Årets viktigste mattrender i 2017

- Vi ser en tydelig trend der flere ønsker å spise mer «miljøvennlig mat» som blant annet kan bety å redusere litt på kjøttmengden, forteller Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Vi tar hensyn til miljøet
I en fersk undersøkelse gjennomført av Epinion for Opplysningskontoret for frukt og grønt kan vi se at 1 av 5 husstander nå praktiserer en kjøttfri dag i uken.Hele 45 % av befolkningen spiser vegetarretter minst en gang i uken eller oftere, og tendensen er økende, spesielt blant de unge.I aldersgruppen 18 – 25 år er det 22 % som spiser flere vegetarretter nå enn året før.Vi ser også i samme undersøkelse at 4 av 10 oppgir at de liker vegetarretter mindre godt enn kjøtt og fiskeretter. Det kan være fordi vi ikke er så trent i å lage god mat uten kjøtt og fisk. Vi trenger inspirasjon for å lære nye metoder og å bruke nye råvarer, som for eksempel linser og bønner, for å dekke behovet for proteiner. Det krever litt innsats i starten, men er slett ikke så vanskelig.
Inspirasjon fra Hawaii - hele retten i en bolle
Vi henter inspirasjon fra alle verdens kulturer. Trenden med mat en bolle startet her i landet med smoothie bowl allerede i 2015. Dette er en tykk smoothie laget med mindre væske og pyntet med frukt og bær så den kan spises med skje, for eksempel til frokost. I fjor så vi både buddha bowl og poh-keh bowl (pokebolle på norsk) på de mest trendy spisestedene.
Enkelt sagt er buddhabolle en stor bolle fylt med fargerike grønnsaker og bønner eller linser med en dressing på. Den skal være vegetarisk eller vegansk, men allikevel næringsrik og mettende. Bønner har et høyt innhold av protein som er en viktig byggestein i kroppen vår. Protein bidrar til vekst i muskelmasse. Bønner og linser er godt å kombinere med grønnsaker. Du kan bruke de grønnsakene du liker og har tilgjengelig. Gjerne i alle regnbuens farger. Pokebollekommer opprinnelig fra Hawaii og er en spennende variant som kombinerer råvarer som er kokt og rå, varme og kalde i samme bolle. Her inngår oftest fisk.
Nå er det på tide å ta med oss trenden hjem. Mat servert i en bolle er både enkelt, sunt og godt, og absolutt en god start på 2017.
Maten skal smake godt
Enten du skal spise alene eller sammen med andre er det viktig at maten smaker godt. Det er nok mange idealister som ønsker å bidra til en bedre verden, men som mangler kunnskap om hvordan maten bør settes sammen for både å smake godt og å gi oss den næringen vi trenger når vi skal endre på sammensetningen av råvarene. Her kan vi hente mye inspirasjon fra andre kulturer som er vant til å lage mye god mat der grønnsaker spiller hovedrollen.
- Det flotte med alle disse bollene er at de er vakre å se på, de ser fristende ut og de smaker fantastisk, lover Toril Gulbransen, kokk og matfaglig ansvarlig i OFG. Hun har utviklet sine egne varianter med «bollemat» tilpasset norske råvarer og våre ganer.
Kokkens beste tips til fargerike "vinterboller":
Uansett hvilken bolle du vil starte med er dette sunn mat, som ser fristende ut og smaker godt.
Flere gode tips og oppskrifter finner du på frukt.no.
Lykke til i 2017!
Kontakter
Kommunikasjonssjef Gerd Byermoen, gerd.byermoen@frukt.no, tlf. 952 83 171.
Bilder

Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Stiftelsen Opplysningskontoret for frukt og grønt har som formål å spre matglede og øke folks kunnskap om frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge. Vårt mål er "5 om dagen" til alle, som vil bidra til en sunnere og friskere befolkning.
Vi tilbyr et stort utvalg av bilder av frukt og grønnsaker og retter der disse er brukt i vår billedbank.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Vinnere av NM i frukt og grønt dagligvare 202523.10.2025 15:36:40 CEST | Pressemelding
Under Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) sin fagdag i Bjørvika i dag, ble vinnerne av NM i frukt og grønt dagligvare 2025 kåret. Her er årets vinnere.
Nye forbrukstall på frukt og grønt: De som spiser lite syns de spiser nok23.10.2025 09:46:53 CEST | Pressemelding
På Opplysningskontoret for frukt og grønt sin fagdag i Bjørvika i dag ble resultatene fra forbruksundersøkelsen 5 a day Europe lagt frem. Tallene viser at nordmenn i snitt spiser 3,3 porsjoner frukt og grønt hver dag, samme nivå som i fjor, men de som spiser minst, ser fortsatt ikke behovet for å spise mer.
Gresskar - mer enn skumle lykter13.10.2025 08:08:54 CEST | Pressemelding
Halloween nærmer seg, og norske hjem fylles med skumle lykter av utskårne gresskar. Men mange glemmer at gresskar også er mat – full av næring og smak. Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer til å bruke hele gresskaret.
Høstens store matdager feires: Fårikål, epler og poteter i fokus25.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Høsten er en høytid for norsk matkultur. I løpet av én uke markeres fårikåldagen (25. sept.), epledagen (30. sept.) og potetdagen (1.okt.). Når butikkene bugner av norske råvarer, minner merkedagene oss på å feire både matkultur og selvforsyning, applauderer Torjus Lunder Bredvold, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt29.8.2025 08:11:36 CEST | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
