Arbeid med livet som innsats
Debatten om hvorvidt Norge bør delta i fotball-VM raser etter den siste tidens avsløringer om arbeidsforholdene fremmedarbeiderne som bygger stadioner lever under. Utviklingsfondet ønsker mer fokus på hvorfor unge mennesker drar for å jobbe under slike forhold – og hva som kan gjøres for å forhindre det.

Fotball-VM i Qatar har vært gjenstand for mye kritikk den siste tiden. Det er med rette – så langt er tusenvis døde, og enda flere skadet for livet under konstruksjonen av fotballstadioner. En rekke fotballklubber anbefaler nå boikott av VM. Tromsø IL var den første som meldte at de ikke lengre kan sitte og se på at mennesker dør i fotballens navn.
Nepal er et av landene med stor arbeidsmigrasjon. Flere hundre tusen ungdommer forlater hvert år landet, først og fremst fra landsbygda i desperasjon fordi de ikke har muligheter til arbeid lokalt. Hadde de hatt muligheten ville de blitt hjemme i landsbyen.
Basanti Kami (22) er en av kvinnene som ikke ser noen annen mulighet enn å forlate alt hun kjenner for en ukjent framtid i Qatar. Til tross for sin unge alder er hun allerede gift og har to barn. Hun forteller at de tvinges til å ta valg de ikke ønsker i mangel på andre alternativer. Mannen hennes måtte forlate landet for å finne arbeid, men den dårlige lønnen var ikke nok til å forsørge familien. Nå må begge reise. Barna blir igjen. Når de vil sees igjen er det ingen som vet.
Konsekvensene ved at landsbygda tømmes for arbeidskraft er enorm.
Grusomme historier
- De nye avsløringene om arbeidsforholdene og omfanget av dødsfall blant disse fremmedarbeiderne er virkelig grusomme, sier Jan Thomas Odegard. – Dessverre er det ikke overraskende. I vårt arbeid, blant annet i Nepal, møter vi mange tidligere migranter som forteller om forferdelige arbeidsforhold når de kommer ut.
– Det er på høy tid at fotball-Norge reagerer. Men dette gjelder oss alle– de som liker fotball, heier på Norge eller også er opptatt av hvordan vi som nasjon kan bidra til en bedre verden, fortsetter Odegard.
En utvikling som kan snus
Med relativt små investeringer er det mulig for folk å tjene minst like mye i sin egen landsby som ved å migrere. Nylig viste den omfattende studien CERES2030 at den mest effektive måten å eliminere ekstrem fattigdom, underernæring, og samtidig takle klimautfordringene på landsbygda er nettopp gjennom storsatsing på småskala landbruk og småbønders tilgang til lokale markeder. Ved å satse på de fattigste, ungdom og kvinner og skape bærekraftige lokale verdikjeder på denne måten på landsbygda, kan man innen 2030 redusere antall fattige og sultne med 500 millioner og takle klimautfordringene. Prislappen er omtrent det rike land bruker på parfymer hvert år, eller en dobling av dagens støtte fra rike land til landbruk og matsikkerhet i utviklingsland.
Det trenger ikke å være slik at ungdommer må forlate alt de kjenner for å jobbe under uverdige forhold i fremmede land, men det er slik fordi verken myndigheter, privat sektor eller nok utviklingsaktører investerer på landsbygda og skaper arbeidsplasser der de bor. I dag importerer Nepal mesteparten av maten innbyggerne spiser. Det kunne skapt mangfoldige arbeidsplasser for ungdom om denne maten heller ble produsert i landet.
Nøkkelord
Kontakter
Jan Thomas OdegardDaglig leder
Tel:414 94 044jan.thomas@utviklingsfondet.noBilder

Om Utviklingsfondet
Utviklingsfondet bekjemper sult og fattigdom. Vi investerer i gode løsninger som gjør at flere kan få en bedre hverdag. Hvert år når vi ut til over en halv million mennesker i Afrika, Asia og Mellom-Amerika.
Følg saker fra Utviklingsfondet
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Utviklingsfondet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Utviklingsfondet
Virkeligheten har innhentet Norge – ny klimatilpasningsstrategi lansert12.4.2021 13:16:45 CEST | Pressemelding
I dag, 12. april, ble Regjeringens nye strategi for klimatilpasning, forebygging av klimarelaterte katastrofer og sultbekjempelse lansert. Det er på høy tid, mener Utviklingsfondet, og ønsker den nye strategien velkommen.
Vet at det er livsfarlig8.3.2021 20:21:12 CET | Kronikk
Hvorfor reiser så mange unge til disse grusomme forholdene? Over 6500 fremmedarbeidere, i all hovedsak unge menn fra land som Nepal, Bangladesh og India, har dødd mens de jobbet med å bygge stadioner til fotball-VM i Qatar. Det er så mange som 12 personer i uka, hver eneste uke, de siste ti åra.
Korona-krise rammer Malawi med full kraft13.1.2021 15:26:30 CET | Pressemelding
President Chakwera erklærer nasjonal krisetilstand etter to uker med dramatisk økning i koronasmitte i Malawi. Sykehusene overveldes nå av en ny bølge med koronapasienter og dødstallene stiger. Senest i går døde det to ministre av korona, og minst 700 av landets helsepersonell er nå smittet.
Kvinnekamp i kaffekoppen25.11.2020 07:00:00 CET | Kronikk
25. november er FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner. En dag vi hadde ønsket det ikke var behov for, men som i 2020 dessverre bare er blitt mer aktuell. Foreløpige rapporter tyder på at vold mot kvinner har økt kraftig også i utviklingsland som følge av korona-pandemien og nedstenging av samfunnet.
Nyskapende samarbeid gir kvalitetskaffe til kaffetørste nordmenn19.10.2020 07:30:00 CEST | Pressemelding
Litt over ett år har gått siden en liten gruppe småbønder fra Guatemala besøkte Norge. Kaffebøndene fra fjellregionen Sierra de los Cuchumatanes hadde aldri hadde vært i Europa før. De kom for å promotere kvalitetskaffen de selv produserer. Les den utrolige suksesshistorien her.
Fredsprisen løfter et forsømt tema9.10.2020 13:04:50 CEST | Pressemelding
- Det er fantastiske nyheter at fredsprisen nå går til Verdens Matvareprogram. Vi er helt enige i nobelkomiteens vurdering av at verden ikke kommer til å nå bærekraftsmålet om å utrydde sult uten å få slutt på væpnet konflikt, sier Jan Thomas Odegard, leder i Utviklingsfondet.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom