Agurknytt: Bugner av norske agurker
Landbruksdirektoratet melder om en jevnt stor omsetning på agurk og at kvaliteten er god.
Vil ha norsk agurk
Agurken blir stadig mer populær. De siste 10 årene har totalsalget i Norge økt med 20 % fra ca. 22500 tonn i 2011 og til 27422 tonn i 2021. Den norske produksjonen har økt med rundt 26 % og den norske prosentandelen på agurk er nå oppe i 74 %. Etterspørselen etter norsk er stort sett større enn produksjonen og alt blir solgt.
Produksjonen går for fullt
– Vi kjører full produksjon og har gjort det siden starten på året, forteller agurkprodusent Kristian Solberg fra Solbergs Gartneri.
Solbergs Gartneri er en av de største agurkprodusentene i Norge. Gartneriet har et stort fokus på bærekraftig agurkproduksjon og er langt fremme når det gjelder å holde et lavt energiforbruk og bruk av biologisk bekjempning.
Sunn og trendy agurksnacks
– Her har vi to trendy retter med agurk som du må prøve. Cucumber Sushiroll og Green Goddess salad går som farsott i sosiale medier for tiden. Smakfulle kule retter som er enkle å lage faller i smak og blir fort veldig trendy. Dette er retter som er skreddersydd for sesongen nå og som kommer som bestilt, forteller matfaglig rådgiver og kokk Toril Gulbrandsen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Agurkfakta /Agurknytt
- Agurk er et bær. I botanisk sammenheng sees agurk på som et bær.
- Agurken er over 3000 år gammel og kom til Norge på 1600-tallet.
- Agurken er en gammel kulturplante, kjent som kjøkkenvekst. Den finnes ikke viltvoksende.
- Agurken antas å stamme fra Nord-India.
- Agurkens nærmeste slektning er melon.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring og pressekontakt
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noToril GulbrandsenInnholdsrådgiver og matfaglig rådgiver
Tel:957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.noBilder

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
«5 om dagen»-barnehager gir barna mer frukt og grønt29.8.2025 08:11:36 CEST | Pressemelding
Ny undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser markant forbedring de siste ni årene.
Dårligere matpakker når barna blir eldre – grønt faller bort og lyst brød tar over20.8.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
En fersk undersøkelse fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser tydelige forskjeller i hva barn får med seg i matpakken – avhengig av alder. Mens barneskoleelever (5–12 år) i stor grad får med seg frukt, grønnsaker og grove brødvarer, blir matpakkene både enklere og mindre næringsrike når barna blir tenåringer.
Altfor mange barn får energibar i matpakken – burde vært mer frukt og grønt11.8.2025 10:30:12 CEST | Pressemelding
Én av fire barn i alderen 11–12 år får med seg energibar i skolesekken. Samtidig mangler mange noe av det aller viktigste: frukt og grønnsaker. Over halvparten av elever mellom 11-16 år får ikke med frukt eller bær, og over 70 prosent mangler grønnsaker eller salat.
7 av 10 barnehageansatte rapporterer om klemmeposer i matpakkene8.8.2025 13:44:56 CEST | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at 72 % av barnehageansatte sier de ser klemmeposer i barnas matbokser (1). Søte klemmeposer hører ikke hjemme i matboksen, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Ligger an til rekordår for norske epler29.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
De siste fruktprognosene fra Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS) antyder at det kan høstes rekordmye epler i år. Det lover godt for alle som ønsker å nyte norske epler langt utover høsten – og kanskje helt til påske.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom