Coop Norge

Ikke kast gresskar-innmaten!

Del
Nordmenn handler gresskar som aldri før. Dessverre havner mesteparten av den næringsrike frukten i søpla. Helt uten grunn.
Det uthulte gresskaret med lys inni er en amerikansk tradisjon, med røtter helt tilbake til 1866.(foto: Shutterstock)
Det uthulte gresskaret med lys inni er en amerikansk tradisjon, med røtter helt tilbake til 1866.(foto: Shutterstock)

I følge Opplysningsrådet for frukt og grønt, skal vi kjøpe drøye 700 tonn gresskar i løpet av 2015, det aller meste i forbindelse med Halloween (eller Allehelgensaften som det heter på norsk).
– Salget av gresskar har tatt helt av de siste årene. Bare hos oss i Coop regner vi med å selge 40 000 gresskar i år, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef for Coop Norge. Det er en økning på nesten 40 prosent fra året før, og tilsvarer ca. 200 tonn, eller 15 trailere med gresskar.

Coop kom ut på topp i Dinsides pristest på gresskar.

Glemmer innmaten
Mange bruker gresskarene til å lage pynt og Halloween-lykter, men kaster innmaten i søpla.
– Som en ansvarlig aktør i dagligvarebransjen oppfordrer vi alle til å benytte gresskarene til mat. Ikke kast innmaten!, oppfordrer Kristiansen.
– Gresskar er så mye mer enn morsomt tilbehør til Halloween. Det er mye mat, og det er sunn mat. Derfor oppfordrer vi alle til å forsøke gresskar i matlaging, og ikke bare til pynt, sier Kristiansen. 

Gresskar kan både stekes, kokes og dampes, samt brukes i alt fra supper, salater, marmelade, pai og scones til kaker. Det egner seg også ypperlig for de som i disse dager ønsker å prøve seg på kjøttfrie varianter.

Skremmende god gresskarsuppe
Opplysningskontoret for frukt og grønt har mange fristende gresskar-oppskrifter som passer perfekt i høstmørket. Hva med gresskarsuppe med urter?

Du trenger:

                        500 g renset og skrelt gresskar

                        2 stk potet

                        2 båt hakket hvitløk

                        2 ts revet frisk ingefær

                        1 l vann

                        2 stk grønnsakbuljong (terning)

                        salt og pepper etter smak

                        3 ss hakket bladpersille

                        1 ss hakket frisk gressløk

                        1 ts hakket frisk rosmarin

                        1 ½ dl lettrømme

Skjær gresskaret i terninger. Skrell og skjær potetene i terninger. Kok gresskar og poteter møre i vannet med hvitløk, ingefær og buljongterningene.

Mos blandingen fint, gi den et oppkok og smak til med salt og pepper. Spe evt. i mer vann hvis suppen blir for tykk. Tilsett urter og server suppen rykende varm med en skje rømme på toppen og med godt brød til.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Det uthulte gresskaret med lys inni er en amerikansk tradisjon, med røtter helt tilbake til 1866.(foto: Shutterstock)
Det uthulte gresskaret med lys inni er en amerikansk tradisjon, med røtter helt tilbake til 1866.(foto: Shutterstock)
Last ned bilde

Lenker

Om Coop Norge

Coop Norge
Coop Norge
Østre Aker vei 264
0915 Oslo

https://www.coop.no

Coop er Norges nest største dagligvareaktør og har i dag ca. 1 250 dagligvarebutikker og byggevarehus innenfor kjedekonseptene Obs, Extra, Coop Prix, Coop Mega, Coop Marked, Matkroken, Obs BYGG og Coop Byggmix. Coop eies av kundene gjennom medlemskap i deres lokale samvirkelag. Samvirkelagene har i dag til sammen over 2,5 millioner medlemmer og familiemedlemmer. Samvirkelagene eier fellesorganisasjonen Coop Norge SA som ivaretar sentrale fellesoppgaver for samvirkelagene.

Følg pressemeldinger fra Coop Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Coop Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Coop Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye