Aldri vært færre forsinkelser på jernbanen
I fjor var punktligheten for jernbanens passasjerer rekordhøy: 92,7 prosent av togene gikk i rute. Det skyldes både færre reisende under koronaen, vedlikeholdsarbeid og «snillere» vær.

Antallet togpassasjerer har vært i kraftig vekst de siste årene. I 2012 ble det foretatt 62 millioner reiser med jernbanen. I 2019 var tallet økt til over 80 millioner. Så kom koronapandemien i mars 2020 og snudde om på hele samfunnet.
– Det er flott å kunne presentere rekordhøye punktlighetstall. Det er gledelig for de reisende, for togselskapene og for oss. Vi må likevel understreke at koronaen har ført til færre passasjerer i 2020, noe som har slått ut på statistikken, sier konserndirektør Sverre Kjenne i Bane NOR.
Jobber systematisk for å rette feil
Når det er færre folk som går av og på togene, brukes det mindre tid på holdeplassene. Dermed kan forsinkede tog ta igjen den tapte tiden og komme i rute igjen. I tillegg ble noen avganger innstilt en periode i 2020.
Konserndirektør Sverre Kjenne påpeker imidlertid at den økte punktligheten ikke bare handler om korona. Han forklarer at bildet er sammensatt og at det finnes flere forklaringer.
– Vi har jobbet systematisk med feilretting og fornyelse på spesielt utsatte strekninger. Vårt fokus på vedlikeholdet gir resultater: vi ser færre feil på enkelte anlegg og dermed noen færre forsinkelser, forklarer Kjenne.
Han viser også til at været var «snillere» mot jernbanen i 2020. Færre tog ble stoppet av snøfall, stormer og flom.
Beklager forsinkelser i rushtiden
I fjor nådde jernbanen målsettingen om minst 90 prosent punktlighet. Slik var det også i perioden 2012-17. I årene 2019 og 2018 sank imidlertid tallene til henholdsvis 89,2 og 88,7. Dette nivået plasserer norsk jernbane i Europa-toppen når det gjelder punktlighet.
– Det betyr ikke at vi er fornøyde. Vi jobber stadig for å redusere feilene, sier Kjenne.
Han peker spesielt på rushtiden, om morgenen og ettermiddagen, hvor det er flest forsinkelser.
– Dette går ut over de som reiser mest med jernbanen, nemlig pendlerne. Vi tenker spesielt på dem når vi fornyer og vedlikeholder dagens anlegg. Øverst på lista står de feilene som skaper størst problemer for flest, sier Kjenne.
Slitasjen på jernbanen øker
Det bevilges store summer til jernbanen. Likevel blir anleggene stadig mer slitt. Det er fordi pengene stort sett er øremerket nye prosjekter, mens en mindre sum går til vedlikehold.
– Vi har anbefalt politikerne å endre på dette. Jobben med å fornye jernbanen vil pågå over lang tid. Vi har ingen enkle og raske løsninger, bare hardt arbeid foran oss, fordi vedlikeholdsetterslepet er stort og økende, sier Kjenne.
Nøkkelord
Kontakter
Kristina Bolstad PicardKommunikasjonssjefDrift og teknologi, Bane NOR
Tel:+4790189809kristina.bolstad.picard@banenor.noBilder


Om Bane NOR
Bane NOR er et statlig foretak med ansvar for den nasjonale jernbaneinfrastrukturen.
Foretaket har ansvaret for planlegging, utbygging, forvaltning, drift og vedlikehold av det nasjonale jernbanenettet, trafikkstyring og forvaltning og utvikling av jernbaneeiendom. Bane NOR har det operative koordineringsansvaret for sikkerhetsarbeidet og operativt ansvar for samordning av beredskap og krisehåndtering.
Bane NOR har om lag 3.500 ansatte og har hovedkontor i Oslo.
Følg saker fra Bane NOR
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Bane NOR på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Bane NOR
Sparer tid og penger med automatiserte godsterminaler24.2.2021 14:25:00 CET | Pressemelding
Bane NOR jobber målrettet med å gjøre godsterminalene mer effektive, og innfører nå systemer på Alnabru godsterminal for å automatisere og digitalisere operasjonene inne på terminalen. Og gevinstene er mange!
Arbeid på jernbanen i påsken 202118.2.2021 08:00:00 CET | Pressemelding
Over deler av det sentrale Østlandsområdet skal det i påsken gjøres vedlikehold og fornyelse av jernbanenettet. Hovedbanen, Drammenbanen/Askerbanen og Østfoldbanen (Østre og Vestre Linje) blir berørt. Også Dovrebanen og Nordlandsbanen påvirkes.
Ha en god plan når du krysser planovergangen21.12.2020 11:26:45 CET | Pressemelding
Mange må krysse jernbanen på vei hjem til jul. – Havner du mellom bommene, tenker du ikke på bilen og julegavene. Da kjører du ned bommen eller løper, sier Pål Buset i Bane NOR.
Nord-Europas største sliter får et løft16.12.2020 10:31:25 CET | Pressemelding
Mange tiår som Nord-Europas travleste, enkeltsporede jernbanetunnel har krevd sitt. Nå får den gamle Ulriken tunnel en velfortjent oppgradering verdt nær 400 millioner kroner.
Nytt lokomotiv bedrer godskapasiteten i Norge16.12.2020 10:00:00 CET | Pressemelding
Med et nytt og sterkere lokomotiv kan ett godstog frakte like mye som 30 lastebiler. Lokomotivet takler den tøffe norske naturen, krever mindre energi og kan bidra til færre forsinkelser på jernbanenettet.
Bane NOR svarer Riksrevisjonen: – Vi er ikke helt i mål, men vi er på god vei!15.12.2020 11:30:00 CET | Pressemelding
Riksrevisjonen retter kritikk mot Bane NOR i en ny rapport. – For oss er dette kjente utfordringer. Vi er godt i gang med flere tiltak og jobber kontinuerlig for å fornye og modernisere jernbanen, sier konsernsjef Gorm Frimannslund.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom