7 av 10 unge kvinner får dårlig samvittighet av å spise i julen

Godt over halvparten (56 prosent) av alle nordmenn sier at de i forbindelse med alle festlighetene i desember får dårlig samvittighet av at de koser seg med god mat. Verst står det til med unge kvinner, der svarer hele 7 av 10 at de kjenner på den dårlige følelsen etter at de har spist for mye usunn julemat.
Dette viser en landsrepresentativ undersøkelse utført av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
Ernæringsrådgiveren i Melk.no mener det er bekymringsfullt at mat i økende grad blir forbundet med skam og dårlige følelser, snarere enn glede.
- Mange av oss opplever å stå i en spagat hele desember mellom hyggelige sammenkomster med mye god mat og drikke på den ene siden, og et uromoment av angst og frustrasjon rundt matgildet på den andre siden, sier Terese Glemminge Arnesen i Melk.no.
Et godt råd ifølge ernæringsrådgiveren er og tenkte på at det ikke er mellom jul og nyttår som er avgjørende, men heller maten man spiser mellom nyttår og jul som virkelig teller.
– For å ha et sunt kosthold generelt, kommer du langt med helt vanlig mat kombinert med sunne måltidsvaner og fysisk aktivitet. En passelig mengde grove kornprodukter, magre meieriprodukter, magert kjøtt og fisk, og rikelig med frukt og grønnsaker, sier Glemminge Arnesen.
Kostholdsrådgiveren mener det er positivt å ha fokus på helse og kosthold, men at det derimot ikke er sunt om julen blir en tid hvor mange kjenner på skam og forvirring fremfor matglede.
– Det er synd at så mange sitter igjen med dårlig samvittighet i en tid hvor det skal være lov å kose seg litt ekstra og kjenne på den gode matgleden, avslutter hun.
Landsrepresentativt utvalg (1108 personer). Gjennomført av Norstat.
Nøkkelord
Kontakter
Stine WickmannKommunikasjonsrådgiverMelk.no
Tel:48891999stine@melk.noBilder

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Lag vafler til vaffeldagen på lørdag22.3.2023 11:35:47 CET | Pressemelding
Vaffeldagen er like rundt hjørnet, og en perfekt anledning til å feire vårens anmarsj med nystekte vafler toppet med syltetøy, brunost eller rømme. "Vårfrudagen" den 25. mars er en hyllest til vaffelhjertet, og et symbol på at det endelig er lysere og varmere dager i vente.
Salget av smaksatt melk gikk opp 4 prosent siste året – og 74 prosent på 10 år27.2.2023 05:30:00 CET | Pressemelding
Melk med smak ble fjorårets store vinner innen melkedrikker. Salgstallene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) viser en formidabel økning de siste 10 årene. God innovasjon av produkter med mindre sukker - forklarer mye av suksessen.
Melk er god folkehelse for under 5 kr glasset. Flere burde huske å legge den i handlekurven.3.2.2023 13:34:23 CET | Pressemelding
Etter en økning under pandemien, endte salget av melk og meieriprodukter med en nedgang i 2022. Det ser dessverre ikke ut til at forbrukerne tar med seg de endrede melkevanene inn i en hverdag uten pandemirestriksjoner. Nå som vi er inne i en tid med stor økning i matvarepriser, er det på tide å minne hvor mye rimelig folkehelse det er i et glass melk.
6 av 10 nordmenn har sunnere vaner som nyttårsforsett28.12.2022 12:36:22 CET | Pressemelding
I en fersk undersøkelse om hvilke nyttårsforsetter vi har for 2023 svarer hele 59 prosent at de ønsker å enten trene mer, gå ned i vekt, spise og drikke sunnere, slutte å røyke, slutte å snuse eller drikke mindre alkohol. Med disse tipsene kommer du godt i gang med forsettene.
Riskrem er folkets favorittdessert20.12.2022 14:18:49 CET | Pressemelding
Riskrem er den ubestridte dessertfavoritten over hele landet. Hele 46 prosent av oss spiser riskrem på julaften.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom