Dobling i mobiltyverier på 17. mai
På nasjonaldagen er det dobbelt så mange mobiler som forsvinner eller blir stjålet som i resten av mai måned. - Fint vær og god stemning er godt nytt for mobiltyven.

Det sier fagsjef hos Frende Forsikring, Lill Cecilie Bjørndal Klementsen. Slik svarer aldersgruppene på om de har ødelagt eller fått frastjålet mobilen sin
- 18-29 år: 64 prosent
- 30-39 år: 60 prosent
- 40-49 år: 59 prosent
- 50-59 år: 47 prosent
- 60+ år: 26 prosent
Kilde: Frendeundersøkelsen
- Dette er høye tall. For høye tall. Uhell skjer, men når nesten 50 prosent totalt sett har hatt slike opplevelser, så passer for mange altfor dårlig på tingene sine, sier Klementsen.
- Tenk så mange mobiler det er snakk om. Det er vanvittig frustrerende å plutselig stå uten telefon. Det koster mange penger og er ikke bra for miljøet heller, sier hun.
Her går mange på en smell
17. mai er slett ingen rød dag i kalenderen for mobiltyven. Trengsel på kafeer og restauranter, køer for å se på tog eller kjøre karusell og, for mange, en god dose alkohol gjennom mange timer, gjør arbeidsforholdene enkle.
- Mange legger også fra seg verdisaker på bordet eller en stol når de skal bestille mat eller gå på toalettet. Det er mulig det hindrer deg fra å miste bordet, men mobilen eller veska blir fort borte, sier fagsjefen i Frende.
- Og du får ikke en krone på forsikringen?
- Nei. Du skal gjøre det du kan for å unngå at tingene dine blir stjålet. Å legge verdisaker fra seg på stolen når du går i baren er ikke å passe på tingene, sier Lill Cecilie Bjørndal Klementsen.
Men det er håp for deg som bare er klønete.
- Hvis du tar en bunadsselfie fra bryggekanten og mister mobilen i sjøen. Eller du danser mobilen ut av lomma og den knuser. Eller du er uheldig og søler champagne på den under 17. mai-frokosten. Da er det hjelp å få, sier hun.
TIPS: Slik sikrer du mobilen før 17. mai
Hvis du er uheldig og blir frastjålet mobilen din bør du ha gjort disse grepene i forkant. Hvis du dropper det kan ID-tyveri med sensitiv informasjon, bilder og videoer på avveie bli resultatet.
- Lås telefonen. Bruk tastelås og la den aktiveres kjapt når telefonen ikke er i bruk.
- Bruk sporingsverktøy, som for eksempel «finn min iPhone». Da kan det være lettere å finne igjen en mistet telefon.
- Bruk fjernslettingsverktøy. Da kan du få slettet sensitiv informasjon på telefonen din hvis den forsvinner. Skytjenester og ulike apper er gode løsninger.
- Ta sikkerhetskopi av telefonen. Skytjenester og ulike apper er nyttig.
- Krypter datatrafikken. Dette må du skru på i ulike tjenester. Det kan være smart, spesielt på e-postprogrammer.
- Hold mobilen oppdatert. Dette er nyttig for apper og operativsystem.
- Vurder kryptering av mobilen din. Da vil ingen få tilgang til den om du mister den.
- Bruk mobilen som du bruker bankkortet ditt. Beskytt koden og ikke del den med noen. Ikke lån den bort uten tilsyn. Tenk på alt du gir en person tilgang til ved å låne vekk mobilen (nettbank, e-post, facebook etc.).
Kilde: Nettvett.no, norsk senter for informasjonssikring (NorSIS)
Nøkkelord
Kontakter
Marius Solberg Anfinsenseniorrådgiver og pressekontakt
Tel:+47 959 31 440msa@frende.noBilder



Om Frende Forsikring
Frende Forsikring har noen av Norges mest fornøyde forsikringskunder. Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine!
Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 250.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.
Følg pressemeldinger fra Frende Forsikring
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Frende Forsikring
Nå starter årets verste skadeuker på sjøen23.6.2025 08:01:00 CEST | Aktuelt
Ferietid, finvær og båtliv hører sammen for mange. - Da øker også antallet båtskader kraftig. I fjor var siste uka i juni årets verste.
Får ferien ødelagt av biltrøbbel19.6.2025 07:48:00 CEST | Aktuelt
Hele 20 prosent av norske bilførere har opplevd biltrøbbel på ferie. - Det meste kan du unngå. Sjekk dette før du kjører.
Økonomitrøbbel påvirker sommerplanene til halve Norge17.6.2025 07:57:00 CEST | Aktuelt
Mindre enn halvparten kan gjøre som de vil i sommer, viser ny undersøkelse.
Bilister sier: Dette irriterer oss mest12.6.2025 07:52:00 CEST | Aktuelt
96 prosent irriterer seg over noe i trafikken. - Irritasjon bak rattet skaper farlige situasjoner.
Skjult brannfelle: - Flaks at det ikke tok fyr10.6.2025 07:50:00 CEST | Aktuelt
Det var ingenting som tydet på at noe var svært galt i taket før familien begynte å pusse opp. - Det er ren flaks at bygningen ikke har tatt fyr. Og dette er langt fra uvanlig.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom