Alle mann på taket (se gode skadebilder)
Flere steder på sør- og vestlandet, og spesielt indre strøk, er snømengden over fire meter. Forsikringsbransjen har oppfordret om å måke takene, enten selv, eller med innleid hjelp.
- Aller først må du grave frem vinduer, lufteventiler og pipen. Vinduene er din rømningsvei i tilfelle brann, og også alternativ utgang om snøen raser foran inngangsdøren, sier Yngve Høvig, som er fagsjef i Frende Forsikring.
Røykskader
Mange sprengfyrer idet de kommer til hytten for å få levelig innetemperatur.
- Du må sørge for frisk luft inn i hytten, og godt avtrekk for å hindre at hytten fylles med røyk, sier Høvig. Han advarer mot å legge seg til å sove i en hytte som ikke har god ventilasjon og utlufting.
- Brannsikkerhet er alltid viktig, og du må være ekstra påpasselig i nedsnødde hytter. Sjekk selvfølgelig at røykvarsleren virker som noe av det første du gjør, sier han.
Tung snø
Når du har spadd frem rømningsveier, pipe og ventiler, kan du gyve løs på resten av taket.
- Du bør måke jevnt, for med snømengdene som ligger nå, kan skjev belastning være mer kritisk enn større og jevn belastning. Pass på hvor du kaster snøen slik at ikke andre bygningsdeler tar skade, som for eksempel terrasse.
SINTEF Byggforsk råder deg til å følge med på om huset endrer seg, det er ofte slik du merker at det begynner å bli for mye snø på taket.
- Når dører og vinduer går tregt, eller du kan se nedbøyninger eller andre endringer i bygningen, er det et varsel om at belastningen er betydelig. Noen ganger vil du også kunne høre knirk og smell i konstruksjonen. Da kan det være fare på ferde, melder SINTEF Byggforsk.
En halvmeter
- En tommelfingerregel, er at du bør ta en titt på taket når snødybden nærmer seg en halvmeter, spesielt på eldre hus og hytter, sier fagsjefen i Frende.
Skulle det komme omslag til mildvær og regn, blir snøen både våt og svært tung.
- Med de ekstreme snømengdene som mange opplever nå, risikerer du at konstruksjonen gir etter, og bygningen raser sammen, sier Yngve Høvig.
Dyre takras
- Basert på tidligere års erfaringer vil det nå komme skader på terrasser og yttertak. Både snøtyngdeskader, og skader som oppstår når tung eller våt snø raser fra tak, sier Høvig. Ofte river takraset med seg snøfangere og river ut innfestning til terrasser fra vegger. En slik snittskade kommer ofte på 30-35.000 kroner. Langt dyrere blir det om selve taket og konstruksjonen på hytta eller huset skades.
Når du måker skal det ligge igjen et lag med snø, slik at du ikke skader taktekkingen.
Husk alltid å sette spaden slik at du kan nå den, gjerne inne i gangen. Takras, snøfall eller vind kan føre til at utgangen blokkeres av snø mens du er inne.
Nøkkelord
Kontakter
Yngve Høvigfagsjef eiendom
Tel:+47 992 15 427yngve.hovig@frende.noHeidi Tofterå Slettemoenkommunikasjonssjef
Tel:+47 97 02 97 02heidi.slettemoen@frende.noBilder



Lenker
Om Frende Forsikring
Frende Forsikring har noen av Norges mest fornøyde forsikringskunder. Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine!
Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 330 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 250.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.
Følg pressemeldinger fra Frende Forsikring
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Frende Forsikring
Dobling i mobiltyverier på 17. mai16.5.2025 07:43:00 CEST | Aktuelt
På nasjonaldagen er det dobbelt så mange mobiler som forsvinner eller blir stjålet som i resten av mai måned. - Fint vær og god stemning er godt nytt for mobiltyven.
Rekordpågang før 17. mai: Unngå bunadsskadene15.5.2025 07:46:00 CEST | Aktuelt
Nå henter mange fram bunaden fra skapet der den har hengt siden i fjor. - Festplagget får kjørt seg noen få dager i året. For mange koster moroa tusenvis av kroner.
Bilen så uskadd ut - så kom regninga8.5.2025 07:59:00 CEST | Aktuelt
Det ser ut som en ubetydelig påkjørsel bakfra, men under overflaten er hele karosseriet bøyd. - Regningen endte på 40 000 kroner og kunne blitt enda høyere.
Nær halvparten klarer ikke uforutsette ekstrautgifter6.5.2025 07:58:00 CEST | Aktuelt
En ny undersøkelse viser at 43 prosent av nordmenn ikke tror de hadde klart en ekstraregning på 50 000 kroner. - Det er bekymringsverdig, sier privatøkonom.
Flåtten er i gang: - På tide å ta vaksine3.5.2025 08:25:00 CEST | Aktuelt
En mild vår gjør at flåtten er på plass mange steder i landet. - Nå bør en del vurdere å vaksinere seg mot TBE-viruset.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom