Årets TV-aksjon – bilder og caser til fri bruk

Med årets TV-aksjon skal vi nå ut til tre millioner mennesker for å få slutt på barneekteskap i de landene der problemet er størst: Bangladesh, Nepal, Malawi, Mali og Niger. Sammen skal vi gi jenter muligheten til å velge sin egen framtid og vie seg til livet.
TV-aksjonen NRK har vært arrangert hver høst siden i 1974 og regnes som verdens største dugnad. Ryggraden i dugnaden er bøssebærerne. Men i tillegg bidrar folk i hele landet. Næringsliv, organisasjoner og skoler er noen av dem som deltar i denne nasjonale dugnaden. TV-aksjonen har kontorer og frivillige i alle fylker og kommuner.
Titis historie: drømmer om en bedre framtid
Etter å ha overlevd Boko Harams angrep og flukten til Niger, ble Titi (14) giftet bort til en ukjent mann fordi familien ikke maktet å ta vare på henne økonomisk.
– Vi hørte skudd og så hus som brant ned. Jeg måtte flykte sammen med familien min, forteller Titi om natten terrorgruppen angrep landsbyen deres nordvest i Nigeria.
Familien ble splittet under flukten, og hun endte opp med å måtte gifte seg. Den kommende ektemannen lovet å støtte henne og familien økonomisk. Men han viste seg å være svært voldelig. Tilslutt greide hun å bryte ut. Titi får i dag hjelp traume- og medisinsk behandling.
– Jeg håper jeg får se faren min igjen, og at jeg får en jobb og kan bli økonomisk trygg. Familier bør ikke tvinge døtrene sine til å gifte seg hvis de ønsker å se dem lykkelig.
Tadalas historie: reddet fra barneekteskap
Tadala fra Malawi var bare 15 år da hun ble mamma til en gutt. Men kroppen hennes var ikke ferdig utviklet til å tåle påkjennelsen en fødsel gir.
Men det gikk heldigvis bra med Tadala og barnet, i motsetning til mange andre unge jenter. Komplikasjoner rundt fødsel er den hyppigste dødsårsaken blant jenter i alderen 15-19 år på verdensbasis.
– Jeg er takknemlig for å være i live, sier hun i dag.
Tadala kom i kontakt med en ungdomsgruppe som jobber med å forhindre barneekteskap. Da foreldrene hennes fikk kunnskap om at den nye ekteskapsloven i Malawi forbyr barneekteskap, sluttet de å presse henne til å gifte seg. Hun får fortsette skolegangen og de avlaster henne med barnet. Hun ser lyst på fremtiden. Plans holdningsskapende arbeid reddet henne fra barneekteskapet.
For medier som ønsker å skrive om NRK TV-aksjonen:
- Du finner info, intervju og bilder av barnebruder og jenter med tilknyttede historier til fritt bruk her: https://blimed.no/presse - Titi og Tadalas historie er vedlagt.
- Vi har talspersoner med ekspertise på feltet som er tilgjengelig for intervju. Vennligst ta kontakt med presseansvarlig for mer informasjon eller intervjuforespørsler.
- Mer info om hva pengene skal gå til: https://blimed.no/om-tv-aksjonen-nrk/dette-gaar-pengene-til/
Fakta om årets TV-aksjon:
- TV-aksjonen NRK 2021 går til Plans arbeid for å bekjempe barneekteskap.
- Hvert tredje sekund blir en jente giftet bort et sted i verden. Konsekvensene av barneekteskap er store – ikke bare for jentene som giftes bort, men for barna deres og samfunnet de lever i. Jentene blir hindret i å nå sine drømmer og mål, og frarøves muligheten til å skape en god framtid.
- Barneekteskap bremser utvikling og opprettholder fattigdom. Der jenter giftes bort som barn og mister muligheten til å gå på skole, øker risikoen for at de utsettes for vold og overgrep. De mister retten til å bestemme over eget liv og kropp.
- Får jenter muligheten til å gå på skole, bestemme over sin egen kropp og bli lyttet til i samfunnet, vil det føre til mindre fattigdom, mindre vold og mer rettferdighet.
- Blir det slutt på barneekteskap vil den økonomiske veksten i et land øke. I Bangladesh, Malawi og Nepal kan bekjempelse øke brutto nasjonal produkt (BNP) med hele 10-13 prosent. Innen 2030 kan Niger styrke sin nasjonale økonomi med rundt 188 millioner dollar og Mali med rundt 175 millioner dollar.
Nøkkelord
Kontakter
Nina Margareta HøieSenior kommunikasjonsrådgiverPlan International Norge
Tel:+47 463 55 314nina.hoie@plan-norge.noSilje BudengSenior kommunikasjonsrådgiverPlan International Norge
Tel:+47 48158313silje.budeng@plan-norge.noBilder


Dokumenter
Lenker
Om Plan International Norge
Plan International er en uavhengig barnerettighetsorganisasjon som jobber barns rettigheter, både langsiktig og gjennom nødhjelp. Men der barn ikke har det bra, har jenter det ofte verst. Derfor setter Plan jenter først. Vi jobber i mer enn 80 land og driver prosjekter i 67.000 lokalsamfunn verden over. Vi jobber særlig med å sikre jenters rett til å bestemme over egen kropp, beskytte barn mot vold, sørge for at alle barn får en trygg og god utdanning og bidra til at unge kvinner kan bli økonomisk selvstendige.
Følg pressemeldinger fra Plan International Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Plan International Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Plan International Norge
Verdens flyktningdag: Livsfarlig å være jente på flukt20.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemelding
Over 122 millioner mennesker er på flukt i verden i dag og mer enn 60 millioner av dem er kvinner og jenter, ifølge FN. Risikoen for vold og seksuelle overgrep øker dramatisk i konfliktområder som Sudan, Gaza og Ukraina.
Femte dag med droneangrep mørklegger Sudan8.5.2025 17:01:11 CEST | Pressemelding
Fem dager med målrettede droneangrep mot flyplass, drivstofflagre og strømforsyning i Port Sudan har svekket nødhjelpen kraftig. Hjelpearbeidere er i livsfare, og verdens største flukt- og sultkrise forverres time for time.
Ny katastrofe truer Myanmar28.4.2025 14:31:12 CEST | Pressemelding
Én måned etter jordskjelvet lever hundretusener av familier i Myanmar i ruiner og midlertidige leirer. Nå nærmer monsunregnet seg, og med bare én tredjedel av hjelpen dekket kan konsekvensene bli enorme.
Gaza: Halvparten av barna ønsker ikke lenger å leve21.3.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
Over én million barn i Gaza trenger akutt psykisk helsehjelp etter halvannet år med krig. Frykten for å dø preger hverdagen deres, og en ny rapport viser at halvparten av barna ikke lenger ønsker å leve.
Klimakrisen presser jenter til å bytte sex mot mat12.3.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
Klimaendringer forverrer sult og vannmangel i Sahel-regionen i Afrika og tvinger unge jenter til ekstreme valg for å overleve, viser en ny rapport fra Plan International.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom