Universitetet i Bergen (UiB)

Alzheimerdagen: Musikkterapi virker og må bli mer tilgjengelig

Del

Forskere ved UiB finner at musikkterapi har positiv effekt for personer med demens. Musikk er en dør inn til ressurser og gode opplevelser, og forskerne mener at musikkterapi nå må bli mer tilgjengelig i Norge. Fotoutstilling i Bergen åpner på den internasjonale Alzheimerdagen, 21. september kl 12.00

-  Vi ser at personlig tilpasset musikkterapi ofte skaper positive følelser, mestring og tilhørighet, sier psykolog og UiB-forsker Inger Hilde Nordhus.

Skreddersydd musikkterapi
Nordhus og UiB-stipendiat Kristine Gustavsen Madsø har nylig avsluttet et forskningsprosjekt i samarbeid med NKS Olaviken Alderspsykiatriske sykehus. Prosjektet ser på hvordan personlig tilpasset musikkterapi kan fremme positive følelser og støtte sosiale samspill hos personer med mild til moderat demens. Alle deltakerne i studien bodde hjemme. Studien bygger på kunnskap om at musikkterapi kan være et viktig middel til å stimulere hjerneaktivitet ved nevrodegenerativ sykdom. Ved å bruke videokoding av musikkterapitimene, fikk forskerne en unik mulighet til å observere velvære og sosial atferd. Resultatene fra prosjektet er nylig publisert i tidsskriftet Clinical Gerontologist.

- Vi fant at musikkterapi har et potensiale til å påvirke individuelt velvære hos personer med demens, men også bidra positivt til samspillet i nære relasjoner, sier Nordhus.

Fremdeles her 
Fremdeles her er en interaktiv fotoutstilling og et formidlingsprosjekt som bygger på erfaringene fra forskningsprosjektet. Utstillingen åpner i dag, 21. september kl 1200 på Torgallmenningen i Bergen sentrum.


Bilder, tekster og lydfiler guider publikum til mer kunnskap om musikkterapi og demens. Prosjektet ønsker å formidle hva musikkterapi kan bidra med i en krevende livssituasjon for personer med demens og deres pårørende. Fotograf er Ingvild Festervoll Melien. https://www.uib.no/fg/bright/145253/fremdeles-her-musikkterapi-mennesker-med-demens

-Om vi rammes av demens har vi fortsatt behov for å bli møtt med positive forventninger og tiltro til egne krefter. Det er mange ferdigheter som fortsatt er bevart selv om vi får demens, sier UiB-stipendiat Kristine Gustavsen Madsø.

Fotoutstillingen markerer samtidig den internasjonale Alzheimerdagen. Vi oppfordrer besøkende til å ta med egne øretelefoner og smarttelefon for å oppleve den interaktive delen i utstillingen

100 000 mennesker i Norge
Demens er et stort folkehelseproblem som berører mange. Bare i Norge bor det rundt 100 000 mennesker med demens. Ingen kur er så langt tilgjengelig.

- Å få en slik sykdom er tungt for dem det gjelder og for deres pårørende. Derfor er det viktig at musikkterapi blir et tilgjengelig tilbud, avslutter forskerne.

Nøkkelord

Kontakter

Kristine Gustavsen Madsø, stipendiat, Det psykologiske fakultet, UiB.
Psykologspesialist ved NKS Olaviken Alderspsykiatriske sykehus
Mobilnr.: 412 33 963
E-post: kristine.madso@uib.no
https://www.uib.no/personer/Kristine.Gustavsen.Mads%C3%B8

Inger Hilde Nordhus, professor, Institutt for klinisk psykologi, Det psykologiske fakultet, UiB.
Mobilnr.: 909 40 908
E-post: inger.nordhus@uib.no
https://www.uib.no/personer/Inger.Hilde.Norunn.Gj%C3%B8s%C3%A6ther.Nordhus

Ingvild Festervoll Melien, fotograf.
Mobilnr.: 975 82 122
E-post: ingvild@ingvildfestervollmelien.com

Stine Andrea Sognnes, musikkterapeut
Epost: sognnes.stine@gmail.com

Bilder

Om Universitetet i Bergen (UiB)

Universitetet i Bergen (UiB)
Universitetet i Bergen (UiB)
Postboks 7800
5020 Bergen

+47 55 58 00 00http://www.uib.no

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom