Meteorologisk institutt

August: Uvanlig varmt i Troms og Finnmark

Del

Den siste sommermåneden bød på store kontraster både i nedbør og temperatur. Helt i nord ble det både uvanlig varmt og vått, mens august på store deler av Østlandet var varm og tørr.

Det har vært både varmere og våtere enn normalt i Nord-Norge i august. Foto: Kathrine Lindsay
Det har vært både varmere og våtere enn normalt i Nord-Norge i august. Foto: Kathrine Lindsay

For Nord-Norge ble august den syvende varmeste og 13. våteste vi har registrert siden Meteorologisk institutt begynte å måle i 1900.

Relativt våtest og varmest var det i Troms og Finnmark. Det var ekstremt varmt i gamle Finnmark fylke, hvor temperaturen flere steder lå to til tre grader over normalen.13 stasjoner her satt rekord for høyeste gjennomsnittstemperatur målt i august. Fem stasjoner i Troms og Finnmark satte også rekord for høyeste maksimumstemperatur registrert den siste sommermåneden. 

- Årets augustmåned var svært varm i Troms og Finnmark, særlig i Øst-Finnmark. Et artig poeng er at Tromsø har hatt tropedag, mer enn 30 varmegrader, mens Oslo ikke har hatt det i sommer. Det samme har bare skjedd én gang tidligere, i 1972, sier klimaforsker Jostein Mamen.

Det var en varm måned også på Østlandet og Sørlandet. Månedens høyeste temperatur ble registrert i Drammen i Viken 11. august med 30,8 grader. 

Se månedsrapporten med rekordtabell her

Den siste sommermåneden var kjølig i Vestland, Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland. For landet som helhet var august den 16. varmeste siden målingene startet i 1900.

Veldig vått i nord

August var en svært våt måned i store deler av Nord-Trøndelag og opp til Finnmark. Enkelte stasjoner i Nordland fikk 2,5 til 3 ganger normal nedbørsmengde. Lurøy målestasjon i Nordland fikk hele 597,6 millimeter nedbør gjennom måneden, 173 prosent mer enn normalt. Samme stasjon målte også den høyeste mengden nedbør på ett døgn med 156,7 millimeter den 11. august.

Ni stasjoner i Nordland satte også rekord for høyeste registrerte månedsnedbør. To stasjoner i Trøndelag og tre i Troms og Finnmark satte tilsvarende rekord.

13 stasjoner satte rekord for høyest målte døgnnedbør. To av disse var i Viken, to i Oslo, tre i Vestfold og Telemark. Vestland fikk også én rekord på målte mengde regn på 24 timer, med fem tilsvarende rekorder i Nordland. Karasjok registrerte også sin høyeste nedbørsmengde per døgn på 60,4 millimeter.

Også Vestlandet og Innlandet fikk kraftig regn, og Trysil vegstasjon registrerte rekord for høyeste nedbørsmengde målt i august.

For Sør-Norge forøvrig var august tørrere enn normalt, og svært tørt var det i Vestfold og Telemark. For landet som helhet kom det 20 prosent mer nedbør enn normalt for måneden.

Nøkkelord

Kontakter

Klimavakten:
klimavakten@met.no
Telefon: 480 66 358

Jostein MamenKlimaforskerMeteorologisk institutt

Kan nås på telefon kl 8-15.45 på ukedager

Tel:90993913josteinm@met.no

Bilder

Det har vært både varmere og våtere enn normalt i Nord-Norge i august. Foto: Kathrine Lindsay
Det har vært både varmere og våtere enn normalt i Nord-Norge i august. Foto: Kathrine Lindsay
Last ned bilde

Lenker

Om Meteorologisk institutt

Meteorologisk institutt
Meteorologisk institutt
Postboks 43 Blindern
0313 Oslo

22 96 30 00http://www.met.no

Følg pressemeldinger fra Meteorologisk institutt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Meteorologisk institutt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Meteorologisk institutt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom