Avdekker historien bak sykehusbakterier

En vanlig tarmbakterie hos mange vertsorganismer, men for mennesker er den farlig. Enterococcus faecalis (E. faecalis ) er også kjent som en sykehusbakterie som kan gi en rekke forskjellige infeksjoner blant pasienter. På grunn av bakteriens antibiotikaresistens er det ofte vanskelig å behandle slike infeksjoner effektivt.
Et stort internasjonalt forskerteam har nå undersøkt utviklingen og opprinnelsen til disse bakteriene og det viser seg at E. faecalis som sykehusbakterie er minst 100 år eldre enn hva man tidligere trodde. Den må altså ha utviklet egenskapene som gjør den spesielt god på å overleve i moderne sykehusmiljøer lenge før vi hadde moderne sykehus.
Funnene er gjort ved å kombinere gamle pasientprøver med ny DNA-sekvenseringsteknologi og nye analysemetoder. Prosjektet ble ledet av professor Jukka Corander ved Universitetet i Oslo/Sanger Institute i Cambridge, og det har ført til flere forbløffende funn. Studien er i dag publisert i Nature, et av verdens mest prestisjetunge vitenskapelige tidsskrifter.
Pasientprøver fra 1936
- Vi fikk en unik mulighet til å undersøke pasientprøver som ble tatt før antibiotika ble mye brukt i medisin, den eldste av bakterieisolatene våre stammer fra et nederlandsk sykehus og ble lagret allerede i 1936. De uvanlig gamle prøvene ga oss en sjanse til å sammenligne dem med moderne pasientprøver og dermed bygge en nøyaktig tidslinje for utviklingen av disse bakteriene, forteller Jukka Corander.
Bakterien E. Faecalis er spesialist i å spres på sykehus og forskerne oppdaget at minst fem forskjellige utviklingslinjer av denne sirkulerer i verden i dag. Den eldste ble allerede født på midten av 1800-tallet.
- På 1800-tallet hadde man ikke tilgang til antibiotika eller antibakterielle midler som senere ble utviklet for bruk i moderne sykehus. Likevel oppstod disse bakteriestammene med egenskaper som har holdt dem i live på sykehus og hjelper dem med å spre seg mellom pasienter, sier Anna Kaarina Pöntinen, stipendiat ved Universitetet i Oslo. Hun hadde hovedansvaret for å gjennomføre studien.
- Det vi har funnet bringer oss nærmere til å forstå hvilke prosesser som skjer når en bakterie utvikler seg til å bli en smart sykehusbakterie som det er vanskelig å ta knekken på, avslutter Corander.
Kontaktinfo:
Professor Jukka Corander e-post: jukka.corander@medisin.uio.no, mobil: 48049047
Foto og annen peroninfo: https://www.med.uio.no/imb/personer/vit/jukkac/index.html
og
Stipendiat Anna Kaarina Pöntinen a.k.pontinen@medisin.uio.no https://www.med.uio.no/imb/?vrtx=person-view&uid=annakpo
Nøkkelord
Kontakter
Kontaktinfo:
Professor Jukka Corander e-post: jukka.corander@medisin.uio.no, mobil: 48049047
Foto og annen peroninfo: https://www.med.uio.no/imb/personer/vit/jukkac/index.html
og
Stipendiat Anna Kaarina Pöntinen a.k.pontinen@medisin.uio.no https://www.med.uio.no/imb/?vrtx=person-view&uid=annakpo
Kyrre VigestadKommunikasjonsrådgiver ved Institutt for medisinske basalfag ved MED-fakultetet
Tel:+47 22 85 52 79 / +47 92 86 24 92kyrre.vigestad@medisin.uio.noHanne BjerknesKommunikasjonsrådgiver ved MED-fakultetet. Innovasjon og forskning.
Tel:+47 986 09 171hanne.bjerknes@medisin.uio.noBilder



Lenker
Om UiO - Det medisinske fakultet
Det medisinske fakultet ble grunnlagt i 1814. Vi er landets eldste medisinske fakultet. Fakultetets undervisning og forskning spenner fra basale biomedisinske fag via kliniske fag til helsefag med en tydelig internasjonal profil. Fakultetet har høy aktivitet innen formidlingsvirksomhet og innovasjon.
Følg pressemeldinger fra UiO - Det medisinske fakultet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det medisinske fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Det medisinske fakultet
Flest søkere til medisinutdanningen på UiO Campus Innlandet28.4.2025 11:00:48 CEST | Pressemelding
Søkertall fra Samordna opptak 2025 viser at UiO Campus Innlandet er det mest populære studiet i landet.
Er egg bra for helsa?11.4.2025 13:26:08 CEST | Blogginnlegg
I påska spiser vi dobbelt så mye som ellers i året. "Egg kan inngå i et sunt og variert kosthold" – slik lyder anbefalingen om egg i de norske kostrådene. Hva betyr egg for helsa, og hvor mye kan man spise med god samvittighet?
75 millioner kroner til å forbedre behandlingen av tarmkreft19.3.2025 09:55:29 CET | Pressemelding
Tarmkreft er en av de vanligste formene for kreft i Norge. Forskere ved UiO leder et nytt, stort EU-prosjekt som skal sammenligne behandlinger for tarmkreft. Målet er å finne den beste behandlingen til hver enkelt pasient.
Ny årsrapport fra Nasjonalt kartleggingssystem for selvmord i psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling17.6.2024 11:20:51 CEST | Pressemelding
Selvmord under og etter kontakt med spesialisthelsetjenester for psykisk helse og rus, med fokus på selvmord blant personer i kontakt med avtalespesialist det siste året
Medisinutdanning ved UiO Campus sør blant landets mest populære26.4.2024 10:30:00 CEST | Pressemelding
Årets søkertall fra Samordna opptak 2024 viser at UiO Campus sør er tredje mest populære studiet av alle i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom