ABB

ABB og Vy samarbeider om grønt skifte med første elbusser på Nord-Vestlandet

Del
Ladeløsninger fra ABB skal fylle ren og fornybar energi på Vy elbusser i Ålesund og omegn.
Elbusser er på gang i Ålesund og omegn med lading fra ABB (Illustrasjonsfoto Vy/Snøhetta).
Elbusser er på gang i Ålesund og omegn med lading fra ABB (Illustrasjonsfoto Vy/Snøhetta).

Som et ledd i Norges mål om 50 til 55 prosent reduksjon i utslipp av klimagasser innen 2030, leverer ABB ladere til 10 batterielektriske busser som Vy Buss tar i bruk i Ålesund, Giske, Sula og Skodje kommuner fra 1. januar 2021.

- Vår ambisjon er å være ledende når det gjelder moderne og fossilfri teknologi, slik at kundene våre kan nyte grønn og smart transport, sier Ole Engebret Haugen, administrerende direktør i Vy Buss.

Støtter FNs bærekraftsmål

- Dette er nok et viktig bidrag til det grønne skiftet og vi ser frem til et fruktbart samarbeid med Vy Buss, sier Gøran Salomonsen, administrerende direktør hos ABB Electrification Norway AS. – Vy Buss sin satsing på elbusser støtter FNs bærekraftsmål, som bærekraftige byer og samfunn og å stoppe klimaendringene.

Ifølge Møre og Romsdal fylkeskommune skal elbussene totalt kjøre minst 750 000 km årlig. Det vil gi en reduksjon på 840 tonn CO2 per år, noe som tilsvarer utslipp fra om lag 420 fossildrevne biler. I tillegg blir NOx redusert med 97,5 prosent og svevestøv (PM) med 89 prosent.

Elbussene er også et godt tiltak for å redusere støy for både omgivelser og passasjerer og kutter driftskostnader. En elektrisk motor er om lag tre ganger så energieffektiv som en fossilmotor. Dermed kan elbussen kjøre tre ganger så langt på samme energimengde som en dieselbuss.

Vy Buss har valgt 12 meters Volvo 7900 Electric til rutene. Elbussene får batteri på 330 kWh med rekkevidde på rundt 200 km. ABB Terra lynladere sørger for ladingen. Hver lader har 2 standard CCS-tilkobling (Combined Charging System) for lading av 2 busser samtidig dersom aktuelt.

Smarte løsninger

Bussene utstyres med nye IKT-løsninger. De får blant annet signalprioritering mot lyskryss for raskere grønt lys. Det installeres også automatisk passasjertelling for statistikk og analyse av hvor kundene kommer på og går av bussen. Det gjør det enklere å planlegge hvor og når det må settes inn ekstra kapasitet på rutene.

ABBs ladere inngår i ABB AbilityTM-porteføljen av oppkoblede løsninger, selskapets forente, digitale tilbud på tvers av ulike bransjer med over 210 løsninger hittil. Løsningen inkluderer blant annet betalingsløsninger, innsikt i bruksmønsteret, bedre styring, maksimal oppetid, økt effektivitet og optimal drift.

Vy Buss er Norges største bussoperatør med en markedsandel på rundt 30 prosent. Operatøren leverer lokaltrafikk, ekspressbusser, turkjøring, shuttletrafikk og flybusser.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Elbusser er på gang i Ålesund og omegn med lading fra ABB (Illustrasjonsfoto Vy/Snøhetta).
Elbusser er på gang i Ålesund og omegn med lading fra ABB (Illustrasjonsfoto Vy/Snøhetta).
Last ned bilde

Om ABB

ABB
ABB
Snarøyveien 30, bygning M
Fornebu

22 87 20 00http://www.abb.no

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) er en teknologileder som driver den digitale endringen av industrier. Med over 130 års innovasjonshistorie har ABB fire kundefokuserte, globalt ledende virksomheter: Electrification, Industrial Automation, Motion samt Robotics & Discrete Automation som støttes av den digitale plattformen ABB AbilityTM. ABBs virksomhet Power Grids vil overdras til Hitachi i 2020. ABB er tilstede i over 100 land med rundt 144 000 ansatte.

Følg pressemeldinger fra ABB

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra ABB på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra ABB

H.K.H. Kronprins Haakon fikk innsikt i ABBs havvindløsninger2.3.2023 14:41:51 CET | Pressemelding

• ABB delte innsikt i energiomstillingen på toppmøte med H.K.H. Kronprins Haakon og Storbritannias statsråd for New Energy og Net Zero, Grant Shapps • 500 myndighetspersoner, næringslivsledere og handelsutsendinger fra Norge og Storbritannia deltok på arrangementet i London • ABB-presentasjon viste hvordan elektrifisering av offshoreanlegg og integrering av fornybar energi kan bidra til energiomstillingen

ABB og Pace CCS samarbeider for å drive vekst innen karbonfangst og -lagring2.3.2023 09:00:00 CET | Pressemelding

• ABB og Pace CCS går sammen for å levere en løsning som reduserer kostnadene ved å integrere karbonfangst og -lagring (CCS) i nye og eksisterende industrielle operasjoner • Kunder vil kunne bruke digitale tvillinger for å teste konseptet, utforske scenarier og kartlegge driftsmodeller på tvers av kompleks CCS-infrastruktur • Reduksjon av investeringskostnadene og driftsrisiko vil være avgjørende for å oppskalere det kommersielle CCS-markedet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom