Delte dramatisk nødslep-erfaring med maritime kolleger fra Norge, Sverige og Danmark
Det kommer i tillegg til dramatiske erfaringer også konkrete forslag til bedre beredskap for nød- og havslep når ekspertisen samles på en workshop i Tromsø denne uka.
Et sekstitalls deltakere representerer et stort spenn i maritim kompetanse, de kommer fra Sverige og Danmark, Redningsselskapet, og ulike kompetansefelt fra næringen i Norge. Workshopen arrangeres av Kystverket i samarbeid med Norsk Marinteknisk Forskningsinstitutt, Marintek.
– Responsen på konferansen viser at det er et behov for den kunnskaps- og erfaringsutvekslingen vi kan få til her, sier seniorrådgiver Kjetil Aasebø fra Kystverket.
– Det er spesielt positivt at vi også har med flere av de nordiske landene denne gangen, dette gir læring til alle, sier Tor Einar Berg, vitenskapelig rådgiver ved Marintek..
Fortalte om dramatisk aksjon
Rune Stenevik delte sine erfaringer fra da MV Tove kom i drift en vindfull dag januar 2014. Av ulike årsaker kunne eller ville verken private eller statlige slepebåter å påta seg bergingsoppdraget den dagen. Det ga skipssjef Stenevik på kystvaktskipet «KV Bergen» få valg. Risikoen var stor for at MV Tove kunne drive inn i en oljeinstallasjon, og det kunne ikke Kystvakten være passivt vitne til.
Det var storm med orkan i kastene og 11 meters bølgehøyde, og en dramatisk redningsaksjon han presenterte for sine maritime kolleger.
Viktig å følge opp
Stenevik skrev en rapport etter hendelsen, som nå ligger på Forsvarsdepartementets bord. Håpet hans er at hendelsen og erfaringene fra den kan bidra til bedre beredskap og rutiner om liknende situasjoner skulle oppstå.
– Jeg frykter at vi får samme situasjon igjen, uten at noe er tenkt gjennom på forhånd. Derfor er det viktig med slike samlinger som nå, sier han.
Fant læringspunkter
Steneviks presentasjon dannet sammen med et annet case presentert av den svenske Kustbevakningen grunnlaget for gruppe oppgaver.
Her er tema deltakerne diskuterte, som kan bli en styrke for fartøy som skal foreta nødslep:
(stikkord fra diskusjonene til arbeidsgruppene)
Innfri informasjonsbehov – vær vind strøm, kraft, bemanning, type fartøy, hvilken tilstand er fartøyet i.
Sikre god kommunikasjon – dialog mellom bro og dekk, og med havaristen, ved siden av informasjon fra en sjøtrafikksentral og kunnskap andre landbaserte virksomheter kan gi.
Gjennomføre sikker jobb analyse (SJA) med alle involverte.
Backup – er det mobilisert et tredje fartøy om du ikke klarer å gjennomføre slepet?
Trening og utsjekk. Viktig med god kjennskap til eget materiell om bord.
Simulatortrening, tilpasset fartøyet du håndterer til vanlig.
Ansvarliggjøre rederi og kaptein. Inn i Safety management system.
Være nøye i planleggingsfasen, god planlegging for bra resultat.
Ha en liten styringsgruppe før man overfører planene til resten av mannskapet.
Kjenne sitt mannskap, trene – og kunne improvisere.
Organisering av operasjon, rollefordeling i planlegging, avlaste operasjonelt mannskap med god støtte fra land.
Ta god trening inn i den maritime grunnutdannelsen. Ofte er utdannelsen basert på erfaringsoverføring.
Fleksibel utrustning, mulighet til fleksibilitet – også hos personalet.
Tydelig og besluttsom ledelse.
Innføre systematisert erfaringsoverføring.
Økt kunnskap om kapasitet på utstyr.
Nøkkelord
Kontakter
Marianne HenriksenKommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 919 16 029marianne.henriksen@kystverket.noBilder


Lenker
Om Kystverket
Følg pressemeldinger fra Kystverket
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kystverket på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kystverket
Nødreparasjoner av moloer i Sørvær og Mefjordvær fullført8.4.2025 09:26:31 CEST | Pressemelding
Etter omfattende stormskader i november 2024 har Kystverket nå ferdigstilt midlertidige reparasjoner av moloene i Sørvær (Finnmark) og Mefjordvær (Troms). Tiltakene er gjennomført for å beskytte viktig infrastruktur og trygge ferdselen i områdene frem til de planlagte permanente reparasjonene kan utføres.
Cruisetrafikken flata ut i 20246.3.2025 15:30:03 CET | Pressemelding
Cruisetrafikken fortsatte ikke å øke i fjor, sammenlignet med 2023. Rundt 1,5 millioner unike cruisepassasjerer besøkte norske havner i løpet av 2024. Her får du en oppsummering av fjorårets cruisetrafikk i norske farvann og prognoser for 2025-sesongen.
42 omkom i norske havner – enkle grep kan redde liv28.2.2025 08:20:00 CET | Pressemelding
Over 40 personer har mistet livet etter å ha falt i sjøen fra fortøyde fritidsbåter de siste fem årene. Mange av ulykkene kunne vært unngått med enkle sikkerhetstiltak, mener Kystverket og Sjøfartsdirektoratet.
Stad skipstunnel: Fire tilbydere er prekvalifisert27.2.2025 14:50:22 CET | Pressemelding
Seks entreprenører meldte seg til å bli prekvalifisert for å kunne bygge Stad Skipstunnel. Nå er fire av dem kvalifisert til å gi tilbud.
Ny satellitt for havovervåking på rekordtid20.2.2025 13:58:44 CET | Pressemelding
Nå har Kystverket bestilt en ny AIS-satellitt. I samarbeid med Norsk Romsenter skal den helnorske lavbane-satellitten bygges på rekordtid. - AISsat-4 blir et verdifullt tilskudd i en fase der flere av våre operative satellitter nærmer seg slutten av sin forventa levetid, kommenterer kystdirektør Einar Vik Arset.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom