Randstad

Internasjonal undersøkelse: Nordmenn jobber i ferien

Del
Tre av 10 nordmenn føler seg presset til å jobbe i ferien. 44 prosent kobler ikke helt av fordi de ønsker å være involvert gjennom sommeren, viser ny, internasjonal undersøkelse.
Camilla Grana
Camilla Grana

Den internasjonale arbeidsmarkedsanalysen Randstad Workmonitors ferske kvartalsrapport forteller også at norske sjefer er de mest kravstore i Skandinavia når det gjelder å forvente at de ansatte er tilgjengelige på telefon eller epost i ferien.

Årets andre analyse fra verdens nest største bemannings-, rekrutterings- og HR-selskap, Randstad, omfatter 34 land verden rundt. Rapporten viser at sjefer i de asiatiske landene stiller langt strengere krav til tilgjengelighet i ferien, enn sine lederkolleger i Europa, Skandinavia og det amerikanske kontinentet:

I Norge svarer 44 prosent av de spurte at de håndterer jobbrelaterte oppgaver i ferien, fordi de liker å være involvert. 36 prosent svarer at de gjør dette fordi det forventes at de er tilgjengelige, mens 30 prosent rett og slett føler seg presset av sjefen til å svare på arbeidsrelaterte telefoner og eposter i ferien.

-Norske ledere har likevel ingen grunn til å skjemmes. Undersøkelsen viser at vi ligger godt under det globale snittet, både i forventninger til tilgjengelighet, og press på å håndtere jobbrelaterte spørsmål. Vår norske, fleksible arbeidshverdag har skapt individuelle tilgjengelighetsbehov som i noen tilfeller ikke gjør det mulig for enkelte ansatte å skru av telefonen eller PC’en når man drar på ferie, sier administrerende direktør Camilla Grana i Randstad.

Våre kolleger i Sverige og Danmark er betydelig flinkere til å koble helt av i ferien. Bare 17 prosent av danskene sier de føler det samme tilgjengelighetspresset fra sjefen, mens 1/3 av svenske og danske arbeidstagere oppgir at de selv ønsker å være involvert i jobbspørsmål gjennom ferien.

-Hvis vi dukker ned i tallene, ser vi at jo yngre arbeidstagerne er, jo vanskeligere har de for å koble av i ferien. Dette henger tydelig sammen med tiden de samme gruppene bruker online via telefon, PC og nettbrett. Dessuten har vi gjennom flere år sett en utvikling der skillet mellom jobb og privatliv stadig viskes ut, sier Camilla Grana.

I den samme undersøkelsen svarer 8 av 10 nordmenn at de enkelt klarer å la arbeidet ligge under ferien, hvis de ønsker det.

Her er noen resultater fra Randstad Workmonitor:

36% føler seg presset av sjefen til å respondere på arbeidsrelaterte telefoner og eposter i ferien: 

Globalt snitt:   38%

5 på topp:

 

Hong Kong                 77%

Kina                            67%

India                           64%

Malaysia                     60%

Tyrkia                         50%

Norge                          30%

Sverige                        27%

 

5 på bunnen:

Tsjekkia                      25%

Slovakia                      23%

Luxembourg              22%

Nederland                  20%

Danmark                    17%

47 prosent sier at arbeidsgiveren forventer at de er tilgjengelige på telefon og epost i ferien:

Globalt snitt: 47%

5 på topp:

Kina                            81%

India                           78%

Tyrkia                         71%

Malaysia                     69%

Hong Kong                 61%

Norge                          36%

 

5 på bunnen:

New Zealand              30%

Sverige                       29%

Sveits                          29%

Nederland                  24%

Danmark                    20%

39% liker å være involvert i jobbrelaterte spørsmål mens de er på ferie:

Globalt snitt:  68%

5 på topp:     

India               75%

USA                 54%

Italia               51%

Kina                51%

Tyrkia             49%

Norge              44%

Sverige            34%

Danmark        33%

 

5 på bunnen:

Tyskland        29%

Chile               29%

Argentina       27%

Sveits              25%

Tsjekkia          19%

  

74% er enige at de lett kan slippe jobben når de er på ferie 

Globalt snitt:  74%

5 på topp:     

Kina                85%

Sveits              84%

Canada           82%

Belgia              82%

Danmark        82%

Norge              78%

Sverige            78%

 

5 på bunnen:

 

Malaysia         64%

Luxembourg  62%

Portugal         59%

Japan              55%

Tyrkia             55%

For flere opplysninger, fakta fra undersøkelsen eller kommentarer, kontakt gjerne Camilla Grana på telefon 454 82382, eller epost camilla.grana@randstad.no.

Om undersøkelsen:

Randstad Workmonitor ble lansert i 2003, og dekker nå 34 land verden rundt – i Europa, Asia, Australia og USA/Canada og Sør-Amerika.

Randstad Workmonitor utgis fire ganger i året, noe som gjør både lokale og globale trender innen mobilitet jevnlig synlig over tid. Indexen sporer ansatt tillit og fanger forventninger rundt sannsynligheten for å endre arbeidsgivere innenfor en seks måneders tidsramme, gir en helhetlig forståelse av jobben markedet følelser og ansattes trender. I tillegg til å måle mobilitet, er også medarbeidertilfredshet og personlig motivasjon, samt et roterende sett av temaspørsmål en del av undersøkelsen.

Den kvantitative studien er utført via en elektronisk spørreundersøkelse blant en befolkning i alderen 18-65, som arbeider minst 24 timer i uken i en betalt jobb (ikke selvstendig næringsdrivende). Den minimale størrelsen på utvalget er 400 intervjuer per land, men så mange som 800 respondenter kan være spurt i flere land. Rundt 25000 respondenter deltar i hver kvartalsundersøkelse.

 Om Randstad:

Randstad er verdens nest største rekrutterings- bemannings- og HR-selskap. Randstad har 28000 ansatte i 39 land, og omsatte i 2013 for  16,6 milliarder euro.  Selskapet ble grunnlagt i 1960, og er børsnotert i Nederland og USA. I Norge har selskapet kontorer i Oslo og Stavanger (www.randstad.com / www.randstad.no)

Bilder

Camilla Grana
Camilla Grana
Last ned bilde

Om Randstad

Randstad
Randstad
Kristian Augusts gate 15
0164 Oslo

400 21 400http://www.randstad.no

Om Randstad

Randstad er den globale markedslederen innen HR-service. Vi hjelper mennesker og virksomheter med å realisere sitt fulle potensial. Dette gjør vi ved å kombinere kraften i dagens teknologi med vår brennende interesse for mennesker. Dette kaller vi Human Forward. I 2020 hjalp vi mer enn to millioner kandidater med å finne en meningsfylt jobb hos en av våre 236 000 kunder. I tillegg ga vi opplæring til mer enn 350 000 mennesker. Randstad har en tilstedeværelse i 38 land over hele verden, og har en topp-tre markedsposisjon i halvparten av disse. I 2020 hadde Randstad i gjennomsnitt 34 680 egne ansatte og en omsetning på 20,7 mrd Euro. Randstad ble etablert i 1960 og har hovedkontor i Diemen i Nederland. Randstad N.V. er notert på NYSE Euronext. For mer informasjon, se www.randstad.com og www.randstad.no

I Norge har Randstad kontorer over hele landet, og tilbyr tjenester innen rekruttering, bemanning og HR-løsninger. Les mer på randstad.no.

Følg pressemeldinger fra Randstad

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Randstad på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Randstad

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye