Aldri har det vært så mange planer for likestilling, men hvem sikrer kvaliteten?

Av: Kristin Aukland, Kifinfo
Kort oppsummert har både universiteter og høgskoler (UH-institusjonene) og forskningsinstitutter, lenge hatt ansvar for å jobbe aktivt for likestilling gjennom likestillings- og diskrimineringsloven.
For nøyaktig ett år siden kom det et nytt pressmiddel for forskningssektoren: Alle forskningsorganisasjonene som søker midler fra EUs forskningsprogram Horisont Europa må ha en handlingsplan for likestilling.
Forskningsrådet fulgte opp EUs krav, noe som betyr at også forskningsorganisasjoner og offentlig sektor må ha en handlingsplan for likestilling – dersom de søker om forskningsmidler fra Forskningsrådet.
Les: Vil EU-krav endre arbeidet for likestilling ved norske universiteter og høgskoler?
Effektivt pressmiddel
I flere år har vi presentert universitetene og høgskolenes handlingsplaner på Kifinfo. Vi har sett, for eksempel i 2018, at under halvparten av UH-institusjonene hadde handlingsplan. Nå, derimot, har det store flertallet av både UH-institusjoner og forskningsinstitutter fått handlingsplaner for likestilling.
Av de 32 universitetene og høgskolene, er det bare 2 som ikke har en handlingsplan, og disse meldte at planene er like om hjørnet. For de 33 forskningsinstituttene med grunnfinansiering fra Forskningsrådet, har alle handlingsplaner for likestilling.
Se hele oversikten over handlingsplaner fra disse forskningsinstituttene og fra medlemmer i Universitets- og høyskolerådet (UHR).
Hva nå?
Når så godt som alle forskningsinstitusjonene i landet har handlingsplaner, lurer vi på hvilke konsekvenser dette har for arbeidet med likestilling og hvem som følger opp og eventuelt vurderer innholdet og kvaliteten.
Vi tok kontakt med Kunnskapsdepartementet, Forskningsrådet, Universitets- og høgskolerådet (UHR) og Forskningsinstituttenes fellesarena (FFA), og spurte dem hva det betyr for likestillingsarbeidet at så mange institusjoner nå har handlingsplaner. Men også hvordan de vil følge opp planene og hvem som har ansvar for planenes innhold og kvalitet.
Nøkkelord
Kontakter
Kristin AuklandSeniorrådgiver
Tel:22 03 80 86Tel:95 12 14 86ka@kilden.forskningsradet.noBilder

Lenker
Om Kifinfo
Kifinfo drives av Kilden kjønnsforskning.no for Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning (Kif-komiteen). Sekretariat hos Universitets- og høgskolerådet.
Følg pressemeldinger fra Kifinfo
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kifinfo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kifinfo
Står kvinnedominansen i sykepleien for fall?17.3.2023 07:00:00 CET | Pressemelding
Kvinnebastionen sykepleie har begynt å røre på seg. Et prosjekt for å få flere menn inn i faget, viser vei inn i framtida mot bedre kjønnsbalanse.
Stadig flere forskere med innvandrerbakgrunn8.3.2023 15:55:09 CET | Pressemelding
Forskere som er født i Norge og har innvandrerforeldre utgjør likevel under én prosent, viser den ferske mangfoldsstatistikken. – Husk på at det er en ung gruppe, sier Statistisk sentralbyrå.
Universitetene setter i gang flere tiltak1.3.2023 11:40:26 CET | Pressemelding
Nå er tiltak for likestilling ved universiteter i Norge, Sverige og Finland kartlagt. Tiltak for å endre hele organisasjonen øker mest.
Unge akademikere vil hindre forskerflukt10.2.2023 07:00:00 CET | Pressemelding
Arbeidshverdagen for yngre forskere handler om jakten på trygge stillinger, publiseringspoeng og i perioder om å krangle med partneren om utenlandsopphold, ifølge Akademiet for yngre forskere.
Idealet om likestilling havner i skyggen av internasjonalisering24.1.2023 11:14:21 CET | Pressemelding
Internasjonalisering i akademia blir ofte omtalt som et nødvendig konkurransefortrinn for å øke kvalitet og eksellense i forskning. Mulige negative konsekvenser snakkes det sjeldnere om. Stipendiat Julie Katrine Flikke ser på akkurat dette.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom