Høysesong for norske epler

Sommeren i år har vært mer solrik enn på svært lang tid. Det har gitt eplene en svært søt og god smak. Og vi nordmenn liker at frukt smaker søtt. Videre har den gode sommeren gitt stor avling som beregnes til 8.000 tonn. Medio oktober vil Aroma og Gravenstein komme for fullt. Aroma er den eplesorten vi spiser aller mest av. Aroma er opprinnelig en svensk sort. På lik linje med Summerred ble også Aroma raskt meget populært her i landet. Som navnet tilsier, er det et svært aromatisk, deilig eple. Bunnfargen er gul med vakre “røde kinn”. Gravenstein er virkelig aristokraten blant våre eplesorter, gammel og ærverdig som den er. Sorten kom fra Danmark for over 230 år siden. Og siden har den vært en elsket norsk eplesort. Den har en fin kombinasjon av søtt og syrlig i smaken og en sprø konsistens.
Eple er et hele 5000 år gammelt kulturprodukt. Det er et av de aller viktigste fruktene i verdenshandelen. Hver og en av oss spiser ca. 12 kg epler i løpet av året. Hvem kjenner ikke til ordtaket “An apple a day keeps the doctor away”. Det er høyst berettiget. Epler inneholder langsomme karbohydrater som igjen påvirker blodsukkeret i gunstig retning. Videre inneholder et eple C-vitaminer, mineraler, sporstoffer, naturlige fiber og antioksidanter.
Eple spises mest som den gode frukten den er. Men når det er sagt, er epler velegnet i matlagingen. I både gryteretter, omeletter, i panneretter sammen med både kjøtt og fisk, i salater og råkost, i wokpanner, i supper, kompotter og grøt, i kaker og mange varierte desserter, m.m. Tilslørte bondepiker er en av høstens mest brukte desserter. Der er eplemos hovedingrediensen.
Det beregnes at den norske eplesesongen vil vare fram til midten av november.
Kontaktperson: Britt Kåsin, informasjonssjef Opplysningskontoret for frukt og grønt, e-post: britt.kasin@frukt.no - tlf: 916 36 870.
Nøkkelord
Kontakter
Britt Kåsin, informasjonssjef Opplysningskontoret for frukt og grønt, e-post: britt.kasin@frukt.no - tlf: 916 36 870.
Bilder

Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Slik unngår du å kaste frukt og grønt før sommerferien2.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Skal du reise bort i sommer? Med noen enkle grep kan du redusere matsvinn i dagene før avreise – og samtidig sørge for at det er hyggelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.
Rekordmengder på moreller og tidlig sesongstart26.6.2025 09:26:41 CEST | Pressemelding
Årets morellsesong ser svært lovende ut. Prognosene viser store mengder, tidlig sesongstart og jevnt god kvalitet.
Nye kåringer skal løfte økologisk frukt og grønt i dagligvarebransjen19.6.2025 08:24:38 CEST | Pressemelding
For første gang i konkurransens 18-årige historie lanseres det to nye priser i NM i frukt og grønt dagligvare for å fremme økologisk frukt og grønt: «Beste butikk på økologisk frukt og grønt» og «Beste kjede på norsk økologisk frukt og grønt».
Disse grønnsakene får TikTok til å koke15.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et raskt søk på #cabbagesteaks eller #crispypotatoes på TikTok gir millioner av treff. Grønnsaker har blitt en av de heteste mattrendene i 2025 – både blant hjemmekokker og influensere. Alt fra kålbiffer med urtesmør til ovnsbakte grønnsaker med hot honey er blant det mest populære innholdet akkurat nå.
8 tips til 8 om dagen10.6.2025 10:14:26 CEST | Pressemelding
Vi gir barna våre mye frukt og grønt de første årene, men etter fylte fire gir vi dem mindre og mindre. Vi glemmer også å passe på at vi får i oss grønnsaker selv. Faktisk glemmer hele 1,3 millioner av oss å spise grønnsaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom