Akutthjelpere fra frivillige organisasjoner gir økt trygghet

Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen og Norsk Folkehjelps generalsekretær Henriette Westhrin var til stede for å markere starten for ordningen.
– Til nå har det ikke vært en selvfølge at frivillige førstehjelpere som for eksempel har vakt på et lokalt arrangement varsles dersom noen blir syke eller skader seg like i nærheten. Hvis akutthjelperen kan gi livreddende førstehjelp i noen minutter før ambulansen kommer, vil de bidra til å redde liv, sier Henriette Westhrin.
Mannskaper fra Norsk Folkehjelp Jæren, Sandnes og Strand og Forsand er de første akutthjelperene i landet fra frivillige organisasjoner. Akutthjelperne har omfattende kursing og trening i førstehjelp, og har i tillegg spesialisert seg på å gi hjelp ved hjertestans, pusteproblemer, alvorlig skade og bevisstløshet.
– Vi har en god akuttberedskap i Norge, men det vil alltid være situasjoner hvor det kan være vanskelig å rekke raskt frem til pasienten. Jeg er glad for at akuttberedskapen med dette blir enda bedre. For enkeltmennesket kan det bety liv eller død. For samfunnet betyr det økt trygghet, sier eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen.
Når akutthjelperne er ute på ulike arrangementer, vil de være synlige for AMK-operatørene som tar imot nødsamtaler fra folk som ringer 113. Hvis akutthjelperen er nærmeste ressurs, vil de bli utkalt i tillegg til ambulansen og kan gi livreddende førstehjelp fram til ambulansen kommer.
– Akutthjelperne er et supplement til en allerede svært god akuttberedskap i Norge. Dette handler om å utnytte alle de ressursene vi har når det gjelder som mest, sier Westhrin.
Ordningen er utarbeidet av Norsk Folkehjelp og skal i løpet av 2019 implementeres over hele landet.
Prosjektet er en del av den nasjonale førstehjelpsdugnaden «Sammen redder vi liv» og er støttet av Gjensidigestiftelsen.
Bildetekst: Eldre- og folkehelseminster Åse Michaelsen markerte starten på ordningen med akutthjelpere fra frivillige organisasjoner.
Bildetekst: Fra venstre: generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Henriette Westhrin, Eldre og folkehelseminister Åse Michaelsen, prosjektleder Jonas Vikran Hagen og gavesjef i Gjensidigestiftelsen Ingrid Tollånes,
Nøkkelord
Kontakter
Jonas Vikran Hagen
Telefon: 95 26 57 27
Bilder


Om Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær mine- og eksplosivrydding, redningstjeneste og flyktning- og integreringsarbeid. Norsk Folkehjelp har over 3000 ansatte i mer enn 35 land.
Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Ukraina varsler mulig uttrekning fra Minekonvensjonen – Norsk Folkehjelp advarer mot alvorlige humanitære konsekvenser, det er de sivile som taper3.7.2025 12:04:06 CEST | Pressemelding
– Ukraina er i dag et av verdens mest minelagte land, og det vil ta flere tiår å rydde områdene. Miner fører ikke bare til umiddelbare tap av liv og helse, men hindrer også gjenoppbygging, matproduksjon og trygg retur for fordrevne familier, sier Aksel Steen-Nilsen, leder for humanitær mine- og eksplosivrydding i Norsk Folkehjelp.
Norsk Folkehjelp: Aker BP ignorerte ofre for krigsforbrytelser18.6.2025 16:31:31 CEST | Pressemelding
18. juni konkluderte et ekspert-panel nedsatt av norske myndigheter med at Aker BP ikke respekterte menneskerettighetene da de fusjonerte med Lundin.
Forbud mot handel og næringsvirksomhet med okkupasjonen ønskes velkommen17.6.2025 10:56:05 CEST | Pressemelding
SV har sikret en forpliktelse fra regjeringen om å innføre et forbud mot handel og annen næringsvirksomhet med selskaper som bidrar til å opprettholde Israels ulovlige okkupasjon av palestinske områder. Dette kommer som resultat av budsjettforhandlingene.
Norsk Folkehjelp fordømmer Estlands beslutning om å trekke seg fra Minekonvensjonen5.6.2025 16:46:53 CEST | Pressemelding
Norsk Folkehjelp (NPA) fordømmer på det sterkeste den estiske nasjonalforsamlingens beslutning om å trekke seg fra Konvensjonen som forbyr antipersonellminer – en traktat som har reddet utallige liv siden den ble vedtatt i 1997.
Stortinget kan stanse investeringer i ulovlig okkupasjon3.6.2025 14:06:42 CEST | Pressemelding
Onsdag stemmer Stortinget over finanskomiteens innstilling til årets fondsmelding som ble lagt frem forrige uke. Til tross for økende press, inneholder innstillingen ingen tiltak for å hindre at oljefondet investerer i selskaper som medvirker til Israels ulovlige okkupasjon og krigsforbrytelser. Det reagerer sivilsamfunnet kraftig på.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom