Pakket og klart for bilferie

I ferien er det heftig trafikk, og vi har ofte mange i bilen. Vi kjører på ukjente steder og under uvante forhold.
- Det er blant årsakene til at en av tre trafikkulykker skjer i juni, juli og august, sier Roger Ytre-Hauge, som er fagsjef motor i Frende Forsikring.
Mange har begynt å pakke for bilferie i sommer. En undersøkelse gjennomført av InFact og Shell viste at 26,5 prosent av oss foretrekker bilferie, og av disse ville 57 prosent ta bilen med utenlands.
Uoppmerksomme sjåfører
Frende erfarer at uoppmerksomhet i trafikken er andre årsaker til mange av bilulykkene.
- Når du kjører bil, skal du kjøre bil, ikke hold på med telefon, radio og GPS, aviser eller barbering mens du kjører. Vi har sett mye rart, sier Roger Ytre-Hauge. Han anbefaler at du som feriebilist i utlandet setter deg inn landets trafikkregler og krav til forsikringspapirer på forhånd.
Spesielle europeiske regler
I Italia beslaglegges bilen om du blir tatt i fartskontroll og ikke kan gjøre opp for deg. I Frankrike reduseres fartsgrensene når det regner. I Spania er det forbudt å bruke hodetelefoner i mens du kjører. I Portugal er mobilbruk forbudt, også håndfri. I Kroatia er bilapotek med ekstra lyspære påbud. Og pass på at du ikke parkerer feil i Nederland, der brukes det ofte jernlås på hjulene.
- Flere av de sør- og østeuropeiske landene i EU krever fremdeles Grønt kort fra forsikringsselskapet ved innreise med bil, forteller Ytre-Hauge. Kortet viser at du har ansvarsforsikring på bilen, og garanterer for riktig erstatningsoppgjør etter skader voldt i et annet medlemsland av et motorkjøretøy.
Bilforsikringen dekker uhell, tyveri og skader knyttet til bilen, person- og passasjerulykke, avhengig av dekningene du har valgt.
- En god reiseforsikring anbefales i tillegg, den kan dekke tap av reisegods i bilen, og sykdom og skade på deg og reisefølget, sier Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring. Husk å ta med deg ditt europeiske trygdekort hvis du skal reise i EØS-området.
Pakk bilen riktig
For å unngå overraskelser på langturen, kan det være greit å ha gjennomført service på bilen i god tid før turen starter. For mye eller lite luft i dekkene gir redusert gripeevne og sikkerhet. Lufttrykket skal tilpasses dekkdimensjon, hastighet og hvor fullastet bilen er.
Underveis gjelder det å tilpasse kjøringen etter forholdene.
- Stikkordene er riktig fart og riktig avstand, sier fagsjefen. Han minner også om å pakke bilen riktig, både av hensyn til tyveri og på grunn av bilens kjøreegenskaper.
- For mange tunge ting kan gjøre bilen vanskelig å styre. Et godt råd er å pakke de tyngste tingene nederst, og helst langt foran i bagasjerommet eller inn mot seteryggen, og sikre løs last, sier Ytre-Hauge.
- Du vil ikke risikere at bagasjen kommer flygende og skader deg eller passasjerene ved en kollisjon, sier han. Må du bråbremse i 50 km/t kan en 20-kilos sekk komme som et prosjektil på 1,25 tonn.
Tipsliste:
Se og bli sett
- Sjekk at du har lys som virker - foran og bak og for både nærlys og fjernlys.
- Sjekk også at bremselys, parklys, blinklys og skiltlys virker.
- Lysene må også være riktig innstilt. Dette kan du sjekke på verksted, bensinstasjoner eller hos NAF.
- Lyktene må være rene og uten sprekker.
- Bruk lys riktig. Da får du god sikt, blir synlig i trafikken og unngår å blende andre trafikanter.
- Sørg for å ha god sikt. Vindusviskerblader bør skiftes minst en gang i året. Dårlige viskerblad kan lede til trafikkfarlige situasjoner, spesielt i mørke og motlys.
Riktig skodd for alle forhold
- Sjekk dekkene jevnlig i forhold til dekkmønster, slitasje og skader. Gode dekk er en av de viktigste sikkerhetsinvesteringene du gjør for bilen din.
- Minimum mønsterdybde for sommerdekk er 1,6 mm. Anbefalt minste dybde er 3 mm.
- Minimum mønsterdybde for vinterdekk er 3 mm. Anbefalt minste dybde er 4 mm.
- Bruk ikke piggfrie dekk som sommerdekk. Disse dekkene har gummiblandinger som er beregnet for vinterføre. Bremselengden er markant dårligere for vinterdekk enn sommerdekk på sommerføre.
- Sjekk lufttrykket regelmessig. Riktig lufttrykk er avgjørende for bilens kjøreegenskaper og gir dessuten lengre levetid på dekkene.
- Lufttrykket i dekkene skal sjekkes når de er kalde. Du bør ha 10 % mer luft i vinterdekk enn i sommerdekk.
- Fullastet bil krever mer luft i dekkene. Tenk på dette når du klargjør feriebilen.
- Det kan være lurt å kontrollere lufttrykket til reservehjulet. Da er du sikret at det vil være i brukbar stand hvis du skulle trenge det.
Mobil- og bilstereovett
- Bruk av mobiltelefon når bilen er i bevegelse, er kun lovlig ved bruk av håndfriutstyr og en fastmontert mobiltelefon.
- Det anbefales uansett ikke å snakke i telefonen når kjøreforholdene er vanskelige eller trafikken er uoversiktlig.
- Aldri skriv eller les SMS mens du kjører.
- Kjør inntil siden og stopp hvis du skal bytte CD, DVD eller ønsker å lete opp en radiokanal. Mange alvorlige personulykker har utspring i uoppmerksomhet knyttet til bilstereo.
Kilde: Frende Forsikring
Nøkkelord
Kontakter
Heidi Tofterå Slettemoenkommunikasjonssjef
Tel:+47 97 02 97 02heidi.slettemoen@frende.noRoger Ytre-Haugefagsjef motor
Tel:+47 924 50 468roger.ytre-hauge@frende.noBilder


Lenker
Om Frende Forsikring
Frende Forsikring har noen av Norges mest fornøyde forsikringskunder. Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine!
Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 330 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 250.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.
Følg pressemeldinger fra Frende Forsikring
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Frende Forsikring
Dobling i mobiltyverier på 17. mai16.5.2025 07:43:00 CEST | Aktuelt
På nasjonaldagen er det dobbelt så mange mobiler som forsvinner eller blir stjålet som i resten av mai måned. - Fint vær og god stemning er godt nytt for mobiltyven.
Rekordpågang før 17. mai: Unngå bunadsskadene15.5.2025 07:46:00 CEST | Aktuelt
Nå henter mange fram bunaden fra skapet der den har hengt siden i fjor. - Festplagget får kjørt seg noen få dager i året. For mange koster moroa tusenvis av kroner.
Bilen så uskadd ut - så kom regninga8.5.2025 07:59:00 CEST | Aktuelt
Det ser ut som en ubetydelig påkjørsel bakfra, men under overflaten er hele karosseriet bøyd. - Regningen endte på 40 000 kroner og kunne blitt enda høyere.
Nær halvparten klarer ikke uforutsette ekstrautgifter6.5.2025 07:58:00 CEST | Aktuelt
En ny undersøkelse viser at 43 prosent av nordmenn ikke tror de hadde klart en ekstraregning på 50 000 kroner. - Det er bekymringsverdig, sier privatøkonom.
Flåtten er i gang: - På tide å ta vaksine3.5.2025 08:25:00 CEST | Aktuelt
En mild vår gjør at flåtten er på plass mange steder i landet. - Nå bør en del vurdere å vaksinere seg mot TBE-viruset.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom