6 av 10 nordmenn har sunnere vaner som nyttårsforsett
I en fersk undersøkelse om hvilke nyttårsforsetter vi har for 2023 svarer hele 59 prosent at de ønsker å enten trene mer, gå ned i vekt, spise og drikke sunnere, slutte å røyke, slutte å snuse eller drikke mindre alkohol. Med disse tipsene kommer du godt i gang med forsettene.

Starten på et helt nytt år kan gi ekstra god motivasjon til å endre hverdagsvanene - og uvanene våre. Spesielt etter julens store matgilde kan vi kjenne på behovet for mer mosjon og mindre usunn mat og godterier. I tillegg går det mot lysere tider og tanken om en ny og frisk start er ekstra givende.
I undersøkelsen som er gjennomført av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er det flere som svarer at de vil trene seg sunnere - fremfor å slanke seg.
Ernæringsrådgiveren i Melk.no sier det er ekstra fint å se at flere fokuserer på mer aktivitet og sunnere mat - og ikke bare panikkslanking. Hele 40 prosent sier at de vil trene mer, 30 prosentene sier at de ønsker å slanke seg og 26 prosent svarer at de vil ha et sunnere kosthold.
– At såpass mange ønsker å endre livsstilsvaner gjennom bedre kosthold og mer aktivitet er godt nytt for folkehelsen. Ekstreme dietter og panikkslanking kan være utfordrende å gjennomføre, pluss at det er vanskelig og ikke falle rett tilbake i gammel uvane når det blir for omveltende. Det er aldri for sent å starte med sunnere vaner, enten det er januar eller juni, sier Terese Glemminge Arnesen.
Start med små grep
Å begynne med en god vane kan for mange være enklere enn å slutte med en dårlig. For kostholdets del er det mange gode vaner man kan starte med allerede i dag.
– De aller fleste klarer å gjøre noen grep for å bedre helsen. Legg lista lavt for å komme i gang, og husk at små grep kan gjøre store forskjeller. Start med å bestemme deg for å gjøre minst ett sunnere valg hver dag, sier Glemminge Arnesen.
Ernæringsrådgiveren anbefaler å spise helt vanlige matvarer som frukt, grønt, magre meieriprodukter, grove kornprodukter, noe kjøtt og fisk. Med disse matvarene legger du et godt grunnlag for et sunt kosthold, uten strenge kurer eller spesialprodukter.
3 sunne kostholdsvaner å starte med
- Velg grovere kornprodukter. Se etter brødskalaen, og velg brødvarer med mer fiber som gjør deg mettere og som er godt for fordøyelsen.
- Velg grønnere mat. Vi bør spise frukt og grønnsaker så ofte som mulig, helst til hvert måltid. Start med alltid å ha frukt og grønt tilgjengelig, så spiser du mer!
- Velg magrere meieriprodukter. Det er lurt å velge f.eks. lettmelk og skummet melk, cottage cheese, kvarg og magre oste- og yoghurttyper. Disse inneholder mindre fett, men er gode kilder til næringsstoffer som kalsium, proteiner, jod og B-vitaminer.
Ambisjoner for 2023 |
|
Trene mer |
40 % |
Slanke seg/gå ned i vekt |
30 % |
Spise/drikke sunnere |
26 % |
Drikke mindre alkohol |
7 % |
Slutte å røyke |
2 % |
Slutte å snuse |
3 % |
Minst ett av de ovenfor |
59 % |
Landsrepresentativt utvalg (1000 personer). Gjennomført av Norstat i uke 51.
Kontakter
Stine WickmannKommunikasjonsrådgiverMelk.no
Tel:48891999stine@melk.noBilder

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
7 av 10 unge kvinner får dårlig samvittighet av å spise i julen29.12.2022 12:09:08 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse kommer det frem at svært mange får dårlig samvittighet av å spise mat i julen, og det er spesielt de unge jentene som sliter mest.
Riskrem er folkets favorittdessert20.12.2022 14:18:49 CET | Pressemelding
Riskrem er den ubestridte dessertfavoritten over hele landet. Hele 46 prosent av oss spiser riskrem på julaften.
8 av 10 spiser julegrøt i desember15.12.2022 10:31:27 CET | Pressemelding
Nordmenn elsker risengrynsgrøt på juledagene, men i en fersk undersøkelse om nordmenns julevaner viser det seg at stadig flere tjuvstarter spisingen i adventstiden - og det er overraskende nok de yngre som spiser mest julegrøt.
Flere enn 4 av 10 nordmenn får dårlig samvittighet av å kaste for mye mat i julen12.12.2022 10:47:21 CET | Pressemelding
I løpet av julen handler, lager og baker vi nordmenn mat som aldri før, men mye av maten blir ikke spist opp og ender til slutt i søpla. Med fem enkle tips kan du redusere matsvinn, spare penger og unngå dårlig samvittighet – uten at det går ut over julekosen.
Melken er holdbar mye lengre enn du tror23.11.2022 14:19:14 CET | Pressemelding
Dersom du handler inn litt for mye melk denne adventstiden er det ingen grunn til å helle den ut selv om holdbarhetsdatoen er passert. Nesten alle meieriprodukter er merket med «Best før»-dato, det betyr at de kan være like gode etter. Bruk sansene, og se, lukt og smak på meieriproduktet før du avgjør om det må kastes. Best før betyr nemlig ofte “holdbar mye lengre enn du tror”.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom