UiO - Det medisinske fakultet

ASCERTAIN: Nytt Horisont Europa-prosjekt vil forbedre tilgjengelighet og bærekraft ved innføring av innovative helseteknologier

Del

Rotterdam og Oslo, 28.11.2022 Å innføre kostbare, innovative helseteknologier er utfordrende for europeiske helsesystemer, og krever utvikling av modeller som sikrer en bærekraftig balanse mellom tilgang til kostnadseffektive teknologier, behov for å stimulere innovasjon og entreprenørskap, samt vurdering av de miljømessige konsekvensene. I forskningsprosjektet ASCERTAIN (Affordability and Sustainability improvements through new pricing, Cost-Effectiveness and ReimbursemenT models to Appraise iNnovative health technologies) vil en europeisk gruppe utvikle modeller som tar hensyn til disse perspektivene.

– Vårt oppdrag er å gjøre kostbare medisiner og teknologier mer tilgjengelige i Europa. ASCERTAIN gir oss muligheten til å jobbe mot dette målet, sier Carin Uyl-de Groot, professor ved Erasmus School of Health Policy & Management, og prosjektkoordinator for ASCERTAIN.

Modellene vil bli utviklet, testet og validert for tre bruksområder: Presisjonsmedisin innen kreft, celle- og genterapi, og medisinsk utstyr, og vil være åpent tilgjengelig via en sky-basert, brukervennlig plattform. ASCERTAIN vil imøtekomme behovet til pasienter, klinikere, helsetjenesten, beslutningstagere og produsenter, ved å gi bedre tilgang til innovative helseteknologier i Europa.

– Det er viktig å identifisere pasientenes behov og ønsker i arbeidet med å utvikle nye modeller. Det er store ulikheter i tilgang til medisiner over hele Europa, og vi er glade for å bidra til et prosjekt som utforsker innovative pris- og refusjonsmodeller, sier Kate Morgan i Myeloma Patients Europe.

– Utfordringene som belyses i ASCERTAIN er viktige i den norske helsedebatten, så vi ser frem til å bidra i dette europeiske samarbeidet, sier Eline Aas, professor ved Avdeling for helseledelse og helseøkonomi, Universitetet i Oslo, og nasjonal prosjektleder.

Samarbeidspartnere

Prosjektet ledes fra Erasmus Universitetet Rotterdam. ASCERTAIN består av ti samarbeidspartnere:

Erasmus Universiteit Rotterdam
Univerzita Komenskeho V Bratislave
Gesundheit Osterreich GmbH
Universitetet i Oslo
Association Internationale de la Mutualité
Nuromedia GmbH
European Hematology Association
Myeloma Patients Europe
Chino SRL
OptiMedis

ASCERTAIN har etablert et internasjonalt rådgivende styre bestående av sentrale beslutningstakere, som vil bidra i utforming av bærekraftige modeller.

ASCERTAIN-prosjektet har oppstart i desember 2022, og avsluttes november 2026. Prosjektet har mottatt støtte under Horisont Europa-programmet, under avtalenummer 101094938.

Nøkkelord

Kontakter

Carin Uyl-de Groot
Professor i Health Technology Assessment, direktør for Institute for Medical Technology Assessment (iMTA), og prosjektkoordinator for Horisont Europa-prosjektet ASCERTAIN.
Erasmus School of Health Policy and Management (ESHPM), Erasmus University of Rotterdam.
E-post: uyl@eshpm.eur.nl
Tlf. +31 10 4081583

Eline Aas
Professor i Health Technology Assessment, nasjonal prosjektleder.
Avdeling for helseledelse og helseøkonomi, Institutt for helse og samfunn, Universitetet i Oslo (UiO).
E-post: eline.aas@medisin.uio.no
Tlf. +47 22845036

Bilder

Pressebilde av Eline Aas, professor i Health Technology Assessment, nasjonal prosjektleder.
Avdeling for helseledelse og helseøkonomi, Institutt for helse og samfunn, Universitetet i Oslo (UiO).
Pressebilde av Eline Aas, professor i Health Technology Assessment, nasjonal prosjektleder. Avdeling for helseledelse og helseøkonomi, Institutt for helse og samfunn, Universitetet i Oslo (UiO).
Last ned bilde

Lenker

Om UiO - Det medisinske fakultet

UiO - Det medisinske fakultet
UiO - Det medisinske fakultet
Klaus Torgårds vei 3
0372 Oslo

22 84 53 00http://www.med.uio.no

Det medisinske fakultet ble grunnlagt i 1814. Vi er landets eldste medisinske fakultet. Fakultetets undervisning og forskning spenner fra basale biomedisinske fag via kliniske fag til helsefag med en tydelig internasjonal profil. Fakultetet har høy aktivitet innen formidlingsvirksomhet og innovasjon.

Les mer om fakultetet

Følg pressemeldinger fra UiO - Det medisinske fakultet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det medisinske fakultet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiO - Det medisinske fakultet

Selvmord med illegale rusmidler etter kontakt med spesialisthelsetjenester for psykisk helse og rus30.8.2022 14:20:42 CEST | Pressemelding

31. august er Verdens overdosedag, og i den anledning lanserer Nasjonalt kartleggingssystem for selvmord i psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling rapporten "Selvmord med illegale rusmidler etter kontakt med spesialisthelsetjenester for psykisk helse og rus". Denne tematiske rapporten omhandler selvmord med illegale rusmidler blant personer som har vært i kontakt med spesialisthelsetjenester for psykisk helse og rus det siste året før de døde.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom