Av-og-til

Advarer mot foreldrefyll i jula

Del

Én av fire foreldre har drukket seg brisen foran barna i jula. – Føler du deg påvirket, har barna merket det for lengst, advarer Av-og-til.

– Barnas budskap er tydelig: null, ett eller maks to glass alkohol er nok, sier Katrine Gaustad Pettersen.
– Barnas budskap er tydelig: null, ett eller maks to glass alkohol er nok, sier Katrine Gaustad Pettersen.

I en fersk undersøkelse Respons Analyse har gjennomført på vegne av alkovettorganisasjonen Av-og-til kommer det frem at én av fem har vært brisen i jula med barn til stede. Signifikant flere foreldre, én av fire, svarer det samme.

Fungerende generalsekretær Katrine Gaustad Pettersen frykter at mange barn vil få jula ødelagt av voksnes drikking:

– Det er ikke sånn at man må drikke hele kassa med juleøl før barna blir utrygge. Er du brisen har du drukket for mye, sier hun.

Årets vanskeligste dag

Julaften er en dag de aller fleste barn gleder seg til i lang tid. Men for noen kan det være den vanskeligste dagen i året. Hvert år får Av-og-til høre historier  om barndomsminner som ble ødelagt av voksnes alkoholbruk.

Pettersen påpeker at det voksne gjerne ser som positive effekter av alkohol, har motsatt virkning på barna.

– Det er ikke bare direkte fyll og krangling som påvirker barna. De små endringene som at voksne ler og snakker litt høyere, lukter litt annerledes og klemmer litt lengre, kan også oppleves skremmende for barna, sier hun.

Bekymret for ny nedstenging

Pettersen mener sterkere innstramminger og mer fokus på korona de siste ukene er ekstra grunner til å tenke seg nøye om før man skjenker seg enda et glass med akevitt på julaften:

– Nå er det mye snakk om korona igjen, og mange er mer bekymret enn før. Det smitter over på barna, som kan bli lettere engstelige, sier hun. 

Derfor mener hun at det er ekstra viktig å lage rammene for julefeiringen så trygge og stabile som mulig i år.

– Vi vet fra tidligere i pandemien at nedstengning gir mer hjemmedrikking, mer alenedrikking og mer drikking sammen med barn. Drikkingen blir ikke borte med skjenkestopp, den flyttes bare inn i stua, advarer hun.

Anbefaler maks to glass

Hvert år spør Ipsos barn om hvor mye de synes at voksne skal drikke når de er sammen med dem. Da svarer de fleste at de ønsker at voksne drikker null, ett eller maks to glass alkohol.

Det mener Pettersen er en god rettesnor.

– Lytt til barna og stopp å drikke før du kjenner at du blir påvirket. Når du kjenner det, har sannsynligvis barna dine merket det for lengst, råder hun.

Om undersøkelsen*:

Har du vært påvirket av alkohol / brisen i jula med barn til stede?

Total

Har barn under 18 år

Antall intervju

1104

294

Ja

19 %

24 %

Nei

76 %

72 %

Vet ikke

2 %

3 %

Ikke relevant

3 %

1 %

*Undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse på oppdrag fra Av-og-til i perioden 17.-25. november 2021. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

– Barnas budskap er tydelig: null, ett eller maks to glass alkohol er nok, sier Katrine Gaustad Pettersen.
– Barnas budskap er tydelig: null, ett eller maks to glass alkohol er nok, sier Katrine Gaustad Pettersen.
Last ned bilde

Lenker

Om Av-og-til

Av-og-til
Av-og-til
Torggata 1
0181 Oslo

23 21 45 30https://www.avogtil.no/

Av-og-til er en alkovettorganisasjon. Vi setter fokus på situasjoner der alkohol utgjør en særlig risiko eller kan være til ulempe for andre. Av-og-til vil bidra til å redusere de negative følgene av alkoholbruk i samfunnet og gjøre hverdagen tryggere for alle.

Følg pressemeldinger fra Av-og-til

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Av-og-til på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Av-og-til

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom