Opplysningskontoret for frukt og grønt

5 middager til hele familien til under 500 kr

Del
En god middag trenger hverken å være dyr eller ta lang tid å lage. Med gode basisvarer i kjøleskapet er det enkelt å lage rimelige middager som smaker digg. Da har du et godt utgangspunkt til å lykkes med ukens middager uten at det trenger å gå ut over lommeboka.
Det kan være lurt å ha basisvarer som løk, kål, poteter og gulrot på plass for å spare penger.
Det kan være lurt å ha basisvarer som løk, kål, poteter og gulrot på plass for å spare penger.

Hva skal vi ha til middag? 

Løk, potet, kål, gulrøtter, og hakket tomat er billige basisvarer som passer i de aller fleste matretter sier matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt. For kun 100 kr kan du kjøpe 1 kål, 1 kg løk og 2,5 kg potet. Det er mye mat for pengene! Med disse basisvarene vil man enkelt kunne lage gryter, supper eller f.eks en god pastasaus med masse grønnsaker. 

Gulbrandsen anbefaler å se på råvarene du har i kjøleskapet og tenke på hva som passer sammen. I tider der økonomien kan føre til at vi ikke nødvendigvis lager det vi pleier på grunn av presset økonomi, må man kanskje tenke nytt. 

Gjør dette til en fordel der du må bruke fantasien på en annen måte og bli kreativ på smaker og sammensetninger sier hun.

Næringsrike supper til under 50 kroner 

Supper er utrolig rimelig. Lager man det fra bunnen kan det bli enda rimeligere, og ikke minst mer næringsrikt forteller Gulbrandsen 

Supper kan varieres i det uendelige og er supert å lage hvis du har grønnsaker som begynner å bli litt slappe og må brukes opp. Varier konsistensen på suppene; kutt grønnsaker i grove biter, kok dem møre og server. Vil du ha en mer kremet suppe kan du bruke en stavmikser. 

Gulrotsuppe til ca 17 kr for 4 personer:  

1/2 pose gulrot; ca 10 kr 

½ løk: ca 2 kr 

1 buljongterning: ca 1 kr 

2 dl melk: ca 4 kr 

Se oppskrift: Enkel gulrotsuppe

Fransk løksuppe til 4 personer til ca 44 kr:

5 løk: ca 14 kr 

1 buljongterning: ca 1 kr 

4 skriver brød: ca 9 kr 

2 dl gulost: ca 20 kr 

Se oppskrift: Fransk løksuppe 

Restegryter til under 100 lappen 

Det kan være lurt å ha oversikt over når ulike råvarer er i sesong, da disse varene ofte er billigere enn grønnsaker som ikke er i sesong. Rotgrønnsaker er ofte rimelige, og er tilgjengelig i store deler av året. De passer perfekt i gryter. Lag «restegryte» dersom du har mye grønnsaker i kjøleskapet som må brukes opp

Rotgrønnsaksgryte til ca 100 kr 

10 poteter: ca 25 kr 

4 gulrøtter: ca 15 kr 

½ kålrot: ca 12 kr 

1 sellerirot: ca 41 kr 

300 g hodekål: ca 10 kr 

Se oppskrift: Rotgrønnsaksgryte

Pimp opp den billige spagettien med rimelige basisvarer 

Mange tyr til pasta fordi det er svært rimelig og passer til det meste. Det er enkelt å la pasta spille hovedrollen i måltidet. Serverer man pasta med gode råvarer enten i form av en digg pastasaus eller råvarer som tar like stor plass som pastaen, vil man få et godt og næringsrikt måltid som vil mette mer enn dersom det kun serveres pasta. 

Spagetti med kål og soltørkede tomater til 4 pers ca 100 kr:  

1 pakke fullkornsspagetti: ca 20 kr 

½ løk: ca 2 kr 

2 båter hvitløk: ca 1 kr 

¼ hodekål eller nykål: ca 4 kr 

4 store aromasopp i båter: ca 6 kr 

3 dl matfløte: ca 20 kr 

4 ss soltørkede tomater i strimler: ca 15 kr 

50 g finrevet gulost: ca 30 kr 

Se oppskrift:Spagetti med kål og soltørkede tomater 

Wok i en fei! 

Mange har hektiske hverdager der middagen må gå kjapt. Wok er noe av det raskeste du kan tilberede, det krever bare litt tid til kutting først. Ved å ta for seg det man måtte ha i kjøleskapet, kan man tilberede smakfulle middagsretter på under 15 minutter. 

Wok med gulrot til 4 personer til ca 70 kr: 

1 finhakket rød chili: ca 2 kr 

3 båter knust hvitløk: ca 2 kr 

1 ss revet ingefær: ca 5 kr 

½ rødløk istrimler: ca 4 kr 

2 gulrøtter i strimler: ca 6 kr 

¼ rødkål: ca 3 kr 

100 g ristede cashewnøtter: ca 20 kr 

Saften av en lime: ca 3 kr 

I pk eggnudler: ca 20 kr 

Se oppskrift: Wok med gulrot 

Serveres med den proteinkilden du vil

Både wok, supper, gryter og spagetti kan serveres med et proteinrikt alternativ som fisk, bønner, linser, kylling eller kjøtt. Det er helt opp til deg. Et vegetarisk alternativ med linser og bønner er proteinrikt, fiberrikt og veldig rimelig.  

Nøkkelord

Bilder

Det kan være lurt å ha basisvarer som løk, kål, poteter og gulrot på plass for å spare penger.
Det kan være lurt å ha basisvarer som løk, kål, poteter og gulrot på plass for å spare penger.
Last ned bilde
Matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen
Matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye