Kasakhstans Ambassade i Norge

60 år siden Jurij Gagarin erobret verdensrommet

Del

Det er nå 60 år siden den første bemannede romferden. Jurij Gagarin var mannen som fikk æren av å bli det første mennesket i verdensrommet. Bragden banet vei for en framtid der man ikke bare har landet på månen, men har fortsatt å utforske nåde mars og andre planeter i verdensrommet.

Soyuz TM 2.1a romskip. 9. april 2020. (The Astana Times)
Soyuz TM 2.1a romskip. 9. april 2020. (The Astana Times)

Den sovjetiske piloten ble skutt ut i verdensrommet om bord i romfartøyet Vostok-1. En hel verden fulgte begivenheten som ble en stor bragd for det sovjetiske romfartsprogrammet.

Kasakhstan er stolt av å være en del av denne store begivenheten gjennom utviklingen av det store og viktige romfartssenteret Bajkonur Kosmodrom.

Romfartssenteret ble bygget i 1955 og har siden den gang spilt en nøkkelrolle i romforskningen i hele verden. I tillegg til å være stedet for Jurij Gagarins romferd, var det også her den første satellitten, Sputnik 1, ble lansert i 1957.

1200 romskip skutt er skutt ut fra Bajkonur.

Siden da har over 1200 romskip blitt skutt ut i rommet fra dette stedet. Kasakhstan er landet som så mange kosmonauter ser når de ser ut av koøyet når de forlater planeten Jorden, så vel som når de kommer hjem fra verdensrommet.

Kasakhstan er stolt av den rollen landet har spilt og spiller i romforskningen. I tillegg til å være vert for Bajkonur Kosmodromen, har flere kasakhiske piloter hatt det privilegium å utforske kosmos. Den første fra Kasakhstan som ble sendt ut i verdensrommet var Toktar Aubakirov i 1991, etterfulgt av Talgat Musabayev i 1994, 1998 og 2001 og Aidyn Aimbetov i 2015.

Til tross for å være et ungt land, har Kasakhstan begått mange store prestasjoner innen romforskning i fellesskap med Russland og andre deltakere i internasjonalt samarbeid om romforskning.

Kasakhstans involvering i sfæren for romforskning går langt utenfor grensene. Landet har vedtatt mellomstatlige avtaler om romfartssamarbeid med regjeringene i Russland, Ukraina, Frankrike, Israel, Kina, blant andre, og signert avtaler om leting og bruk av verdensrommet til fredelige formål med en rekke andre land.

Nøkkelord

Bilder

Soyuz TM 2.1a romskip. 9. april 2020. (The Astana Times)
Soyuz TM 2.1a romskip. 9. april 2020. (The Astana Times)
Last ned bilde

Om Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstans Ambassade i Norge
Kasakhstans Ambassade i Norge
Nedre Vollgate 3
0158 Oslo

http://mfa.gov.kz/en/oslo

Følg saker fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Kasakhstans Ambassade i Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom