Epledagen er vi så glade i

Totalmarkedet for norske epler løfter seg. Nordmenn vil ha mer norske epler og vi vil ha god kvalitet. Ca. 1000 tonn sendes ukentlig ut med Aroma, Åkerø, Gravenstein og flere andre velsmakende eplesorter. Næringen har ambisiøse planer om en økning på 50 % av norsk frukt innen 2020.
Det er derfor all grunn til å feire Den Norske Epledagen. Denne urfrukten som har blitt nyttet som matemne helt tilbake til steinalderen. Det er forsket fram tusenvis av eplesorter i verden, tilpasset nasjonale og regionale dyrkingsforhold.
Her i landet var det munkene som først begynte med fruktdyrking. De kom fra Frankrike, England og Irland, og skjønte at i lune Hardanger var det gode muligheter for denne fantastiske frukten. Vi har i dag epledyrkingen helt opp til Møre og Romsdal.
Eple er et av de aller viktigste fruktene i verdenshandelen. Her i landet elsker vi epler og har et gjennomsnittsforbruk på 12 kg for hver og en av oss. Eplet har fulgt oss helt tilbake til norrøn tid, der det hadde sin symbolske posisjon med å gi ungdommen tilbake til guder. I den eldre Frostatingsloven het det at straffen for å stjele annen manns eple, var å erstatte verdien og i tillegg betale bøter.
Romerne puslet med epleforedling. Og romerske keisere brukte eplet som et symbol på deres verdenssyn og verdensherredømme. Rikseplene symboliserer kongedømmet og er vanligvis besmykket med flotte juveler. Den første olympiaden ble arrangert i år 776 f. Kr og seierherrene fikk et eple i premie. Dersom det fortsatt er noen som betviler eplets enorme betydning, så kan bibelens beretning om Adam som lot seg friste av Evas deilige eple repeteres. Vi forstår den godeste Adam godt. Vi fristes like mye av eplet i dag.
Hurra for Den Norske Epledagen 17. oktober.
Nøkkelord
Kontakter
Kontaktperson: Informasjonssjef Britt Kåsin, Opplysningskontoret for frukt og grønt, e-post britt.kasin@frukt.no, Tlf: 916 36 870.
Bilder

Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Kiwi – mer enn bare bra for søvn20.2.2025 08:47:42 CET | Pressemelding
Du har kanskje hørt hypotesen om at kiwi kan ha en positiv effekt på søvn - men visste du at frukten har langt flere helsefordeler? Med sitt høye innhold av vitaminer, fiber og vitamin C, kan kiwi bidra til både god fordøyelse, et godt immunforsvar og sunn hud.
Tre grunner til at nyttårsforsettene ryker – og hva du kan gjøre i stedet7.2.2025 07:30:00 CET | Pressemelding
Når vi går inn i et nytt år, er motivasjonen høy for å spise sunnere og trene mer. En fersk undersøkelse viser at 8 av 10 ønsker å gjøre endringer i mat- og treningsvaner i 2025 (1). Likevel har 81 % forsøkt å endre matvanene sine tidligere – og de fleste ser utfordringer i horisonten.
Kosthold og trening: Kvinner satser på flere endringer – menn velger enkelt5.2.2025 10:04:36 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser tydelige forskjeller mellom kvinner og menn når det kommer til mat- og treningsvaner i 2025. Mens kvinner planlegger flere varige endringer i kosthold og aktivitetsnivå, fokuserer menn i større grad på enklere tiltak som dietter og porsjonskontroll.
Disse kokkene kjemper om å bli Årets grønne kokk 202523.1.2025 13:02:37 CET | Pressemelding
Bli med og opplev noen av Norges beste kokker briljere med grønne råvarer i verdensklasse!
Disse endringene i mat- og treningsvanene vil vi gjøre i 202521.1.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Ny undersøkelse viser at nordmenn ønsker å spise mer frukt og grønt og trene mer (1). Forskjellen mellom kvinner og menn er imidlertid stor, og vi har ulike strategier og mål for endringene vi ønsker å gjøre. Unge menn skiller seg særlig ut med mer fokus på diett og med mål om å bli bedre trent.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom