Gresskar er mer enn en skummel halloween-lykt

Vi har lange tradisjoner for å ha et gresskar eller to i kjøkkenhagen og servere syltet gresskar til fiskesuppen. Men et gresskar har mange flere deilige muligheter ved kjøkkenbenken. I supper, gryteretter og wokretter, rå reven eller små kokte biter i grønne salater, i mat- og dessertpaier, most eller revet i brød, rundstykker og vafler, i sveler og pannekaker, marmelade, m.m. Gresskarkjerner kan ristes lett i panne og brukes i salater eller som snacks.
Gresskar er svært kalorifattig med bare 12 kcal pr. 100 g vare. Videre er det rikt på antioksidanter.
Gresskar har lenge vært et matemne
Gresskar har blitt brukt som matemne for menneskeheten i uminnelige tider. Det antas at det har sin opprinnelse i Amerika. Arkeologiske funn viser at indianerne dyrket gresskar 5000-6000 år bakover i tid. Men det var i kjølvannet av Christofer Columbus sine nye oppdagelser at gresskaret kom til Europa.
Gresskar har mange navn og tilhører en storfamilie
Kjært barn har mange navn. Cucurbita er det latinske navnet på gresskar. Graskar heter det på islandsk, pumpkin på engelsk og kdo på persisk, for å nevne noen.
Gresskar er botanisk et bær. Det tilhører en storfamilie med 775 arter fordelt på 120 slekter. Denne familien er blant de ti viktigste plantefamiliene når det gjelder nyttevekster. Det medfører at det er utrolig mange gresskarvarianter hva størrelser, fasonger, farger og smak angår. Noen er bare til pynt, mens andre kan spises.
Verdensrekord i gresskar
Konkurranser om det største gresskaret har blitt avholdt i generasjoner. Størrelsen har bare økt og økt år for år på verdensbasis. I 2013 kom rekorden opp i hele 917 kg. Et sådant gresskar tar litt plass i kjøkkenhagen, vil vi tro.
Gresskar selges vanligvis i en størrelse på 4- 5,5 kg her i landet. Vi har full markedsdekning av norskproduserte gresskar nå til feiringen av årets Halloween.
Nøkkelord
Kontakter
Informasjonssjef Britt Kåsin, Opplysningskontoret for frukt og grønt, e-post: britt.kasin@frukt.no Tlf. 916 36 870.
Bilder

Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Ferske tall: «Alle» nordmenn elsker norske jordbær!26.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hele 95 prosent av nordmenn sier de gleder seg til å spise norske jordbær. Her er tipsene som gjør at smaken faktisk blir enda bedre – og som gjør at du unngår bløte og uappetittlige bær.
Dette er lurt å spise i eksamenstiden20.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Eksamenstiden nærmer seg – og mens mange holder seg våkne med energidrikk og smågodt, kan det lønne seg å tenke litt mer på hva du spiser. Kostholdet har nemlig større innvirkning på konsentrasjon, utholdenhet og humør enn du kanskje tror.
Lag is selv – og la barna spise så mange de vil på 17. mai13.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Is og 17 mai hører sammen – og med hjemmelaget is laget av frukt og bær, kan barna faktisk spise så mange de vil. Visste du at når en ettåring spiser én vanlig kroneis, tilsvarer det hele seks is for en voksen – i forhold til kroppsvekt? Lager du isen selv, har du full kontroll på innholdet.
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom