Stortinget

75 år siden Stortinget møttes etter 2. verdenskrig

Del

14. juni 1945 ble Stortinget samlet for første gang etter frigjøringen. Arbeidet med å sette det norske demokratiet i stand etter fem års nazistisk diktatur kunne starte. For dette Stortinget var viktigste oppgave å gjøre klar til valg.

- Dette er en gledens dag for demokratiet. Norge brukte bare noen korte uker etter frigjøringen på å få i gang folkestyret slik Grunnloven fastsetter at det skal fungere, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.

Selv om dette Stortinget var blitt valgt i 1936 og det var gått flere år over tiden til neste valg, ble det raskt enighet om at det var disse folkevalgte som best kunne sette i gang prosessen som måtte til for at det norske demokratiet igjen skulle begynne å virke.

- Det gjør inntrykk å vite at oppslutningen om Grunnloven var så sterk etter at den hadde vært satt ut av spill i over fem år, sier Trøen.

Dette Stortinget la grunnlaget for at det kunne gjennomføres valg 8. oktober og et nytt storting kom sammen 4. desember 1945. Før den tid var det også avgjørende at Stortinget bidro til at det ble oppnevnt en parlamentarisk samlingsregjering, ledet av Einar Gerhardsen. Dette skjedde 22. juni.

Kontakter

Dokumenter

Lenker

Om Stortinget

Stortinget
Stortinget
Postboks 1700 Sentrum
0026 Oslo

23 31 30 50http://www.stortinget.no

Stortinget er Norges nasjonalforsamling. De viktigste oppgavene til Stortinget er å vedta lover, bestemme statens budsjett og kontrollere regjeringen.

Følg saker fra Stortinget

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Stortinget på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Stortinget

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom