regionen etter kort tid. Kun 45 % jobber fortsatt i Agder etter 4 år.
Effektive anti-hai tiltak for oppdrettsnæringen18.12.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
I høst- og vintermånedene opplever oppdrettsanlegg, hovedsakelig i Sør- og Vest-Norge, en økning i antall pigghå-angrep. Forskere ser nå at kjemikalier i haihud-ekstrakt og elektromagnetiske pulser kan brukes for å skremme pigghå bort fra laksemerder.
Effekt av elektriske gjerder som barriere mot lakselus11.12.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Forskningsprosjektet BioSeaLice skal undersøke hvordan elektriske gjerder kan påvirke lakselus og fungere som et effektivt tiltak for å redusere påslag av lakselus på oppdrettslaks. Prosjektet ledes av NORCE Norwegian Research Centre i samarbeid med Harbor AS.
Prestisjetung ERC-støtte til forskning på hvordan klimaet har påvirket oss mennesker3.12.2024 12:03:30 CET | Pressemelding
Det Europeiske Forskningsrådet (ERC) har gitt klimaforsker Margit Simon det prestisjefylte ERC Consolidator Grant. En drøm går dermed i oppfyllelse for Simon, som får 2,17 millioner euro til banebrytende studier av hvordan klima og miljø har påvirket menneskets utvikling.
Roboter sørger for gjenbruk av avfallet ditt26.11.2024 14:07:34 CET | Pressemelding
Vi kaster mye elektronikk som inneholder sjeldne metaller. NORCE-forskere vil utvikle roboter med kunstig intelligens som kan hente ut disse metallene. Slik kan sjeldne metaller gjenbrukes i nye produkter.