Kulturdirektoratet

Anne Borg får Kulturrådets ærespris 2013

Del
Kulturrådets ærespris 2013 går til tidligere danser, ballettsjef og rektor ved Statens balletthøgskole, Anne Borg. Æresprisen blir hvert år tildelt en person som har gjort en vesentlig innsats for norsk kulturliv. Prisen er på 600 000 kroner.
Anne Borg, Foto: Ole Kristian Trana / Østlandets Blad
Anne Borg, Foto: Ole Kristian Trana / Østlandets Blad

Kulturrådet deler hvert år ut en ærespris til en person som har gjort "en innsats av vesentlig betydning for norsk kunst- og kulturliv". Æresprisen er på 600 000 kroner samt en egen æresprisstatuett, en løve i bronse av billedhugger Elena Engelsen.

Ballettdanser, ballettsjef og professor i klassisk ballett Anne Borg har vært et utrettelig lokomotiv i utviklingen av norsk dansekunst. Hennes entusiasme og pågangsmot har vært avgjørende i en tid før dansen fikk sin rettmessige plass og anerkjennelse i Den Norske Opera og i norsk kulturliv. Borg kan med rette krone seg med tittelen norsk dans og balletts førstedame og skal ha mye av æren for den fantastiske utvikling og anerkjennelse norsk dansekunst har opplevd de siste 20 årene. Det er ingen overdrivelse å påstå at norsk dans ikke ville vært der den er i dag uten hennes innsats, sier Kulturrådet i sin begrunnelse.

Det var en svært beveget og overrasket prisvinner som mottok beskjeden fra rådsleder Yngve Slettholm torsdag ettermiddag.

- Er det mulig? Kjære dere i Kulturrådet, dette er en stor ære både for ballettkunsten og for meg selv!  Den kom som lyn fra klar himmel og jeg er overveldet og veldig, veldig glad!, sa Borg da hun fikk den hyggelige telefonen.


Anne Borg (født 28.september 1936) er en av de store pionerne innenfor norsk dans og ballett. Først som solist i Nasjonalballetten og siden som mangeårig ballettsjef ved Den Norske Opera. Hun har vært avgjørende for utviklingen til en rekke norske koreografer, lenge før Norge fikk egen koreografutdannelse. Hun er også Norges første professor i klassisk ballett og har vært rektor ved Statens Balletthøgskole, samt sjef for Carte Blanche.

- Anne Borgs virke har betydd enormt mye for det norske dansefeltet. Hun har vært en inspirator, et forbilde og en ledestjerne. Hun har sådd spiren til utviklingen av den moderne dansen, og brøytet vei for mange av de største norske koreografene i nyere tid, sier Arne Fagerholt, rådsmedlem og leder for Kulturrådets danseutvalg.

I en tid da ballett ble sett på som en ytterst usikker karriere, satset Anne Borg alt på dansen og ble en av sin tids fremste solister ved Nasjonalballetten (1960 -71). Av hennes største roller kan nevnes Frøken Julie, Giselle, La Sylphide og Odile i Svanesjøen. I 1970 ble hun konstituert som assisterende ballettsjef ved Den norske Opera. Ett år senere ble hun ansatt i stillingen og virket frem til 1977. I sin første periode som ballettsjef introduserte hun blant andre Glen Tetley, som koreograferte "Strender" til Arne Nordheims musikk, spesielt for det norske kompaniet. Dette la grunnlaget for balletten "Stormen" som senere skulle bli Nasjonalballettens "signaturverk" i en årrekke.

Fra 1979 til 1983 var hun lektor i klassisk ballett ved den nystartede Statens Balletthøgskole. Hun betegnes som en sjeldent god inspirator og en glødende engasjert pedagog som var genuint opptatt av sine studenters fremgang. Hennes engasjement var ikke bare for den klassiske balletten, for henne var hele begrepet "dans" like viktig, hun så betydningen av allsidig trening og viste stor åpenhet for nye danseformer.

Hun ble på nytt ansatt som ballettsjef ved Den Norske Opera og ballett i 1983 og skapte i denne perioden et repertoar som pekte inn i fremtiden med koreografer som Jiri Kylian, Ulf Gadd, Mats Ek, Kjersti Alveberg, Hans van Manen, Heinz Spoerli og mange flere. I 1988 gikk hun av som ballettsjef og gjenopptok sin lektorstilling ved Statens Balletthøgskole.

I 1989 ble hun bedt om å overta ledelsen for Carte Blanche som hadde vanskeligheter i sin nye tilværelse i Bergen. I løpet av ett år fikk hun kompaniet der på rett kjøl og fikk dermed sikret eksistensen til det som skulle bli Norges nasjonale kompani for samtidsdans.

Borg ble ansatt som rektor ved Statens Balletthøgskole 1991–95. Etter at balletthøyskolen ble innlemmet i Kunsthøgskolen i Oslo (1996), ble hun prorektor, og i 2001 Norges første professor i klassisk ballett.

Anne Borg har tidligere mottatt Oslo Bys kunstnerpris (1978), og Senter for dansekunsts Ærespris (2006), og er utnevnt til ridder 1.klasse av St. Olavs Orden (1989).

Norsk kulturråd har siden 1968 delt ut sin årlige ærespris. Listen over prisvinnere inneholder en rekke kjente navn fra norsk kulturliv, blant annet Alf Prøysen, Sigbjørn Bernhoft Osa, Harald Sæverud, Arne Nordheim, Anne-Cath Vestly, Arve Tellefsen, Liv Ullmann, Sverre Fehn, Kjartan Slettemark, Jan Garbarek, Jon Fosse, Mari Boine og Inger Sitter. Æresprisen for 2012 gikk til Soon-Mi Chung og Stephan Barratt-Due.

Æresprisvinneren ble utnevnt i Rådsmøte 26. september. Prisen deles ut i forbindelse med neste rådsmøte 4. og 5. desember.

Oversikt over tidligere vinnere.

Kontaktpersoner:

Anne Borg, tlf 911 88 948

Rådsleder Yngve Slettholm, tlf 480 82 921

Leder for Faglig utvalg for dans, Arne Fagerholt, tlf 922 19 944

Kommunikasjonsdirektør Janne Stang Dahl, tlf 970 81 120

Bilder

Anne Borg, Foto: Ole Kristian Trana / Østlandets Blad
Anne Borg, Foto: Ole Kristian Trana / Østlandets Blad
Last ned bilde
Fra danseforestillingen Coppelia i 1952. Anne Borg er i midten som Svanhilda. Foto: Oslo Museum: http://www.digitaltmuseum.no/things/rollebilde-coppelia-rita-toris-ballettgruppe/OMU/TM.T01039?query=anne+borg&search_context=1&count=55&pos=6
Fra danseforestillingen Coppelia i 1952. Anne Borg er i midten som Svanhilda. Foto: Oslo Museum: http://www.digitaltmuseum.no/things/rollebilde-coppelia-rita-toris-ballettgruppe/OMU/TM.T01039?query=anne+borg&search_context=1&count=55&pos=6
Last ned bilde

Om Kulturdirektoratet

Kulturdirektoratet
Kulturdirektoratet
Mølleparken 2
0459 OSLO

21 04 58 00http://kulturdirektoratet.no
Kulturrådet gir tilskudd til kunst og kultur over hele landet, er en pådriver for nye kunst- og kulturprosjekter, driver utviklingsarbeid og er rådgiver for staten i kulturspørsmål.

Følg pressemeldinger fra Kulturdirektoratet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kulturdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kulturdirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye