Opplysningskontoret for frukt og grønt

Asparges vokser ikke på trær

Del

Asparges er grønnsakenes konge. Nå må du se etter nydelige bunter med norsk asparges i butikken. Sesongen er kort, den varer bare til St. Hans og knapt nok det.

Asparges som stikker opp av jorda.
Asparges som stikker opp av jorda.

– Gled deg, det beste vårtegnet har poppet opp. Nå høstes den norske aspargesen. Flott håndarbeid utøves. Hver og en asparges skjæres og buntes for hånd. Du finner dem i butikkhyllen nå så det er bare å nyte herligheten, forteller kokk og matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.  

1000 dager fra såing til første høsting 

Fra et aspargesfrø settes i jorda går det ca. 1000 dager, altså 3 hele år, til det kan høstes av planten. Til gjengjeld kan det høstes av den samme planten år etter år. Asparges er en staude og titter opp igjen av jorda når varmen smelter snøen bort. Etter St. Hans får planten stå å vokse seg til en stor og frodig busk på opptil to meter som igjen bidrar med ny næring til neste generasjon. 

Forskjellen på grønn og hvit asparges? 

Grønn og hvit asparges er den samme planten. Grønn asparges vokser og høstes over bakken, mens hvit vokser og høstes under bakken. Den hvite danner da ikke klorofyll og forblir hvit.  

Det er en liten og eksklusiv produksjon av hvit asparges hos Hvasser Asparges i Vestfold.  

Foreløpig er det begrenset hvor mye vi kan høste av våre hvite aspargesplanter. De er unge ennå og må få vokse seg store ett par år til før vi kan øke høstingen, forteller Bernt Freberg på Hvasser Asparges.  

Den grønne aspargeshøstingen har startet for fullt hos oss nå, sier han, og legger til at Hvasser Asparges vant prisen for «Årets Grønne» i Det norske måltidet i 2021. Det er vi stolte av. Kvaliteten er på topp også i år, forsikrer han. 

Kokkens aspargestips 

Du trenger ikke å skrelle den norske grønne aspargesen. Det enkleste og kanskje det beste du kan gjøre med asparges er å gi den et dypp i kokende vann med litt salt og gjerne litt sukker og servere den med hollandaise eller urtesaus, eller bare som den er. Den hvite trenger litt mer tid. Litt sukker i kokevannet gjør at aspargesen beholder sprøheten sin og at den herlige nøtteaktige smaken kommer ekstra godt fram.  

Asparges er ypperlig på grillen. Legg den på tvers på grillristen noen få minutter og server den med revet parmesan. Nydelig som forrett eller hovedrett eller som garnityr til middag. Asparges kan gjerne brukes på pizza, i risotto, pai, suppe og omelett, sier Toril om sin favorittgrønnsak.

Her er flere tips: 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Asparges som stikker opp av jorda.
Asparges som stikker opp av jorda.
Last ned bilde
Asparges bunt, nå i sesong.
Asparges bunt, nå i sesong.
Last ned bilde
Grønn aspargessuppe.
Grønn aspargessuppe.
Last ned bilde
Asparges med nøtter.
Asparges med nøtter.
Last ned bilde
Aspargespizza.
Aspargespizza.
Last ned bilde
Ovnsbakt asparges og tomat.
Ovnsbakt asparges og tomat.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom