Årets jordbærsesong 2018

- Årets norske sesong er godt i gang, og til St.Hans er det nok jordbær til alle i hele landet. Den knallvarme våren satte i gang modningen tidligere enn normalt, og ga oss en uvanlig tidlig start, men nå er vi tilbake til mer normale natte-temperaturer og en mer vanlig modning. I disse dager starter plukkingen i innlandet og vi ser store, fine og søte jordbær på vei ut i butikkene. Det er bare å glede seg, lover Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Norske jordbær har hatt en god oppvekst – det er derfor de smaker så godt
Vårt nordiske klima gir oss de deiligste, søteste bærene. Det er lange lyse dager og kjølige netter som gjør at modningstiden går relativt sakte og bærene får sin karakteristiske gode smak. Det dyrkes omtrent 10 ulike sorter for salg i butikk i Norge i år. Disse sortene velges ut for å passe optimalt til jorden og klimaet der de skal dyrkes, og for å strekke sesongen lengst mulig. Noen sorter kommer tidlig på våren, andre senere på sommeren. Smak og utseende er selvsagt også viktig når sortene velges ut.
Jordbær passer til alle dagens måltider
Det aller beste med jordbær er å spise dem som de er – direkte fra kurven. Men de kan også bidra til å gjøre alle dagens måltider sommerlige og fristende. Til frokost, på brødskiven eller på yoghurten sammen med noen knuste nøtter. Som deilig dessert i matboksen eller i en salat. Jordbær smaker nydelig sammen med spekemat og ost, og sist men ikke minst er sommerens kanskje aller beste dessert jordbær med is eller fløte. Alle liker hjemmelaget smoothie med jordbær, og vil du spise is hver dag, er det bare å fryse smoothien så har du verdens beste smooth-is.
Jordbær er godt for oss
I tillegg til at de smaker utrolig godt, har også kroppen glede av jordbær. De har et høyt innhold av vitamin C og øker opptaket av jern fra andre matvarer. I tillegg er vitamin C viktig for hud, hår og immunforsvaret vårt. Jordbær er også en kilde til folat som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, samt kostfiber som er gunstig for fordøyelsen og gir en god magefølelse. Det er altså ikke bare godt, med også nyttig å spise jordbær.
Nøkkelord
Kontakter
Kommunikasjonssjef Gerd Byermoen, tlf. 952 83 171, e-post: gerd.byermoen@frukt.no
Bilder





Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt29.8.2025 08:11:36 CEST | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.
Dårligere matpakker når barna blir eldre – grønt faller bort og lyst brød tar over20.8.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
En fersk undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser tydelige forskjeller i hva barn får med seg i matpakken – avhengig av alder. Mens barneskoleelever (5–12 år) i stor grad får med seg frukt, grønnsaker og grove brødvarer, blir matpakkene både enklere og mindre næringsrike når barna blir tenåringer.
Altfor mange barn får energibar i matpakken – burde vært mer frukt og grønt11.8.2025 10:30:12 CEST | Pressemelding
Én av fire barn i alderen 11–12 år får med seg energibar i skolesekken. Samtidig mangler mange noe av det aller viktigste: frukt og grønnsaker. Over halvparten av elever mellom 11-16 år får ikke med frukt eller bær, og over 70 prosent mangler grønnsaker eller salat.
7 av 10 barnehageansatte rapporterer om klemmeposer i matpakkene8.8.2025 13:44:56 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at 72 % av barnehageansatte sier de ser klemmeposer i barnas matbokser (1). Søte klemmeposer hører ikke hjemme i matboksen, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Ligger an til rekordår for norske epler29.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
De siste fruktprognosene fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) antyder at det kan høstes rekordmye epler i år. Det lover godt for alle som ønsker å nyte norske epler langt utover høsten – og kanskje helt til påske.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom