Caritas Norge

Arendalsuka 2019: Caritas retter søkelyset mot moderne slaveri og sult

Del
Caritas Norge inviterer til to seminarer under Arendalsuka, ett om moderne slaveri og ett om forholdet mellom mat, konflikt og klimaendringer. I tillegg er vi medarrangør for Den store utviklingsdebatten som i år handler om samstemt politikk for utvikling. Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein innleder vårt seminar om matsikkerhet og deltar også i Den store utviklingsdebatten.

Arendalsuka er en festival eller et møtested hvor aktører innenfor politikk, samfunns- og næringsliv møter hverandre og folk, for debatt og utforming av politikk for nåtid og framtid. Arrangementene under Arendalsuka er åpne for alle og gratis.

Mandag 12.8, kl 16:30-18, Grand Hotel
Seminar: Hvor går grensen mellom tvangsarbeid og anstendig arbeid?


40 millioner lever som slaver i dag. De utsettes for tvangsarbeid, menneskehandel, sexslaveri, tvangsekteskap og barnearbeid. ILO anslår at 9 000 personer lever i slavelignende forhold i Norge. Moderne slaver produserer varene vi omgir oss med, leverer koltan til mobiler, vasker bilene våre eller lager maten vår. Grensen mellom utnyttelse og moderne slaveri er glidende.


– Hvem er de sårbare? Er det et forbrukeransvar? Hvordan kan næringslivet mobiliseres? Trenger vi en lov mot moderne slaveri? Kriminaliserer vi de mest sårbare?
Caritas Norge inviterer til debatt under Arendalsuka.

PROGRAM

16:15 Enkel servering
16:30 Velkommen

  • Erfaringer fra DR Kongo og tvangsarbeid i Norge, Martha R. Skretteberg, generalsekretær Caritas
  • Kampen mot moderne slaveri, Aksel Jakobsen, statsekretær (KrF)
  • Vårt ansvar for etisk produksjon og innkjøp, Anja Bakken Riise,Framtiden i våre hender
  • Norske prioriteringer mot moderne slaveri, Jostein Hole Kobbeltvedt, Raftostiftelsen
  • Norske erfaringer med gråsonetematikk, presentasjon av ny forsking, Anne Mette Ødegård, FAFO
  • Kampen mot tvangsarbeid, Terje Olsson, LO
  • Erfaringer i møte med sårbare arbeidstakere, Anna-Sofie Ekendahl, Caritas Norge Ressurssenter

17:40 Paneldebatt med spørsmål fra salen

https://www.facebook.com/events/2304933269719341/



Tirsdag 13.8, kl 17:30-19, Thon Hotel

Seminar: Kan mat skape fred?

Konflikt er en av hovedårsakene til at et økende antall mennesker sulter – 60% av verdens 821 millioner kronisk sultne mennesker lever i konfliktområder.
Sikkerhetsrådsresolusjon 2417 fra 2018 utrykker dyp bekymring over hvordan dagens væpnede konflikter har enorme humanitære konsekvenser, hindrer humanitær innsats og dermed øker risiko for hungersnød.

FN’s World Food Programme (WFP) samarbeider med Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) om et forskningsprosjekt for å forbedre kunnskapen vi har om forholdet mellom sult og konflikt, matsikkerhet og fred. Peace Research Institute of Oslo (PRIO) har gjennom flere forskningsprosjekter studert sammenhenger mellom klimaendringer og konflikt.
WFP og Caritas inviterer til presentasjon av funn i SIPRI og PRIO sin forskning på tematikken, og en samtale om konflikt og klimaendring som driver av sult og hvordan matsikkerhet kan bidra til mulighetene for å skape fred.
Det vil bli enkel servering.

PROGRAM

  • 17:30 – Velkommen og innledning ved Generalsekretær i Caritas, Martha Rubiano Skretteberg
  • 17:45 – Åpningsinnlegg ved utviklingsminister Dag-Inge Ulstein
  • 18:00 – Presentasjon av funn i forskning fra SIPRI på forholdet mellom sult og konflikt. Ved forsker hos SIPRI, Caroline Delgado
  • 18:15 – Presentasjon av funn i forskning fra PRIO på forholdet mellom klimaendringer og konflikt. Ved direktør for PRIO, Henrik Urdal
  • 18:30: Panelsamtale:
    Med:
    Marianne Hagen, statssekretær, Utenriksdepartementet
    Anne Poulsen, leder for WFPs nordiske kontor
    Henrik Urdal, PRIO
    Caroline Delgado, SIPRI
    Debatten modereres av Stig Arild Pettersen

https://www.facebook.com/events/476689649767371/

Tirsdag 13.august, kl 15.30-16:30, Arendal Kino
Den store utviklingsdebatten


Tema for årets debatt er samstemt politikk for utvikling. Samstemthet betyr å unngå å gi med den ene hånden og ta med den andre, samt sikre at ulike politikkområder drar i samme retning – for en bedre verden. Glemmer vi å rydde i vårt eget hus?
Med et stort bistandsbudsjett og aktiv deltakelse i FN og andre forum, er Norge en stolt bidragsyter til bærekraftsmålene. Klimaendringer og konflikt er blant de største hindrene for å oppnå bærekraftsmålene, og Norge gir flere milliarder kroner årlig til å bidra til å møte de enorme humanitære konsekvensene av krig, konflikt og klimaendringer. Men hvordan bidrar, eller hindrer, øvrig norsk politikk oppnåelse av bærekraftsmålene? Hva betyr norsk klimapolitikk og våpeneksport for bærekraftig utvikling?

I panelet:
Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF)
Espen Barth Eide, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet
Arild Hermstad, nasjonal talsperson for Miljøpartiet de Grønne
Anne Beathe Tvinnereim, nestleder i Senterpartiet
Michael Tetzschner, stortingsrepresentant for Høyre
Ordstyrer: Maria Berg Reinertsen

https://www.facebook.com/events/2344722092452935/

Nøkkelord

Kontakter

Om Caritas Norge

Caritas Norge
Caritas Norge
Storgata 38
0182 Oslo

+47 23 33 43 60http://www.caritas.no

Globale utfordringer – lokale løsninger

Caritas Norge er en hjelpeorganisasjon som arbeider for å bedre hverdagen for mennesker i Norge og i land i Europa, Afrika, Asia og Latin-Amerika. Caritas Norge ble opprettet 1952 som Norsk Katolsk Flyktningehjelp. I 1964 ble Caritas Norge en selvstendig stiftelse. Styret er Caritas Norges øverste organ og blir valgt av rådsmøtet, hvor alle menighetene i Den katolske kirken i Norge har stemmerett. Les mer om Caritas Norges organisering i Caritas Norges vedtekter.

Følg pressemeldinger fra Caritas Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Caritas Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Caritas Norge

Climate change: An insurmountable obstacle to achieving zero hunger?14.10.2019 14:33:10 CEST | Pressemelding

The Zero Hunger Conference 2019 gathers experts and practitioners on World Food Day, on October 16, to discuss solutions to the greatest dilemma in our time – sustainable food systems. After decades of decline, malnutrition began to increase in 2015, and more than 821 million people suffer from hunger in the world today. Ten years before the deadline, it is clear that the 2030 zero hunger target will not be achieved unless we manage to get back on track. The conference will last from 09.00 to 13.00.

Caritas gratulerer Abiy Ahmed11.10.2019 14:13:54 CEST | Pressemelding

Caritas Norge gratulerer Etiopias statsminister Abiy Ahmed med tildelingen av Nobels Fredspris. Han får prisen for fredsavtalen mellom Etiopia og Eritrea, som markerte slutten på tiår med krig mellom de to nabolandene. - Det er all grunn til å applaudere tildelingen av fredsprisen til Abiy Ahmed. Fredsforhandlingene han forpliktet seg til i det han ble valgt til president endte i en avtale som avsluttet en lang og komplisert konflikt, sier generalsekretær i Caritas Norge, Martha Rubiano Skretteberg. Eritrea var i en føderasjon med Etiopia frem til 1993, da landet ble selvstendig etter 30 år med frigjøringskamp. Det brøt ut en grensekrig mellom landene fra 1998-2000. Fredsavtalen som ble signert i år 2000 ble aldri respektert av partene, og de to landene har befunnet seg i en «no war/no peace»-situasjon siden den gang. Da statsminister Abiy Ahmed ble tilsatt prioriterte han fredssamtaler med Eritrea, aksepterte den internasjonale Alger-avtalen fra 2000 og fikk dermed slutt på den lange

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye