Gresskar er mer enn en skummel halloween-lykt

Vi har lange tradisjoner for å ha et gresskar eller to i kjøkkenhagen og servere syltet gresskar til fiskesuppen. Men et gresskar har mange flere deilige muligheter ved kjøkkenbenken. I supper, gryteretter og wokretter, rå reven eller små kokte biter i grønne salater, i mat- og dessertpaier, most eller revet i brød, rundstykker og vafler, i sveler og pannekaker, marmelade, m.m. Gresskarkjerner kan ristes lett i panne og brukes i salater eller som snacks.
Gresskar er svært kalorifattig med bare 12 kcal pr. 100 g vare. Videre er det rikt på antioksidanter.
Gresskar har lenge vært et matemne
Gresskar har blitt brukt som matemne for menneskeheten i uminnelige tider. Det antas at det har sin opprinnelse i Amerika. Arkeologiske funn viser at indianerne dyrket gresskar 5000-6000 år bakover i tid. Men det var i kjølvannet av Christofer Columbus sine nye oppdagelser at gresskaret kom til Europa.
Gresskar har mange navn og tilhører en storfamilie
Kjært barn har mange navn. Cucurbita er det latinske navnet på gresskar. Graskar heter det på islandsk, pumpkin på engelsk og kdo på persisk, for å nevne noen.
Gresskar er botanisk et bær. Det tilhører en storfamilie med 775 arter fordelt på 120 slekter. Denne familien er blant de ti viktigste plantefamiliene når det gjelder nyttevekster. Det medfører at det er utrolig mange gresskarvarianter hva størrelser, fasonger, farger og smak angår. Noen er bare til pynt, mens andre kan spises.
Verdensrekord i gresskar
Konkurranser om det største gresskaret har blitt avholdt i generasjoner. Størrelsen har bare økt og økt år for år på verdensbasis. I 2013 kom rekorden opp i hele 917 kg. Et sådant gresskar tar litt plass i kjøkkenhagen, vil vi tro.
Gresskar selges vanligvis i en størrelse på 4- 5,5 kg her i landet. Vi har full markedsdekning av norskproduserte gresskar nå til feiringen av årets Halloween.
Nøkkelord
Kontakter
Informasjonssjef Britt Kåsin, Opplysningskontoret for frukt og grønt, e-post: britt.kasin@frukt.no Tlf. 916 36 870.
Bilder

Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
Circle K kåret til vinner av historiens første NM i frukt og grønt for energistasjoner19.3.2025 14:41:58 CET | Pressemelding
Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) har for første gang arrangert NM i frukt og grønt energistasjon (bensinstasjon), en landsdekkende konkurranse med mål om å fremme et grønnere utvalg for folk på farten.
Vinnere av NM Sunn mat i kantina 202419.3.2025 14:00:53 CET | Pressemelding
Vinnerne av NM Sunn mat i kantina 2024 ble kåret på #MerAv-seminaret under UMAMI arena i Lillestrøm. Coor Service Management vant kjedeprisen, mens The Kitchen at VIA, en del av Furset Kantine, gikk til topps i kategorien for enkeltstående kantiner.
Grøntløftet 2025 er i gang – Hele grøntnæringen samles for å inspirere til mer frukt og grønt på tallerkenen13.3.2025 13:16:15 CET | Pressemelding
I dag på OFGs fagdag i Bjørvika gikk startskuddet for Grøntløftet 2025 – et ambisiøst samarbeid som forener hele grøntnæringen i Norge for å få forbrukerne til å spise mer frukt og grønt. Med rundt 20 norske bedrifter og organisasjoner ombord, er målet å skape en betydelig endring i folks kostholdsvaner.
Volum og verdivekst i frukt- og grøntmarkedet13.3.2025 09:37:41 CET | Pressemelding
Den ferske frukt- og grøntstatistikken for 2024, viser en økning både i volum og verdi i frukt- og grøntmarkedet i Norge. Sammenlignet med 2023 har volumet av frisk frukt og grønt økt med 2 %, mens verdien har steget med 5,4 %.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom