Ferske grønnsaker er sunne hele året

OFG har fått flere henvendelser etter at det i forrige uke ble påstått at fryste grønnsaker har et høyere næringsinnhold enn ferske. I følge OFG har ikke forskningslitteraturen hold for en slik påstand. Det er små ernæringsmessige forskjeller mellom ferske og fryste produkter.
– På bakgrunn av den vitenskapelige litteraturen vi gikk gjennom i forbindelse med at kostrådene ble laget, er det ikke noe som tilsier at vi kan skille mellom om grønnsaker og frukt er friske eller fryste. Både fryste og friske grønnsaker og frukter kan inngå som en del av anbefalingen om å spise 5 porsjoner om dagen, sier professor Lene Frost Andersen, Avdeling for ernæringsvitenskap, UiO.
- Den største utfordringen er å få nordmenn til å spise mer grønnsaker. Nå spiser vi ca. 390 gram frukt, bær og grønnsaker per dag i gjennomsnitt. Det er fortsatt mindre enn de 500 grammene som helsemyndighetene anbefaler, sier Rebnes.
- Vårt samfunnsoppdrag er å øke forbruket av frukt og grønnsaker, enten produktet er ferskt eller fryst. Vi er ikke tjent med negative svertekampanjer, som på sviktende grunnlag forvirrer forbrukeren, sier Rebnes. Han understreker at grønnsaker må tilberedes riktig for å beholde næringsinnholdet og sikre en god smak.
Nøkkelord
Kontakter
Direktør Guttorm Rebnes, Opplysningskontoret for frukt og grønt, tlf. 908 58 227.
Professor Lene Frost Andersen, avdeling for ernæringsvitenskap, Institutt for medisinske basalfag ved Universitet i Oslo, (medlem i arbeidsgruppen som hadde i oppdrag å oppdatere det faglige grunnlaget for de nasjonale kostrådene), tlf. 473 65 594.
Bilder

Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Slik unngår du å kaste frukt og grønt før sommerferien2.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Skal du reise bort i sommer? Med noen enkle grep kan du redusere matsvinn i dagene før avreise – og samtidig sørge for at det er hyggelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.
Rekordmengder på moreller og tidlig sesongstart26.6.2025 09:26:41 CEST | Pressemelding
Årets morellsesong ser svært lovende ut. Prognosene viser store mengder, tidlig sesongstart og jevnt god kvalitet.
Nye kåringer skal løfte økologisk frukt og grønt i dagligvarebransjen19.6.2025 08:24:38 CEST | Pressemelding
For første gang i konkurransens 18-årige historie lanseres det to nye priser i NM i frukt og grønt dagligvare for å fremme økologisk frukt og grønt: «Beste butikk på økologisk frukt og grønt» og «Beste kjede på norsk økologisk frukt og grønt».
Disse grønnsakene får TikTok til å koke15.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et raskt søk på #cabbagesteaks eller #crispypotatoes på TikTok gir millioner av treff. Grønnsaker har blitt en av de heteste mattrendene i 2025 – både blant hjemmekokker og influensere. Alt fra kålbiffer med urtesmør til ovnsbakte grønnsaker med hot honey er blant det mest populære innholdet akkurat nå.
8 tips til 8 om dagen10.6.2025 10:14:26 CEST | Pressemelding
Vi gir barna våre mye frukt og grønt de første årene, men etter fylte fire gir vi dem mindre og mindre. Vi glemmer også å passe på at vi får i oss grønnsaker selv. Faktisk glemmer hele 1,3 millioner av oss å spise grønnsaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom