ASCERTAIN: Nytt Horisont Europa-prosjekt vil forbedre tilgjengelighet og bærekraft ved innføring av innovative helseteknologier
Rotterdam og Oslo, 28.11.2022 Å innføre kostbare, innovative helseteknologier er utfordrende for europeiske helsesystemer, og krever utvikling av modeller som sikrer en bærekraftig balanse mellom tilgang til kostnadseffektive teknologier, behov for å stimulere innovasjon og entreprenørskap, samt vurdering av de miljømessige konsekvensene. I forskningsprosjektet ASCERTAIN (Affordability and Sustainability improvements through new pricing, Cost-Effectiveness and ReimbursemenT models to Appraise iNnovative health technologies) vil en europeisk gruppe utvikle modeller som tar hensyn til disse perspektivene.
– Vårt oppdrag er å gjøre kostbare medisiner og teknologier mer tilgjengelige i Europa. ASCERTAIN gir oss muligheten til å jobbe mot dette målet, sier Carin Uyl-de Groot, professor ved Erasmus School of Health Policy & Management, og prosjektkoordinator for ASCERTAIN.
Modellene vil bli utviklet, testet og validert for tre bruksområder: Presisjonsmedisin innen kreft, celle- og genterapi, og medisinsk utstyr, og vil være åpent tilgjengelig via en sky-basert, brukervennlig plattform. ASCERTAIN vil imøtekomme behovet til pasienter, klinikere, helsetjenesten, beslutningstagere og produsenter, ved å gi bedre tilgang til innovative helseteknologier i Europa.
– Det er viktig å identifisere pasientenes behov og ønsker i arbeidet med å utvikle nye modeller. Det er store ulikheter i tilgang til medisiner over hele Europa, og vi er glade for å bidra til et prosjekt som utforsker innovative pris- og refusjonsmodeller, sier Kate Morgan i Myeloma Patients Europe.
– Utfordringene som belyses i ASCERTAIN er viktige i den norske helsedebatten, så vi ser frem til å bidra i dette europeiske samarbeidet, sier Eline Aas, professor ved Avdeling for helseledelse og helseøkonomi, Universitetet i Oslo, og nasjonal prosjektleder.
Samarbeidspartnere
Prosjektet ledes fra Erasmus Universitetet Rotterdam. ASCERTAIN består av ti samarbeidspartnere:
Erasmus Universiteit Rotterdam
Univerzita Komenskeho V Bratislave
Gesundheit Osterreich GmbH
Universitetet i Oslo
Association Internationale de la Mutualité
Nuromedia GmbH
European Hematology Association
Myeloma Patients Europe
Chino SRL
OptiMedis
ASCERTAIN har etablert et internasjonalt rådgivende styre bestående av sentrale beslutningstakere, som vil bidra i utforming av bærekraftige modeller.
ASCERTAIN-prosjektet har oppstart i desember 2022, og avsluttes november 2026. Prosjektet har mottatt støtte under Horisont Europa-programmet, under avtalenummer 101094938.
Nøkkelord
Kontakter
Carin Uyl-de Groot
Professor i Health Technology Assessment, direktør for Institute for Medical Technology Assessment (iMTA), og prosjektkoordinator for Horisont Europa-prosjektet ASCERTAIN.
Erasmus School of Health Policy and Management (ESHPM), Erasmus University of Rotterdam.
E-post: uyl@eshpm.eur.nl
Tlf. +31 10 4081583
Eline Aas
Professor i Health Technology Assessment, nasjonal prosjektleder.
Avdeling for helseledelse og helseøkonomi, Institutt for helse og samfunn, Universitetet i Oslo (UiO).
E-post: eline.aas@medisin.uio.no
Tlf. +47 22845036
Bilder

Lenker
Om UiO - Det medisinske fakultet
Det medisinske fakultet ble grunnlagt i 1814. Vi er landets eldste medisinske fakultet. Fakultetets undervisning og forskning spenner fra basale biomedisinske fag via kliniske fag til helsefag med en tydelig internasjonal profil. Fakultetet har høy aktivitet innen formidlingsvirksomhet og innovasjon.
Følg pressemeldinger fra UiO - Det medisinske fakultet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det medisinske fakultet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Det medisinske fakultet
Ny storsatsning på bærekraft ved Det medisinske fakultetet14.12.2022 07:00:00 CET | Pressemelding
Denne uken vedtok Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo å etablere Enhet for bærekraftig helse. Den tverrfaglige satsingen løfter fram utfordringer, diskusjoner og bærekraftige løsninger for global og lokal helse.
Var det klokt å innføre ansiktsmasker for alle under pandemien?17.11.2022 21:16:03 CET | Pressemelding
Fredag 18. november lanserer WHO en rapport om teori og praksis i helsepolitikk. Med praktiske eksempler, blant annet fra Black Lives Matter-bevegelsen og ulike urfolk, viser rapporten at man kan lykkes med ny helsepolitikk når den tilpasses lokalt. Arbeidet med rapporten er ledet av forskere tilknyttet Universitetet i Oslo.
Alvorlig infeksjon i øyet kan behandles raskere enn før22.9.2022 09:06:34 CEST | Pressemelding
Noen får alvorlig infeksjon i øyet etter en øyeoperasjon. Risikoen for å bli blind er stor uten rask behandling. Nå kan en ny tilnærming til diagnostikk og behandling bidra til å redde synet.
Hanne Flinstad Harbo ny dekan ved Medisinsk fakultet fra 202314.9.2022 18:00:55 CEST | Pressemelding
Hanne Flinstad Harbo vant valget om dekanstillingen med 53% av stemmene. Hun blir første kvinnelige dekan ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo.
Selvmord med illegale rusmidler etter kontakt med spesialisthelsetjenester for psykisk helse og rus30.8.2022 14:20:42 CEST | Pressemelding
31. august er Verdens overdosedag, og i den anledning lanserer Nasjonalt kartleggingssystem for selvmord i psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling rapporten "Selvmord med illegale rusmidler etter kontakt med spesialisthelsetjenester for psykisk helse og rus". Denne tematiske rapporten omhandler selvmord med illegale rusmidler blant personer som har vært i kontakt med spesialisthelsetjenester for psykisk helse og rus det siste året før de døde.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom