ABB

ABB bidrar til avkarbonisering av fjernvarme nær verdensarv i Esbjerg

Del
• ABB vil levere integrert, elektrisk infrastruktur for sjøvannsvarmepumpe for å levere grønn varme til over 100 000 innbyggere i Esbjerg • ABBs teknologi vil sikre pålitelig, fornybar kraftforsyning, varmeproduksjon og distribusjon av fjernvarme • Innovativt 50MW varmepumpesystem vil bruke fornybar energi fra vindparker og trekke ut varmen fra sjøvann, støtter Danmarks mål om å kutte utslippene med 70 prosent innen 2030
Innovativt 50 MW varmepumpesystem vil bruke fornybar energi fra vindparker og trekke ut varme fra sjøvann (Foto: DIN Forsyning).
Innovativt 50 MW varmepumpesystem vil bruke fornybar energi fra vindparker og trekke ut varme fra sjøvann (Foto: DIN Forsyning).

Urbane områder står for over 70 prosent av verdens CO2-utslipp, med oppvarming og kjøling som representerer den største andelen av energiforbruket. Å levere bærekraftig og rimelig oppvarming og kjøling til byer er derfor en prioritet i kampen mot klimaendringer.

ABB vil levere en komplett pakke med elektrifisering, instrumentering, styring, motorer og frekvensomformere for sentralen til varmepumpen. Den vil være verdens største sjøvannsvarmepumpe basert på CO2 som kjølemiddel. Med Esbjerg nær UNESCOs verdensarvområde Vadehavet1, var valg av riktig pumpe avgjørende. Sjøvannsvarmepumpesystemet på 50 MW fra MAN Energy Solutions, en mangeårig kunde av ABB, konverterer elektrisk energi til termisk energi og bruker toksikologisk sikker CO2 som kjølemiddel i hele systemsyklusen.

- Med en grunnsteinen for en fleksibel og bærekraftig fjernvarme er vår visjon å fortsette å skape grønne kvalitetsalternativer innen fornybar strømproduksjon, sier Christian Udby Olsen, administrerende direktør i DIN Forsyning.

Som en del av deres 2030-strategi for en 100 prosent fossilfri varmeproduksjon, med null tap av ressurser, utvikler DIN Forsyning et nytt, hybrid fjernvarmeanlegg basert på fornybart. Det skal erstatte varme som i dag leveres av Esbjergs kullfyrte varmekraftverk. Kraftvarmeverket produserer omtrent halvparten av all fjernvarme til Esbjerg. Det skal avvikles i april 2023. Da skal DIN Forsyning være klar med alternative varmekilder til fjernvarmen, som kan redusere primærenergiforbruket med 50 prosent og generere lavkarbonenergi fra varmepumper.

ABBs teknologi vil bidra til å erstatte det kullfyrte anlegget som den viktigste varmekilden for Esbjerg og bidra til å redusere karbonutslippene i byen. Den nye teknologien tas også i bruk for å sikre at hele varmenettet kan drives fra fornybar energi og distribueres til anlegget, gjennom forbindelse til havvind i Nordsjøen. I tillegg vil ABB levere en mellomspennings frekvensomformer, motorer, samt elektriske og styringsløsninger for å støtte den høye effektiviteten til systemet og god kontroll av den omfattende varmepumpen.

- Fjernvarme er en viktig del av Esbjergs ambisjon om å bli CO2-nøytral innen 2030. Teknologien til partnere som ABB er medvirkende til vår evne til å revolusjonere fremtiden for fjernvarme, som vil være basert på nye, grønne løsninger. Vi tror at denne tilnærmingen vil gi gjenklang både i Danmark og resten av verden, legger Christian Udby Olesen til.

- ABB har fokus på bærekraft i alt vi gjør for å muliggjøre energieffektive, lavkarbondrift og støtte utviklingen av nye og fornybare energimodeller. Prosjektet for å endre fjernvarmesystemet og gi en grønnere løsning for innbyggerne i Esbjerg er spesielt spennende for oss, forteller Per Erik Holsten, leder for ABB Energy Industries i Nord-Europa.

Fotnote:

1 Vadehavet er verdens største tidevannsområde, hvor naturlige prosesser går uforstyrret langs kysten av Danmark, Holland og Tyskland.

ABBs Process Automation-virksomhet er ledende innen automatisering, elektrifisering og digitalisering for prosess- og hybridindustrier. Vi tilbyr våre kunder en bred portefølje av produkter, systemer og komplette løsninger, inkludert vårt ledende, distribuerte styringssystem, programvare og livsyklustjenester, bransjespesifikke produkter samt måle- og analyseutstyr, maritime løsninger og turbolading. Som nest største aktør globalt, bygger vi på vår bransjeekspertise, erfaring og globale tilstedeværelse, og er dedikerte til å hjelpe våre kunder til økt konkurransekraft, økt avkastning og sikker, smart og bærekraftig drift.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Innovativt 50 MW varmepumpesystem vil bruke fornybar energi fra vindparker og trekke ut varme fra sjøvann (Foto: DIN Forsyning).
Innovativt 50 MW varmepumpesystem vil bruke fornybar energi fra vindparker og trekke ut varme fra sjøvann (Foto: DIN Forsyning).
Last ned bilde

Om ABB

ABB
ABB
Snarøyveien 30, bygning M
Fornebu

22 87 20 00http://www.abb.no

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) er et ledende globalt teknologiselskap som driver omstillingen av samfunnet og industrien for å oppnå en mer produktiv og bærekraftig fremtid. Gjennom å koble programvare til sine produkter innen elektrifisering, robotisering, automatisering, motorer og omformere, skaper ABB løsninger som løfter teknologiens muligheter til nye høyder. ABBs fremgang bygger på mer enn 130 års teknologisk lederskap og drives fremover av rundt 105 000 talentfulle medarbeidere i over 100 land. www.abb.com

Følg pressemeldinger fra ABB

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra ABB på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra ABB

ABB først i verden med vannkjølt IE5 SynRM motor som setter en ny standard for energieffektivisering og høy effekt8.2.2024 10:54:20 CET | Pressemelding

Nytt vannkjølt design kombinerer ultra-premium virkningsgrad med høy ytelse IE5 SynRM vannkjølte motorer er ideelle for applikasjoner der høy effekt og kompakt størrelse er en kritisk faktor IE5 virkningsgrad og høy pålitelighet optimaliserer de totale levetids-kostnadene (TCO) ved lavere energiforbruk og reduserte drifts- og vedlikeholdskostnader

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye