Høysesong for norske epler

Sommeren i år har vært mer solrik enn på svært lang tid. Det har gitt eplene en svært søt og god smak. Og vi nordmenn liker at frukt smaker søtt. Videre har den gode sommeren gitt stor avling som beregnes til 8.000 tonn. Medio oktober vil Aroma og Gravenstein komme for fullt. Aroma er den eplesorten vi spiser aller mest av. Aroma er opprinnelig en svensk sort. På lik linje med Summerred ble også Aroma raskt meget populært her i landet. Som navnet tilsier, er det et svært aromatisk, deilig eple. Bunnfargen er gul med vakre “røde kinn”. Gravenstein er virkelig aristokraten blant våre eplesorter, gammel og ærverdig som den er. Sorten kom fra Danmark for over 230 år siden. Og siden har den vært en elsket norsk eplesort. Den har en fin kombinasjon av søtt og syrlig i smaken og en sprø konsistens.
Eple er et hele 5000 år gammelt kulturprodukt. Det er et av de aller viktigste fruktene i verdenshandelen. Hver og en av oss spiser ca. 12 kg epler i løpet av året. Hvem kjenner ikke til ordtaket “An apple a day keeps the doctor away”. Det er høyst berettiget. Epler inneholder langsomme karbohydrater som igjen påvirker blodsukkeret i gunstig retning. Videre inneholder et eple C-vitaminer, mineraler, sporstoffer, naturlige fiber og antioksidanter.
Eple spises mest som den gode frukten den er. Men når det er sagt, er epler velegnet i matlagingen. I både gryteretter, omeletter, i panneretter sammen med både kjøtt og fisk, i salater og råkost, i wokpanner, i supper, kompotter og grøt, i kaker og mange varierte desserter, m.m. Tilslørte bondepiker er en av høstens mest brukte desserter. Der er eplemos hovedingrediensen.
Det beregnes at den norske eplesesongen vil vare fram til midten av november.
Kontaktperson: Britt Kåsin, informasjonssjef Opplysningskontoret for frukt og grønt, e-post: britt.kasin@frukt.no - tlf: 916 36 870.
Nøkkelord
Kontakter
Britt Kåsin, informasjonssjef Opplysningskontoret for frukt og grønt, e-post: britt.kasin@frukt.no - tlf: 916 36 870.
Bilder

Lenker
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom