Opplysningskontoret for frukt og grønt

Høysesong for norske epler

Del
Eplet er selve urfrukten. Det er ingen frukt vi nordmenn har en så befestet identitet til som nettopp eplet. Og nå er vi midt i høysesongen. Denne uken rulles det ut 995 tonn. Hovedsorten frem til medio oktober er Summerred. Det er en forholdsvis ny sort. Den ble utviklet i Canada og har på kort tid blitt svært populær her i Norge. Summerred har et friskt rødt skall og et sprøtt, kremgult fruktkjøtt.
Summerred  har et friskt rødt skall og et sprøtt, kremgult fruktkjøtt. Smaker nydelig.
Summerred har et friskt rødt skall og et sprøtt, kremgult fruktkjøtt. Smaker nydelig.

Sommeren i år har vært mer solrik enn på svært lang tid. Det har gitt eplene en svært søt og god smak. Og vi nordmenn liker at frukt smaker søtt. Videre har den gode sommeren gitt stor avling som beregnes til 8.000 tonn. Medio oktober vil Aroma og Gravenstein komme for fullt. Aroma er den eplesorten vi spiser aller mest av. Aroma er opprinnelig en svensk sort. På lik linje med Summerred ble også Aroma raskt meget populært her i landet. Som navnet tilsier, er det et svært aromatisk, deilig eple. Bunnfargen er gul med vakre “røde kinn”. Gravenstein er virkelig aristokraten blant våre eplesorter, gammel og ærverdig som den er. Sorten kom fra Danmark for over 230 år siden. Og siden har den vært en elsket norsk eplesort. Den har en fin kombinasjon av søtt og syrlig i smaken og en sprø konsistens.

Eple er et hele 5000 år gammelt kulturprodukt. Det er et av de aller viktigste fruktene i verdenshandelen. Hver og en av oss spiser ca. 12 kg epler i løpet av året. Hvem kjenner ikke til ordtaket “An apple a day keeps the doctor away”. Det er høyst berettiget. Epler inneholder langsomme karbohydrater som igjen påvirker blodsukkeret i gunstig retning. Videre inneholder et eple C-vitaminer, mineraler, sporstoffer, naturlige fiber og antioksidanter.

Eple spises mest som den gode frukten den er. Men når det er sagt, er epler velegnet i matlagingen. I både gryteretter, omeletter, i panneretter sammen med både kjøtt og fisk, i salater og råkost, i wokpanner, i supper, kompotter og grøt, i kaker og mange varierte desserter, m.m. Tilslørte bondepiker er en av høstens mest brukte desserter. Der er eplemos hovedingrediensen.

Det beregnes at den norske eplesesongen vil vare fram til midten av november.

Kontaktperson: Britt Kåsin, informasjonssjef Opplysningskontoret for frukt og grønt, e-post: britt.kasin@frukt.no - tlf: 916 36 870.

Nøkkelord

Kontakter

Britt Kåsin, informasjonssjef Opplysningskontoret for frukt og grønt, e-post: britt.kasin@frukt.no - tlf: 916 36 870.

Bilder

Summerred  har et friskt rødt skall og et sprøtt, kremgult fruktkjøtt. Smaker nydelig.
Summerred har et friskt rødt skall og et sprøtt, kremgult fruktkjøtt. Smaker nydelig.
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye