Opplysningskontoret for frukt og grønt

Ferske grønnsaker er sunne hele året

Del
- Det er ikke riktig at fryste grønnsaker har et høyere næringsinnhold enn ferske. Helsedirektoratets kostråd, som baserer seg på omfattende forskning, slår utvetydig fast at begge deler er like sunt. Det viktige er således ikke om man spiser ferskt eller fryst, men at man spiser mer grønnsaker, sier direktør Guttorm Rebnes i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Ferske grønnsaker er sunne hele året.
Ferske grønnsaker er sunne hele året.

OFG har fått flere henvendelser etter at det i forrige uke ble påstått at fryste grønnsaker har et høyere næringsinnhold enn ferske. I følge OFG har ikke forskningslitteraturen hold for en slik påstand. Det er små ernæringsmessige forskjeller mellom ferske og fryste produkter.

– På bakgrunn av den vitenskapelige litteraturen vi gikk gjennom i forbindelse med at kostrådene ble laget, er det ikke noe som tilsier at vi kan skille mellom om grønnsaker og frukt er friske eller fryste. Både fryste og friske grønnsaker og frukter kan inngå som en del av anbefalingen om å spise 5 porsjoner om dagen, sier professor Lene Frost Andersen, Avdeling for ernæringsvitenskap, UiO.

- Den største utfordringen er å få nordmenn til å spise mer grønnsaker. Nå spiser vi ca. 390 gram frukt, bær og grønnsaker per dag i gjennomsnitt. Det er fortsatt mindre enn de 500 grammene som helsemyndighetene anbefaler, sier Rebnes.

- Vårt samfunnsoppdrag er å øke forbruket av frukt og grønnsaker, enten produktet er ferskt eller fryst. Vi er ikke tjent med negative svertekampanjer, som på sviktende grunnlag forvirrer forbrukeren, sier Rebnes. Han understreker at grønnsaker må tilberedes riktig for å beholde næringsinnholdet og sikre en god smak.

Nøkkelord

Kontakter

Direktør Guttorm Rebnes, Opplysningskontoret for frukt og grønt, tlf. 908 58 227.

Professor Lene Frost Andersen, avdeling for ernæringsvitenskap, Institutt for medisinske basalfag ved Universitet i Oslo, (medlem i arbeidsgruppen som hadde i oppdrag å oppdatere det faglige grunnlaget for de nasjonale kostrådene), tlf. 473 65 594.

Bilder

Ferske grønnsaker er sunne hele året.
Ferske grønnsaker er sunne hele året.
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye