Kifinfo

Aldri har det vært så mange planer for likestilling, men hvem sikrer kvaliteten?

Del
I dag har de fleste universiteter, høgskoler og forskningsinstitutter handlingsplaner for likestilling. Institusjonene har selv ansvar for innhold og kvalitet på handlingsplanene, mener Kunnskapsdepartementet.
Foto: iStockphoto. Bildet kan ikke benyttes uten tillatelse.
Foto: iStockphoto. Bildet kan ikke benyttes uten tillatelse.

Av: Kristin Aukland, Kifinfo

Kort oppsummert har både universiteter og høgskoler (UH-institusjonene) og forskningsinstitutter, lenge hatt ansvar for å jobbe aktivt for likestilling gjennom likestillings- og diskrimineringsloven.

For nøyaktig ett år siden kom det et nytt pressmiddel for forskningssektoren: Alle forskningsorganisasjonene som søker midler fra EUs forskningsprogram Horisont Europa må ha en handlingsplan for likestilling.

Forskningsrådet fulgte opp EUs krav, noe som betyr at også forskningsorganisasjoner og offentlig sektor må ha en handlingsplan for likestilling – dersom de søker om forskningsmidler fra Forskningsrådet.

Les: Vil EU-krav endre arbeidet for likestilling ved norske universiteter og høgskoler? 

Effektivt pressmiddel

I flere år har vi presentert universitetene og høgskolenes handlingsplaner på Kifinfo. Vi har sett, for eksempel i 2018, at under halvparten av UH-institusjonene hadde handlingsplan. Nå, derimot, har det store flertallet av både UH-institusjoner og forskningsinstitutter fått handlingsplaner for likestilling.

Av de 32 universitetene og høgskolene, er det bare 2 som ikke har en handlingsplan, og disse meldte at planene er like om hjørnet. For de 33 forskningsinstituttene med grunnfinansiering fra Forskningsrådet, har alle handlingsplaner for likestilling.

Se hele oversikten over handlingsplaner fra disse forskningsinstituttene og fra medlemmer i Universitets- og høyskolerådet (UHR).

Hva nå?

Når så godt som alle forskningsinstitusjonene i landet har handlingsplaner, lurer vi på hvilke konsekvenser dette har for arbeidet med likestilling og hvem som følger opp og eventuelt vurderer innholdet og kvaliteten.

Vi tok kontakt med Kunnskapsdepartementet, Forskningsrådet, Universitets- og høgskolerådet (UHR) og Forskningsinstituttenes fellesarena (FFA), og spurte dem hva det betyr for likestillingsarbeidet at så mange institusjoner nå har handlingsplaner. Men også hvordan de vil følge opp planene og hvem som har ansvar for planenes innhold og kvalitet.

Les svarene i saken på Kifinfo

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: iStockphoto. Bildet kan ikke benyttes uten tillatelse.
Foto: iStockphoto. Bildet kan ikke benyttes uten tillatelse.
Last ned bilde

Lenker

Om Kifinfo

Kifinfo
Kifinfo
Drammensveien 288
0283 Oslo

https://kifinfo.no/nb

Følg pressemeldinger fra Kifinfo

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kifinfo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kifinfo

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom