Reiselivsnæringen tror på en bedre sommer

Svarene kommer fra et ekspertpanel av representanter satt sammen fra reiselivsnæringen i inn -og utland. Forventningene til årets sesong gjøres på bakgrunn av den foregående.
Resultatet fra årets sommerprognose er mer positiv enn de to siste. Reiselivsdirektør i Innovasjon Norge, Per-Arne Tuftin, håper dette er et tegn på at den negative trenden i ferie- og fritidstrafikken til Norge nå snur, selv om flere usikkerhetsmomenter kan bli avgjørende.
- Til tross for en god økning i vinterturismen og spesielt Nordlysturismen, ligger volumet for ferie- og fritidstrafikken til Norge i sommermånedene (mai- august). Det er derfor avgjørende at vi i år får en positiv utvikling i flere av våre prioriterte markeder for at årets sommer skal gå i pluss, sier Per-Arne Tuftin.
Svak krone, men fortsatt dyrt
En svakere kronekurs er et godt utgangspunkt for sommeren, men Norge har et høyt kostnadsnivå og det norske prisnivået er langt høyere enn våre naboland og andre konkurrerende destinasjoner. Samtidig sier turister i Norge at pris ikke står i forhold til kvalitet.
- Norge er et høykostland og vi blir stadig dyrere sammenlignet med våre konkurrenter, samtidig som vi konkurrerer i marked med mer kvalitetsbevisste og reisevante turister. Det er helt avgjørende at vi leverer produkter som rettferdiggjør det høye prisnivået i Norge dersom vi skal klare å konkurrere om fremtidens betalingsvillige turister. Vi har et fantastisk naturlig utgangspunkt men vi må fylle naturen med gode og kommersielle totalopplevelser som gjør dem verdt prisen det koster å feriere i Norge, sier Tuftin.
Tyskland og Nederland er sommerens joker
Antall utenlandske overnattinger ved kommersielle overnattingssteder er enda ikke tilbake på samme nivå som før finanskrisen. Etter en nedgang i antall kommersielle gjestedøgn i flere av Innovasjon Norges satsingsområder, samt en negativ utvikling i volummarkedene, Tyskland og Nederland, er man avhengig av en vekst fra disse landene dersom sommeren skal gå i pluss fra utlandet.
I følge turistbarometeret er optimismen høy i år fra både Tyskland og Nederland, hvor 57 prosent av de tyske -og 72 prosent av de nederlandske respondentene tror på en bedre sommersesong, sammenlignet med henholdsvis 20 og 38 prosent i fjor. Det er også en økt optimisme blant de amerikanske respondentene.
Optimismen er noe lavere fra våre naboland Danmark og Sverige, og mye tyder på økningen fra Russland vil avta i år grunnet urolighetene i Ukraina.
Samtidig som de tradisjonelle volummarkedene er viktige for Norge, kommer turistene i Norge fra en stadig større del a verden. Kina, Russland og Brasil står nå for halvparten av det økte forbruket på verdensbasis.
Vil ha de norske feriepengene
Nordmenn på ferie i eget land er avgjørende for den norske turistsommeren og innenlandstrafikken har bidratt til en økning i kommersielle gjestedøgn på fire prosent i perioden 2006-2012.Fint sommervær i fjor, og noe dyrere utenlandsferier kan bidra til at flere nordmenn velger å feriere hjemme i år. Denne sommeren ønsker reiselivsdirektøren å kapre en større del av det generøse norske feriebudsjettet.
Nordmenns forbruk på ferie- og fritidsreiser gikk opp med 27 prosent i 2013, noe som tilsvarer 25 milliarder kroner mer i feriepotten. Av disse ekstra feriemidlene, ble kun 9 milliarder brukt i Norge, mens vi la igjen nesten dobbelt så mye, 16 milliarder kroner, på utenlandsferier i 2013 sammenlignet med 2012. Totalt brukte nordmenn 86,9 milliarder kroner på ferie- og fritidsreiser i utlandet i 2013.
Stor reiselyst, god norsk økonomi i kombinasjon med en stor betalingsvillighet, har gjort nordmenn til en attraktiv målgruppe for utenlandske turistdestinasjoner
- Nordmenn har rause feriebudsjetter og vi ser at ferie og fritidsforbruket har hatt en jevn økning, men siden 2008 var det først i fjor at noe av denne økningen kom Norge til gode. Det har lenge vært et stort gap mellom forbruket på ferien i Norge sammenlignet med forbruket i utlandet. I 2013 ble 73 prosent av feriebudsjettet brukt i utlandet. Dette mønsteret ønsker vi å endre i år, sier Tuftin.
I følge UNWTO ligger Norge nå som nummer 11 på listen over land som har hatt størst forbruksvekst mellom 2006-2013. Øverst på listen ligger land som Kina, Russland og Brasil.
- Det er synd å se at vi ikke klarer å få nordmenn til å legge igjen mer av feriebudsjettet i eget land. Det positive er at nordmenn ferierte mer i eget land i fjor, nå må vi bare overbevise nordmenn om å legge igjen en større del av feriebudsjettet i Norge, avslutter Tuftin.
Fakta om turistbarometeret:
- Dette er den 23. gang Turistbarometeret gjennomføres.Undersøkelsen gjennomføres to ganger i året, før sommer- og vintersesongen. Hensikten er å gi en oversikt over forventet trafikkutvikling fordelt på land og bransjer. Forventningene til kommende sesong gjøres på bakgrunn av foregående sesong.
- Ekspertpanelet er sammensatt av representanter fra reiselivsnæringen i inn- og utland. Disse representerer turoperatører, innkommende operatører, overnattingsbedrifter, transportører, cruise, aktivitets- og attraksjonsbedrifter, lokale turistkontor, regionale destinasjonsselskap, samt Innovasjon Norges markedssjefer i de respektive markeder.
- Et elektronisk spørreskjema ble sendt ut og var tilgjengelig i perioden 14. april -20. mai 2014.148 deltok i undersøkelsen.
Nøkkelord
Kontakter
Mona Raa RavndalSeniorrådgiver reiseliv
Tel:942 97 048morav@innovasjonnorge.noPer-Arne TuftinReiselivsdirektør
Tel:909 94 898petuf@innovasjonnorge.noBilder


Dokumenter
Lenker
Om Innovasjon Norge
Vi bidrar til nyskaping i næringslivet, bærekraftig vekst og eksport for konkurransedyktige norske bedrifter, og utvikling i distriktene. Vi profilerer norsk næringsliv og Norge som reisemål.
Følg pressemeldinger fra Innovasjon Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Innovasjon Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Innovasjon Norge
Rekordmange milliardar til innovasjon i 202414.4.2025 14:00:00 CEST | Pressemelding
Innovasjon Noreg sitt bidrag til næringslivet auka med 40 prosent i 2024. Samstundes auka dei private investeringane som matcha bidraget frå Innovasjon Noreg.
Vianode får lån på 400 millioner fra Innovasjon Norge14.4.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
Innovasjon Norge har gitt tilsagn om lån på 400 millioner kroner til Vianode. Pengene vil bli investert i Norge, for å styrke selskapets forsknings- og utviklingskapasitet og plattform for etablering av regionale verdikjeder for batterier med høy ytelse og lave utslipp. Vianode utvikler og produserer grafitt til anoder og har kontrakt med en av verdens største bilprodusenter.
Milliondryss over rekordmange studentprosjekter11.4.2025 13:40:24 CEST | Pressemelding
Innovasjon Norge opplever større pågang på ordningen for støtte til bedrifter etablert av nyutdannede ved høyskolene og universitetene, enn noen gang tidligere. I alt får 32 prosjekter inntil en million kroner hver i tilskudd.
Verdensutstillingen i Japan åpner11.4.2025 09:46:10 CEST | Pressemelding
Expo Osaka åpner søndag 13. april. Norge deltar i fellesnordisk paviljong, som viser nordiske verdier og innovasjoner. Paviljongen serverer også nordisk mat med spennende japansk vri.
I Bodø selges Norge til verden – neste år står Lofoten for tur2.4.2025 13:13:20 CEST | Pressemelding
Denne uken pågår Norwegian Travel Workshop (NTW) 2025 i Bodø. Her møtes nesten 800 personer fra 36 ulike land for å selge og kjøpe Norge som reisemål.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom