Opplysningskontoret for frukt og grønt

Gresskar er mer enn en skummel halloween-lykt

Del
De bugner imot oss i disse dager, vakre gresskar i forskjellige fasonger og farger. Snart er det tid for feiring av Halloween. Det har blitt populært her i landet. Men gresskar kan brukes til mer enn det.
Det er skummelt mye god mat du kan lage av gresskar.
Det er skummelt mye god mat du kan lage av gresskar.

Vi har lange tradisjoner for å ha et gresskar eller to i kjøkkenhagen og servere syltet gresskar til fiskesuppen. Men et gresskar har mange flere deilige muligheter ved kjøkkenbenken.  I supper, gryteretter og wokretter, rå reven eller små kokte biter i grønne salater, i mat- og dessertpaier, most eller revet i brød, rundstykker og vafler, i sveler og pannekaker, marmelade, m.m. Gresskarkjerner kan ristes lett i panne og brukes i salater eller som snacks.

Gresskar er svært kalorifattig med bare 12 kcal pr. 100 g vare. Videre er det rikt på antioksidanter.

Gresskar har lenge vært et matemne

Gresskar har blitt brukt som matemne for menneskeheten i uminnelige tider. Det antas at det har sin opprinnelse i Amerika. Arkeologiske funn viser at indianerne dyrket gresskar 5000-6000 år bakover i tid. Men det var i kjølvannet av Christofer Columbus sine nye oppdagelser at gresskaret kom til Europa.

Gresskar har mange navn og tilhører en storfamilie

Kjært barn har mange navn. Cucurbita er det latinske navnet på gresskar. Graskar heter det på islandsk, pumpkin på engelsk og kdo på persisk, for å nevne noen.

Gresskar er botanisk et bær. Det tilhører en storfamilie med 775 arter fordelt på 120 slekter. Denne familien er blant de ti viktigste plantefamiliene når det gjelder nyttevekster. Det medfører at det er utrolig mange gresskarvarianter hva størrelser, fasonger, farger og smak angår. Noen er bare til pynt, mens andre kan spises.

Verdensrekord i gresskar

Konkurranser om det største gresskaret har blitt avholdt i generasjoner. Størrelsen har bare økt og økt år for år på verdensbasis. I 2013 kom rekorden opp i hele 917 kg. Et sådant gresskar tar litt plass i kjøkkenhagen, vil vi tro.

Gresskar selges vanligvis i en størrelse på 4- 5,5 kg her i landet. Vi har full markedsdekning av norskproduserte gresskar nå til feiringen av årets Halloween.

Nøkkelord

Kontakter

Informasjonssjef Britt Kåsin, Opplysningskontoret for frukt og grønt, e-post: britt.kasin@frukt.no Tlf. 916 36 870.

Bilder

Det er skummelt mye god mat du kan lage av gresskar.
Det er skummelt mye god mat du kan lage av gresskar.
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye