Kulturdirektoratet

Arkivet etter Vikebygda sanitetslag blir nasjonal dokumentarv

Del

Dokumentasjon etter det lille sanitetslaget i Vikebygda i Volda er tatt opp i Norges dokumentarv. Arkivet illustrerer hvordan de små sanitetslagene var brikker i et større arbeid som var med å utvikle velferdssamfunnet i første halvdel av 1900-tallet.

Foto: IKA Møre og Romsdal
Foto: IKA Møre og Romsdal

– Vi fikk inn mange gode nominasjoner på temaet «hverdagsliv», for eksempel foreningsarbeid, som var det vi ønsket oss spesielt i år. Vi har besluttet å ta inn ni dokumenter og arkiv som viser en bredde i norsk kulturarv og historie, sier Hilde Elvine Bjørnå som leder den norske komiteen for verdens dokumentarv.   

Se alle dokumentene som tas opp i Norges dokumentarv 2022

Komiteens begrunnelse for innføringen av arkivet etter Vikebygda sanitetslag 1925–2016, Interkommunalt Arkiv for Møre og Romsdal

Gjennom de lokale sanitetsforeningene rundt omkring i hele Norge har primært kvinner lagt ned en stor dugnadsinnsats gjennom mange år for å bygge opp (primærhelse)tjenester som vi i dag tar for gitt. Arkivet etter Vikebygda sanitetslag illustrerer hvordan de små sanitetslagene var brikker i et større arbeid som til sammen var med å utvikle velferdssamfunnet i første halvdel av 1900-tallet. Arkivet etter Vikebygda Sanitetslag, som fortsatt er aktivt, er et utmerket eksempel på arbeidet og innsatsen til Norske Kvinners Sanitetsforening sine lokallag nasjonalt.

Fakta om Norges dokumentarv

Norges dokumentarv er den norske delen av UNESCOs Verdensminner som skal synliggjøre og ta vare på viktig kulturarv i form av dokumenter, arkiv, manuskript, foto, film og lyd. Det er den norske komiteen for verdens dokumentarv som vurderer og avgjør hvilke dokumenter som blir skrevet inn i Noregs dokumentarv. Komiteen nedsettes av Kulturrådet etter samråd med Den norske UNESCO-kommisjonen, men består av eksterne fagpersoner. Kulturrådet er også sekretariat for komiteens arbeid.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: IKA Møre og Romsdal
Foto: IKA Møre og Romsdal
Last ned bilde

Lenker

Om Kulturdirektoratet

Kulturdirektoratet
Kulturdirektoratet
Mølleparken 2
0459 OSLO

21 04 58 00http://kulturradet.no

Følg pressemeldinger fra Kulturdirektoratet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kulturdirektoratet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kulturdirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom