Norsk Folkehjelp

58 norske organisasjoner krever en slutt på blokaden av Gazastripen – stopp kollektiv avstraffelse nå!

Del

Norsk Folkehjelp, Fagforbundet, Forsvar Folkeretten og Ship to Gaza Norway har tatt initiativ til et opprop til støtte for det palestinske folket under Covid-19-utbruddet. Organisasjonene som er tilsluttet krever at Norge bruker sin innflytelse for å få blokaden av Gazastripen hevet. Blokaden er en kollektiv avstraffelse som bryter med folkeretten.

Oppropet lanseres 5. mai og overrekkes av initiativtakerne til Utenriksdepartementet ved statssekretær Marianne Hagen kl 10.00 utenfor UD.  

Dette er første gang det fremmes krav om heving av blokaden ved et felles norsk opprop. De 58 organisasjonene som har signert representerer et stort mangfold: humanitære organisasjoner, politiske partier, religiøse organisasjoner, fagforbund, menneskerettighetsorganisasjoner og ungdomsorganisasjoner.

Mens alle land i verden nå setter inn enorme ressurser for å beskytte innbyggernes helse og stabilisere økonomien i møte med Covid-19, står det palestinske samfunnet overfor langt større utfordringer.  

–Palestinerne, en befolkning under okkupasjon og blokade, er en høyrisikogruppe både for smitten og for uforholdsmessige kontrolltiltak fra okkupasjonsmakten, sier Gry Ballestad, Norsk Folkehjelps direktør for utvikling og humanitært samarbeid. 

For de to millioner menneskene som bor på Gazastripen er situasjonen katastrofal. 13 år med den israelske blokaden og tre militære operasjoner har gjort livet ulevelig for palestinerne her.  

Helsevesenet på Gazastripen var på randen av kollaps allerede før de første koronapasientene skulle behandles. I mange år har det slitt med å møte befolkningens behov, på grunn av akutt mangel på medisin, utstyr, leger og opplæring. 

FN og andre internasjonale organ har i flere år reist krav om at blokaden av Gazastripen må heves 

–Det er på høy tid at den 13 år gamle blokaden som strider mot internasjonal rett heves, og at den kollektive avstraffelsen, som er en forbrytelse mot menneskeheten, opphører, sier Arne Birger Heli i Ship to Gaza Norway. 

Mens det palestinske samfunnet er på høygir for å hindre koronasmitte, øker volden fra bosetterne. Israelske militærstyrker fortsetter med sin fordriving av palestinere fra sine hjem, og fortsetter sin nedverdigende behandling av palestinske arbeidere. I perioden 22. - 29. april kan det palestinske senteret for menneskerettigheter (PCHR) vise til 111 tilfeller av israelske brudd på menneskerettighetene og internasjonal lov.  

–Vi reagerer også sterkt på Israels annekteringsplaner som utsetter det palestinske samfunnet for ekstreme utfordringer og dreper ethvert håp for en framtidig stat, sier Stein Guldbrandsenmedlem av AU i Fagforbundet.  

FNs spesialrapportør for menneskerettighetssituasjonen på okkuperte palestinske områder, Michael Lynk, oppfordrer i en uttalelse fra 1.mai det internasjonale samfunnet til å ta i bruk mottiltak overfor Israel for alvorlig og vedvarende brudd på internasjonal lov.  

–Mer enn noen gang er det viktig at vi viser solidaritet med det palestinske folket og slår alarm, sier advokat Kjell Brygfjeld fra Forsvar Folkeretten. –Jeg forventer at vår egen regjering reagerer kraftig på Israels siste signaler om annektering av palestinsk jord slik Norge gjør overfor andre land som driver med vedvarende og alvorlige brudd på folkeretten. 

Les hele oppropet her: https://folkehjelp.no/nyheter/blokaden-av-gazastripen-m%C3%A5-heves-n%C3%A5 

 

For mer informasjon ta kontakt med: 

Stein Guldbrandsen, medlem av arbeidsutvalget, Fagforbundet 

Telefon: 913 90 717 

Mail: stein.guldbrandsen@fagforbundet.no 

 

Kjell Brygfjeld, advokat, Forsvar folkeretten 

Telefon: 908 73793 

Mail: kmb@ebtas.no  

 

Gry Ballestad, Norsk Folkehjelps direktør for utvikling og humanitært samarbeid  

Telefon: 908 06 543 

Mail: GryBal203@npaid.org 

 

Arne Birger Heli, medlem av arbeidsutvalget, Ship to Gaza Norway 

Telefon: 900 63116 

Mail: heper@online.no  

 

Lignende initiativ er tatt fra andre hold: 

 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp
Stortorget 10
0155 Oslo

22 03 77 00http://www.folkehjelp.no

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land. 

Følg saker fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp: Over 1000 parlamentarikere fra hele Europa advarer mot Israels planlagte annektering av Vestbredden24.6.2020 13:22:10 CESTPressemelding

Fire samfunnstopper og politikere fra Israel, sammen med 1080 parlamentarikere fra hele Europa, advarer i et brev mot Israels planlagte annektering av Vestbredden.Blant de norske underskriverne er Mathilde Tybring-Gjedde fra Høyre og Åsmund Aukrust fra Ap.Norsk Folkehjelp mener at den varslete annekteringen fortjener en sterk reaksjon og mottiltak fra Norge og verdenssamfunnet og applauderer initiativet og bidrar til å spre brevet..

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom