Hans Morten Lossius blir gjesteprofessor ved Karolinska Institutet

”Forskningsaktiviteten innen traume- og akuttmedisin ved Karolinska Institutet vil være tjent med professor Lossius sin kompetanse og erfaring fra området”, står det i begrunnelsen for å gi Hans Morten Lossius gjesteprofessoratet ved det anerkjente Karolinska Institutet i Stockholm.
- Vi har sett hva han har gjort i Norsk Luftambulanse. Han har ledet store prosjekter innen mange områder, utdyper professor Maaret Castrèn, tidligere prefekt ved Institutt for klinisk forskning og utdanning ved Karolinska Institutet.
Hans Morten Lossius er professor i akuttmedisin. Før han i vår tiltrådte som generalsekretær i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, ledet han i flere år stiftelsens forsknings- og utviklingsavdeling. Med 23 doktorgradsstipendiater er dette Europas største forskningsmiljø innen prehospital akuttmedisin.
”Med sin sentrale posisjon innen prehospital akuttmedisin i Europa, vil Lossius ha med seg nyttige internasjonale forbindelser og bidrag til forskningsaktiviteten i gruppen”, heter det videre i begrunnelsen for innstillingen.
- Vi håper at det gode og aktive forskningsmiljøet i Norsk Luftambulanse kan være en rollemodell for det vi ønsker å etablere i Stockholm, sier professor Maaret Castrén.
Hans Morten Lossius blir innsatt i gjesteprofessoratet under en såkalt installasjonshøytid i Stockholm, torsdag 15. oktober.
- Jeg føler det som en stor ære, og dette er et viktig bidrag til det arbeidet vi driver med. Jeg ser fram til å jobbe med et faglig sterkt miljø for å utvikle luftambulansetjenesten videre, sier Lossius.
Han vil kombinere gjesteprofessoratet med videre arbeid som generalsekretær i Stiftelsen Norsk Luftambulanse. Lossius tror samarbeidet med det svenske fagmiljøet vil komme luftambulansetjenesten i Norge til gode.
- Dette knytter oss tettere sammen med et aktivt forskningsmiljø med kompetanse vi drar nytte av. Vi er allerede i samarbeidsprosjekter og de har et veldig sterkt kvalitativt forskningsmiljø innen akuttmedisin, sier Lossius.
Det stilles høye krav til faglige meritter for å bli tildelt et gjesteprofessorat ved Karolinska Institutet. De som vurderes skal være internasjonalt ledende og anerkjent innen sitt fagfelt. Videre må de ha produsert vitenskapelige publikasjoner av utmerket kvalitet og drevet forskning som har ført til viktige oppdagelser innen sitt fag.
Fordi en gjesteprofessor er en faglig rådgiver som skal styrke fagmiljøet, blir det dessuten lagt vekt på gode samarbeidsevner.
- Vi trenger en som kan støtte og samarbeide med alle. Hans Morten er like hyggelig med paramedics og sykepleiere som med leger, forklarer Maaret Castrèn.
Hun er i dag øverste ansvarlige for akuttmedisin ved Helsinki Universitetssykehus i Finland, men fremdeles tilknyttet Karolinska Instiutet.
Castrèn mener at et godt prehospitalt akuttmedisinsk forskningsmiljø er like nødvendig i Sverige som i Norge, men at det til nå er blitt for lavt prioritert.
- Vi trenger flere prehospitale forskere. Av hensyn til pasientene må vi hele tiden finne nye og bedre behandlingsmetoder. Akuttpasienter utenfor sykehus opplever i mange tilfeller sine aller viktigste minutter og timer. I likhet med pasienter inne på sykehuset fortjener de å få god behandling. Den bør være erfaringsbasert, og det kan kun gjøres gjennom forskning, sier Castrén.
Karolinska Institutet er Sveriges største senter for medisinsk utdannelse og forskning, med 30 prosent av den medisinske utdannelsen og 40 prosent av den medisinske forskningen i landet.
Hans Morten Lossius har tidligere arbeidet som avdelingsoverlege ved akuttmottaket i Stavanger og som seksjonsoverlege ved AMK-sentralen på Oslo Universitetssykehus. I tillegg har han arbeidet som luftambulanselege og kommunelege. Lossius er også leder av den medisinske arbeidsgruppen i European HEMS & Air Ambulance Commitee (EHAC), som er den europeiske luftambulanseorganisasjonen.
Karolinska Institutets Instalationshögtid 2015, hvor nye professorer presenteres, er torsdag 15. oktober, kl 17.00 i Aula Medica, Stockholm.
Foto legges ut i løpet av kvelden i en oppdatering av denne pressemeldingen fra NTB.
Kontakter
Eline Dalland, kommunikasjonsrådgiver i Stiftelsen Norsk Luftambulanse
E-post: Eline.dalland@norskluftambulanse.no
Tlf: 91 33 51 09
Bilder


Om Norsk Luftambulanse
Følg pressemeldinger fra Norsk Luftambulanse
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Luftambulanse på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Luftambulanse
Klart for Akuttdagen på Hokksund Flyplass1.4.2025 14:45:43 CEST | Presseinvitasjon
Lørdag 12. april kan du bli bedre kjent med den akutte redningskjeden i Norge. Vi rigger Hokksund flyplass med ulike aktører for å vise hvordan vi jobber sammen på en ulykke og hvordan du kan være med å redde liv. Husk, de første minuttene er livsviktig og det starter med deg.
Folk mener de ikke er en del av akuttberedskapen31.3.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Når en alvorlig ulykke skjer, er innsatsen til de første på stedet helt avgjørende. Likevel ser under halvparten av befolkningen på seg selv som en del av akuttberedskapen, viser en ny undersøkelse.
Marit Ribes minnepris tildeles Norges første kvinnelige luftambulanselege30.1.2025 14:36:47 CET | Pressemelding
Bjørg Ellertsens (88) innsats for luftambulansetjenesten hylles med æresbevisningen Marit Ribes Minnepris.
Nødetatene øver i vannet ved Oscarsborg3.9.2024 14:36:31 CEST | Pressemelding
Onsdag 4. september skal flere nødetater trene på redning i sjø i området rundt Oscarsborg.
Nytt trenings- og utviklingssenter16.8.2024 15:32:04 CEST | Presseinvitasjon
21. august åpner Norsk Luftambulanse sitt nye trenings- og utviklingssenter på Haug i Ås, og vi ønsker å invitere media til å være til stede på dette arrangementet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom