Vaffeldagen feires 25. mars

Du finner Prior hjertevafler i bedriftskantina, på kafé og kafeteria, på bensinstasjoner og kiosker eller på hoteller og i restauranter. De ferdigstekte vaflene får mange lovord, både fra gjestene og fra dem som serverer: - Supergode, som om vi skulle laget dem selv! Lettvint og uten svinn! - Helt siden 90-tallet har Prior stekt vafler til utespisende vaffelelskere i alle aldre. Rikelig med egg i røra er nok den største "hemmeligheten" bak suksessen.
For egg må til i ekte vafler: Under stekingen sørger eggene for at vaflene sveller og henger sammen, at de får saftig konsistens og at de smaker som de skal. Eggene gir også mange nyttige næringsstoffer, først og fremst protein av ypperste kvalitet for små og store kropper.
Vaffeldagen feires 25. mars i store deler av Europa. Datoen markerer skillet mellom de to årstidene og har blitt stående som selve symbolet på våren. I gamle dager la ikke hønene egg i den mørke årstiden. Sammen med lysere dager startet verpinga igjen, og dermed ble det god tilgang på egg.
Vaffeldagen har samme dato som den svenske Vårfrudagen og feiringen kan spores helt tilbake til 500 år etter Kristus. I middelalderen ble feiringen lagt til 25. mars til minne om at Jomfru Maria fikk budskapet fra engelen Gabriel om at hun skulle føde et barn. Datoen henspiller på at det er ni måneder til Jesu fødsel. Historien forteller videre at "Vårfrudagen", slurvete uttalt, ble til ! "Våffeldagen". Så kanskje vi får takke "søta bror" for Vaffeldagen?
Her i landet spises vafler på mange måter. Enten din favoritt er varianten fra Moss med pølse i vaffel, - den nordnorske vaffelen med kaviar og egg, eller rett og slett med rømme og syltetøy: Vaffeldagen markerer at våren er her for fullt, og alle hjerter gleder seg!
Hjemmelagde favorittvafler
(15 plater i vanlig vaffeljern)
- 100 g smør
- 5 egg
- 2 dl sukker
- 3 dl lettrømme (gjerne rester av rømme, yoghurt eller syrnet melk)
- 5 dl hvetemel (eller 4 dl hvetemel og 1 dl havremel/havregryn)
- 5 dl melk
- 1 ts bakepulver
- ½ ts salt
- ½ ts malt kardemomme (kan sløyfes)
Smelt smøret. Bland alle ingrediensene i en matprosessor. La røra (helst) svelle i 15 minutter. Blir den for tykk, rør inn 1/2 dl kaldt vann. Stek vaflene i vaffeljern. Rør inn litt mer kaldt vann hvis røra tykner for mye i løpet av stekingen. Server nystekte vafler med smør og brunost og/eller rømme og syltetøy.
Kontakter
Åse KringlebotnInformasjonssjef
Tel:916 24 600ase.kringlebotn@nortura.noBilder


Om Nortura
Nortura er en av Norges største matprodusenter, med kjente merkevarer som Gilde og Prior.
Vi jobber hver dag for matglede, helse, bærekraft og verdiskaping over hele landet.
Følg pressemeldinger fra Nortura
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nortura på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nortura
Norturas årsresultat preges av omstilling14.2.2025 08:17:31 CET | Pressemelding
Til tross for sterke kommersielle prestasjoner på flere områder i 2024, preges årsresultatet av fortsatt omstilling og høyere driftskostnader.
Egg tilbakekalles grunnet mulighet for helseskade6.2.2025 15:58:53 CET | Pressemelding
Nortura og andre produsenter tilbakekaller flere ulike egg. Grunnet feil hos fôrleverandør, Felleskjøpet, kan noen av eggene ha et forhøyet nivå av vitamin D. For høyt inntak av vitamin D kan være helseskadelig. Forbrukere som har kjøpt de aktuelle eggene bes om å kaste eller returnere dem til butikk.
Nortura styrker satsingen på halal9.12.2024 11:58:58 CET | Pressemelding
Den 1. september overførte Nortura all slakting av halalkylling til sitt oppgraderte anlegg på Hærland som fra før har håndtert all skjæring og pakking av halal. Gjennom å samle produksjonen på et sted styrker Nortura sin satsing på halal og skaper muligheter i et marked i vekst.
PRIOR lanserer proteinpulver - kun laget av 100% norsk eggehvite18.11.2024 09:59:44 CET | Pressemelding
PRIOR Matprotein er et nytt smaksnøytralt proteinpulver, egnet for bruk i både mat og drikke. Matproteinet er laget av tørket eggehvite og uten bruk av tilsetningsstoffer.
Nortura trapper opp satsingen på plussprodukter15.10.2024 12:36:09 CEST | Pressemelding
Nortura ser store verdier i hele dyret, og trapper nå opp satsingen på plussprodukter med en ny avdeling i konsernet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom