Den humanitære situasjonen verre enn noensinne i Sør-Sudan
I følge FN er hver tredje sørsudaner i alvorlig fare for å sulte og hver femte har måttet flykte siden starten på konflikten i desember 2013. Konflikten har fordrevet millioner, ødelagt plantesesonger og bidratt til en økonomisk krise. I tillegg er store deler av landet rammet av tørke på grunn av værfenomenet El Niño. Dette forverrer situasjonen ytterligere og har gjort at områder som tidligere forsynte resten av landet med mat nå også trenger nødhjelp.
–Det sørsudanske folket har et desperat behov for mer hjelp og større oppmerksomhet fra verdenssamfunnet. Sør-Sudan ble utnevnt til verdens mest sårbare stat i både 2014 og 2015, og står i fare for å få denne tvilsomme æren igjen. Dessverre ser det ut til at hjelpen som kommer ikke er tilstrekkelig. I verste fall kan det bidra til at landet synker tilbake i borgerkrig, sier Raadim.
Den viktigste årsaken til at det ikke er erklært hungersnød er dårlig datagrunnlag. På grunn av sikkerhetssituasjonen og begrenset tilgang til flere områder er det vanskelig å få gode tall. FN estimerer at totalt 6,1 millioner, av en befolkning på rundt 11,5 million, har behov for nødhjelp i 2016.
Fare for mer krig
Det samme gjelder tall på hvor mange som har mistet livet i den blodige borgerkrigen. International Crisis Group estimerer at mellom 50 000 og 100 000 mennesker er drept siden desember 2013.
Snart et halvt år etter at fredsavtalen ble signert er det uroligheter over hele landet. Krigen mellom de to stridene partene har roet seg noe, men samtidig ser vi en myriade av sammenvevde lokale konflikter som har spredt seg til områder som tidligere var relativt fredelige.
–Dersom vi ikke får tilstrekkelig med nødhjelp fram til befolkningen kan det bidra til at landet synker tilbake i borgerkrig, sier Raadim.
Trenger langsiktig støtte
At landet som nylig feiret uavhengighet så raskt har glidd tilbake til konflikt har gjort mange, inkludert oss i Norsk Folkehjelp, oppgitt og til tider motløse. Samtidig er det tydelig at problemene stikker dypere enn uansvarlige ledere.
–Sør-Sudan lider under at det har vært krig nesten sammenhengende så lenge dagens befolkning har vært i live. Landet trenger nødhjelp, men også støtte til å bygge et samfunn som ikke baserer seg på makt gjennom våpen og hvor ungdom lærer å skrive, ikke skyte, sier Raadim.
Glemt krise
Med en verdenssituasjon hvor det humanitære systemet skal takle enorme utfordringer og flere store kriser, står Sør-Sudan i fare for å havne i skyggen.
–Dessverre ser vi at Sør-Sudan er i ferd med å bli en glemt krise. At det er krise i Sør-Sudan er dessverre ingen nyhet, men vi kan ikke gi opp en befolkning som har lidd mer enn de fleste bare fordi de har lidd før, sier Raadim.
Norsk Folkehjelp har vært aktive i Sør-Sudan siden 1986, og har fulgt utviklingen tett.
I 2015 delte Norsk Folkehjelp ut mat til over 190 000 mennesker og livsnødvendig utstyr til 24 000 familier. Dette er en femtedel av all maten som ble delt ut i samarbeid med verdens matvareprogram (WFP).
Kontakter
Kathrine RaadimEnhetsleder utland
Tel:911 31 844kathriner@npaid.orgHåkon ØdegaardKommunikasjonssjef
Tel:950 45 667hakono@npaid.orgOm Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær mine- og eksplosivrydding, redningstjeneste og flyktning- og integreringsarbeid. Norsk Folkehjelp har over 3000 ansatte i mer enn 35 land.
Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp: Norge må mobilisere for støtte til grasrota som redder liv i Sudan14.4.2025 12:37:01 CEST | Pressemelding
På tirsdag – som markerer to år siden krigen brøt ut – deltar utviklingsminister Aukrust på toppmøte i London for å diskutere løsninger på verdens verste humanitære krise. – Over 26 millioner mennesker i Sudan står i fare for å sulte. Norge må bruke toppmøtet til å hindre at internasjonale bistandskutt kveler det eneste hjelpeapparatet de har, sier Gry Ballestad, Norsk Folkehjelps leder for utvikling og humanitært samarbeid.
Norsk Folkehjelp: – Still forberedt til årets påsketur11.4.2025 15:10:01 CEST | Pressemelding
Norsk Folkehjelp oppfordrer påsketuristene til å være forberedt på uhell og skiftende vær under årets påskeferie.
Presseinvitasjon: Helseminister Jan Christian Vestre og justisminister Astri Aas-Hansen på øvelse med Norsk Folkehjelp før påskeferien7.4.2025 10:12:12 CEST | Pressemelding
Sted: Trollvannstua, Grefsenkollen Tidspunkt: Fredag 11. april, 12:00-13:15
Det siste Europa trenger i en krevende tid, er en ny generasjon amputerte barneføtter4.4.2025 16:07:40 CEST | Pressemelding
- Vi har full respekt for at en ekstraordinær sikkerhetssituasjon krever ekstraordinære sikkerhetstiltak. Men det eneste som er ekstraordinært med antipersonell-landminer, er at de dreper og lemlester barn og sivile i flere tiår etter en krig er over, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Raymond Johansen.
Jordskjelvkatastrofen i Myanmar: Norsk Folkehjelp etterlyser internasjonal støtte30.3.2025 11:14:36 CEST | Pressemelding
– Naturkatastrofen rammer et land som allerede er i en dyp politisk og humanitær krise. Nå hjelper lokalbefolkningen naboene sine ut av sammenraste bygninger mens nødhjelpsbehovene vokser for hver time, sier Trygve Augestad, seksjonsleder for Afrika og Sørøst-Asia i Norsk Folkehjelp.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom